Vakarų valstybių parlamentai palaiko Lietuvą: priėmė bendrą pareiškimą

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis kartu su Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų parlamentų užsienio politikos klausimus kuruojančių komitetų pirmininkais priėmė bendrą pareiškimą, kuriuo pasmerkė Kinijos Liaudies Respublikos vykdomą politinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Lietuvai.

Lietuva, Kinija. <br>123rf nuotr.
Lietuva, Kinija. <br>123rf nuotr.
Lietuva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuva.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuva.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 27, 2021, 12:14 PM, atnaujinta Aug 27, 2021, 12:23 PM

„Mes, Užsienio reikalų komitetų pirmininkai, griežtai smerkiame Kinijos Liaudies Respublikos politinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Lietuvos Respublikai“, – rašoma komitetų pirmininkų pasirašytame pareiškime.

Šiuo pareiškimu išreikštas tarptautinės demokratinės bendruomenės palaikymas Lietuvai, kaip suvereniai valstybei, priėmusiai sprendimą pasitraukti iš ekonominio ir politinio bendradarbiavimo formato „17+1“ ir ketinančiai plėtoti ekonominius ir kultūrinius ryšius su Taivanu bei raginimas išlaikyti dabartinę poziciją dėl agresyvaus Kinijos elgesio.

„Kišimasis į Europos Sąjungos ir NATO narės vidaus reikalus nėra nei sveikintinas, nei tinkamas.

Lietuvos Respublikos sprendimas pasitraukti iš „17+1“ formato ir ketinimas plėtoti ekonominius ir kultūrinius ryšius su Taivanu yra suverenios valstybės sprendimas, panašus į lygiaverčius kitų valstybių priimtus nepriklausomus sprendimus“, – pažymima dokumente.

Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, Vokietijos bei Prancūzijos, taip pat Airijos, Čekijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Švedijos ir Ukrainos parlamentų bei Europos Parlamento atstovai bendru pareiškimu ragina „(...) savo vyriausybes, Europos Sąjungą ir kitus sąjungininkus teikti visapusę paramą Lietuvos Respublikai nustatant savo gyventojų ir platesnės tarptautinės bendruomenės labui tarnaujančią politiką“.

„Remiame Lietuvos Respubliką ir jos siekį bendradarbiauti su Kinija dvišaliu pagrindu ir visapusiškai derinti veiksmus su sąjungininkais Europoje ir transatlantiniais sąjungininkais.

Taip pat džiaugiamės besivystančiais ekonominiais santykiais su Taivanu ir raginame Lietuvą išlaikyti dabartinę poziciją agresyvaus Kinijos elgesio atžvilgiu“, – rašoma euroatlantinei bendruomenei priklausančių valstybių atstovų bendrame pareiškime.

Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis dėkoja kolegoms iš Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų už vieningą palaikymą. Politikas teigia, kad išreikštas solidarumas dar kartą patvirtina, jog Lietuvos užsienio politika, grindžiama visų pirma demokratinėmis vertybėmis, yra vertinama, taip pat kad šiandien su Lietuva yra visos pagrindinės Vakarų valstybės ir jos neleis Kinijai demonstruoti agresijos prieš vieną iš Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių.

Komiteto pirmininkas tikisi, jog Kinija suvoks, kad „skaldyk ir valdyk“ taktika, kurią taip mėgsta ir Rusijos režimas, šiuo atveju neveiks.

„Esame ir būsime vieningi su savo Vakarų sąjungininkais“, – teigia Ž. Pavilionis.

Dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu Kinija šią vasarą konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą argumentavo Vilniaus ketinimais Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Kinijos atstovų teigimu, toks Lietuvos ketinimas „įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“.

Kaip skelbta anksčiau, užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui praėjusią savaitę paskambino JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuris pokalbio metu išreiškė paramą Lietuvai dėl Kinijos daromo spaudimo ir dėl Vilniaus vykdomos politikos Baltarusijos atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.