Arūnas Karaliūnas. Per prievartą kauniečiams brukama LGBTQ+ šventė pradeda juos erzinti

Artėjant rugsėjo 4-ąją Laisvės alėjoje numatytoms LGBTQ+ bendruomenės eitynėms „Kaunas Pride“ įtampa auga ir bent jau Kaune šis įvykis užgožė rūpesčius dėl augančio susirgimų COVID-19 liga skaičiaus ir nelegalių migrantų. 

 „Kaunas Pride“ eitynės numatytos rugsėjo 4-ąją. <br> M.Patašiaus nuotr.
 „Kaunas Pride“ eitynės numatytos rugsėjo 4-ąją. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Aug 30, 2021, 7:49 PM

Nors teismo leidimas rengti eitynes LGBTQ+ rėmėjams užaugino sparnus, teisinis ginčas dar nesibaigė ir iki paskutinės dienos gali tvyroti nežinia, ar šis renginys bus teisėtas. 

LGBTQ+ atstovai nusiteikę žūtbūt pasirodyti kauniečiams Laisvės alėjoje ir iš anksto paskelbė, kad negavę leidimo eitynėms surengs protesto akciją. 

Toks užsispyrimas pradeda erzinti net tuos kauniečius, kurie anksčiau visiškai abejingai stebėjo LGBTQ+ bendruomenės užmojus pirmą kartą Kaune surengti viešą renginį.

Viena „Kaunas Pride“ rengėjų V.Kolbešnikova miesto valdžios nenorą jį įsileisti prilygino cenzūrai ir smurtui gatvėse, tačiau toks pareiškimas tikrai nepadidino rėmėjų būrio. 

Sprendžiant pagal komentarus viešojoje erdvėje kauniečiai visiškai pritaria Kauno merui V.Matijošaičiui, kuris labai skeptiškai vertina LGBTQ+ bendruomenės poreikį bet kokia kaina žygiuoti miesto centre. 

Galbūt miesto valdžia tik gudravo, tačiau eitynių rengėjams buvo siūlyta rinktis atokiau nuo miesto centro, kur tuo metu dar vyks ir naujiesiems mokslo metams skirta vaikų šventė. 

Reikėjo jiems iškart sutikti – tuomet savivaldybės tarnautojams nebūtų kur trauktis ir tektų pasirašyti leidimą, o žiniasklaidos atstovų dėmesio eitynės gautų vienodai nepriklausomai nuo to, kur jos rengiamos – Kauno centre ar S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome. 

Ramios ir taikios pirmosios eitynės atvertų daugybę durų ateityje. 

Dar labiau „Kaunas Pride“ šalininkai suerzino gyventojus paprašę nuolaidų kelionei traukiniu į numatytą renginį Kaune.

Kai kalbama apie jiems svarbų įvykį, ar tikrai keli eurai bilietui gali tapti rimta kliūtimi? Juk grybavimo mėgėjai neprašo pigesnių bilietų į Varėnoje vykstančią Grybų šventę. 

Ar galima grybavimą lyginti su žmogaus teisių būklei skirtu renginiu? Kai kam rudens gėrybių rinkimas gali pasirodyti net gerokai prasmingesnis užsiėmimas nei žygiavimas Laisvės alėja mojuojant vėliavomis.

Dar keisčiau atrodytų, jeigu valstybės valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ pritaikytų nuolaidas žmonėms, vykstantiems į protesto akciją. 

Neverta stebėtis, kad tokiame fone iškart pradėjo ryškėti jėgos, pasiryžusios sužlugdyti „Kaunas Pride“ eitynes.

„Atvyk rugsėjo 4 dieną ir visi kartu parodykime, kad Kaunas – ne gaidynas“, – plakatų su tokiu tekstu bei perbraukta LGBT vėliava galima pamatyti įvairiose miesto vietoje, taip pat socialiniuose tinkluose. 

„Lietuva vis labiau pūva nuo globalistų infekcijos. Iškilo dar vienas simptomas – „Kaunas Pride“. Negalime leisti, kad šie parazitai kolonizuotų tikrąją kultūros sostinę – Kauną. Todėl reikia susivienyti ir visiems parodyti, jog Lietuva ir Kaunas nepasiduos!”, – skelbiama atsišaukime, kurį pasirašė mįslinga grupė „Atkirtis“. 

Kiek anksčiau apie planus sutrukdyti eitynių dalyviams žygiuoti viešai paskelbė buvęs Kauno meras ir Seimo narys V.Šustauskas. Jį galima pagirti bent jau už nuoseklumą – politiko nuomonė dėl tokių renginių per kelis pastaruosius dešimtmečius nepakito. 

V.Šustauskas priešinosi eitynėms Vilniuje, o šitoks renginys Kaune jam – visiškai nesuvokiamas reiškinys. 

Galima tik užjausti rugsėjo 4-ąją dirbsiančius policijos pareigūnus – mažesnių ar didesnių konfliktų išvengti turbūt nepavyks. Patys „Kaunas Pride“ rengėjai atvirai prisipažino, kad jiems nuolat grasinama. 

Prisimenant riaušėmis virtusią protesto akciją prie Seimo rūmų Vilniuje galima neabejoti, kad pareigūnams teks pasirūpinti ne tiktai aplinkinių, bet ir savo saugumu. 

Protestuotojai bent jau manė kylantys į kovą už savo teises, o „Kaunas Pride“ žygis turėjo tapti švente, tačiau grumtynės, policijos užkardos ar net pralietas kraujas sunkiai dera su tikros šventės samprata. 

Net itin gausios profesionalių policijos pareigūnų pajėgos negali užtikrinti, kad minioje neatsiras neprognozuojamo elgesio veikėjų. 

Esant tokioms aplinkybėms stebina LGBTQ+ rėmėjų noras bet kokia kaina įbrukti kauniečiams savo šventę, kurios jie nelabai pageidauja.

Šių eitynių baigtis gali nulemti, ar tai nebus pirmą ir paskutinį kartą Kaune surengtas toks renginys. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.