Prezidentūra: A. Lukašenka ir V. Putinas afganų migrantus gali išnaudoti saviems tikslams

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė akcentuoja, kad valstybės, nagrinėsiančios afganų prieglobsčio prašymus, tarp jų ir Lietuva, turės atkreipti dėmesį į susidariusią krizinę situaciją Afganistane.

Prezidentūra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2021, 9:42 AM, atnaujinta Aug 17, 2021, 6:41 PM

Todėl, pasak jos, šių pabėgėlių statusas jau bus kitoks nei nelegalių migrantų. Šalies vadovo patarėja taip pat atkreipia dėmesį, kad krizine padėtimi Afganistane gali savo naudai pasinaudoti Baltarusija ir Rusija, kurdamos naujus migracijos kelius.

„Kalbant apie pabėgėlius reikia atskirti nelegalius migrantus, dažniausiai jų keliavimo priežastys būna susijusios su ekonomine gerove, ir tikruosius pabėgėlius nuo karo. Tai šiuo atveju tie pabėgėliai, kurie atsirastų ne tik Europoje, bet ir kitose Azijos šalyse, žmonės, matyt, visur bandys pabėgti, jų statusas jau bus kitoks nei nelegalių migrantų“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

„Ir tai reikės turėti (omenyje – ELTA) ir Lietuvai, nagrinėjančiai prieglobsčio prašymus. Kadangi politinė situacija Afganistane esmingai pasikeitė, tų žmonių pabėgėlio statuso nagrinėjimas turi būti vykdomas atsižvelgiant į šią aplinkybę“, – pridūrė ji.

Paklausta, kiek tikėtina, kad Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas gali pasinaudoti padėtimi Afganistane, nukreipiant afganų migracijos srautus į Lietuvą ir Europą, prezidento patarėja pripažįsta tokios galimybės neatmetanti.

„Rusija, kiek žinau, jau mezga ryšius su Talibanu. Tai jiems čia nėra problemos. O išnaudoti tų žmonių nelaimę saviems tikslams, deja, atsiranda pagunda. Tai turbūt dabar padidės spaudimas per Centrinę Aziją į Rusiją ir toliau, galbūt į Baltarusiją ir Vakarų Europą. Tai būtų vienas kelias“, – sakė ji.

A . Skaisgirytės teigimu, kitas afganų migracijos kelias yra per Turkiją.

„Vėlgi prezidentas G. Nausėda prieš kelias dienas kalbėjosi su Turkijos prezidentu Erdoganu, tai Turkijos prezidentas jau tada minėjo, kad Turkijoje yra labai didelis skaičius įvairių migrantų: ir nuo karo, ir dėl ekonominių priežasčių – apie 5 mln. Tai yra didelis skaičius. Ir jis taip pat nuogąstavo, kad sulig įvykiais Afganistane jų gali dar padaugėti“, – teigė šalies vadovo patarėja.

ELTA primena, kad sekmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko iš savo šalies į Tadžikistaną, o į Kabulą įžengę Talibano kovotojai užėmė prezidento rūmus.

Afganistano prezidentas A. Ghanis sako sekmadienį išvykęs iš šalies tam, kad būtų išvengta kraujo praliejimo, kai į sostinę Kabulą įžengė Talibano kovotojai. A. Ghanis neatskleidė, į kurią valstybę išvyko, bet teigė, kad jam likus Afganistane „daug patriotų būtų tapę kankiniais, o Kabulas būtų sunaikintas“.

Kabule pastarosiomis dienomis tvyro chaosas, o daugelis jo gyventojų skuba palikti miestą, dėl to keliuose susidarė didelės spūstys. Ten, kur eismas visai sustojo, žmonės metė savo automobilius ir bėgo.

Kas spėjo, iš bankų išsiėmė visas santaupas. Feisbuke žmonės dalinosi nuotraukos, kuriuose matoma, kaip uždažomi moterų atvaizdai ant kai kurių Kabulo parduotuvių ir grožio salonų.

Gyventojai baiminasi, kad į valdžią grįžus talibams, moterys negalės išeiti iš namų, dirbti, mokytis ir lankytis viešose vietose nelydimos vyrų giminaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.