Evakuojami iš Kabulo afganistaniečiai jau su Lietuvos kariais

Iš Kabulo evakuojami Lietuvai talkinę afganistaniečiai jau yra su Lietuvos karių ir pareigūnų grupe ir dar šią savaitę visi turėtų būti pargabenti į Lietuvą, sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Evakuojami žmonės po įvykių Afganistane. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Evakuojami žmonės po įvykių Afganistane. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>D.Labuči/ELTA nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>D.Labuči/ELTA nuotr.
Afganistanas, Goro provincija.<br>V.Balkūno nuotr.
Afganistanas, Goro provincija.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 8:24 AM, atnaujinta Aug 24, 2021, 8:44 AM

„Šiai minutei tikrai tie asmenys jau kartu su mūsų grupe, su mūsų kariais ir sprendžiama diplomatiniais ir kariniais kanalais, kaip tą grupę asmenų, afganistaniečių, kartu su mūsų kariais ir su mūsų darbo grupe grąžinti į Lietuvą“, – LRT radijui antradienį sakė V. Rupšys.

Pasak jo, visi šie žmonės, anksčiau talkinę Lietuvos pajėgoms Afganistane, dar šią savaitę turėtų būti parskraidinti į Lietuvą.

„Atrodo, yra daug vilties, kad padedant mūsų politinei vadovybei, Krašto apsaugos ministerijai, mūsų kariniais kanalais, kuriuos esame užmezgę su mūsų sąjungininkais ir partneriais, tikrai viliuosi, kad jau šią savaitę turėsime tuos žmones Lietuvoje“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Anot jo, į Kabulą padėti atsigabenti evakuojamų afganistaniečių yra išvykę kiek daugiau nei dešimt Lietuvos karių, taip pat Užsienio reikalų ministerijos, žvalgybos institucijų pareigūnų. Visi jie anksčiau yra buvę misijose Afganistane, asmeniškai pažįsta kai kuriuos evakuojamus žmones.

Afganistaniečiai, kariuomenės vado teigimu, į Lietuvą greičiausiai bus parskraidinami talkinant sąjungininkams – Lenkijos, Ukrainos, Prancūzijos ar Vokietijos.

Lietuvos kariuomenės turimu „Spartan“ lėktuvu, pasak V. Rupšio, toks asmenų pargabenimas būtų pernelyg sudėtingas, nes į jį netelpa visi parskraidinamieji.

Anksčiau skelbtais duomenimis, išgabenimo į Lietuvą laukia daugiau nei 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti. Kariuomenės vadas užsiminė, kad į Lietuvą gali būti pargabenami ne tik vertėjai, bet ir kitose pareigose dirbusieji Afganistano piliečiai.

„Tie vertėjai, kurie dar anksčiau kreipėsi su prašymais, kad sudarytume sąlygas atvykti su šeimos nariais, tai praktiškai jie visi. Aišku, negaliu pasakyt, kad šimtas procentų (...), bet kiek žinau, kad atrodo visi. Dar gali būti, kad bus papildomai žmonių, nes atsiranda ir kitose pareigose buvusių, nebūtinai vertėįais“, – aiškino V. Rupšys.

Parskraidinus į Lietuvą, afganistaniečiai kurį laiką būtų Lietuvos kariuomenės, Krašto apsaugos ministerijos žinioje, kol, pasak V. Rupšio, nebus priimti kiti politiniai sprendimai.

Praėjusį penktadienį krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pranešė, kad į Kabulą išsiųsta karių komanda Lietuvai talkinusių afganų evakuacijai – į Lietuvą penktadienį parskraidinti pirmieji šios šalies piliečiai – šešių asmenų afganų šeima.

Afganistano kontrolę išvykstant paskutiniams JAV kariams perėmė Talibanas, prieš daugiau nei savaitę užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.