Kauną sudrebino korupcijos skandalas: įkliuvo teisėjas su savo sūnumi, du advokatai, kratos vyko ir naktį

Teisėsauga pareiškė įtarimus dviem Kauno advokatams ir advokatės kontoros darbuotojui dėl teisėjo papirkimo, pačiam teisėjui prašoma naikinti teisinę neliečiamybę, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Generalinė prokuratūra.

Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>T.Bauro nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>T.Bauro nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaune kilo korupcijos skandalas, įkliuvo teisėjas R.Grigas (nuotr.), du advokatai ir advokato kontoros darbuotojas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-09-01 13:19, atnaujinta 2021-09-01 16:40

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno advokatas, buvęs ilgametis teisėjas B. L. susitarė su Kaune veikiančia advokate V. G., kad ji, veikdama bendrai su advokatės kontoros darbuotoju T. G., perduos neteisėtą atlygį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui.

Teisėsaugos pranešime įtariamųjų, išskyrus teisėjo, pavardės nėra minimos. BNS žiniomis, įtariami advokatai yra Bronislavas Liatukas ir Valda Grigonytė, o advokatės kontoros darbuotojas yra teisėjo R.Grigo sūnus Tautvydas Grigas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir Teisėjų taryba imasi sprendimų, susijusių su korupcija įtariamo Kauno teisėjo R.Grigo teisinės neliečiamybės panaikinimu ir atleidimu iš pareigų.

Kratos vyko ir naktį

„Kratos buvo atliekamos po darbo valandų, jos vyko ir naktį“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo tyrimui vadovaujantis Kauno prokuroras Valentinas Alekna.

Prokuroras nedetalizavo, kaip teisėjas naikino įkalčius, nepaneigė, kad tai buvo pinigai.

Pasiteiravus, ar advokatus ir advokato kontoros darbuotoją bus prašoma suimta, V.Alekna tvirtino, jog dėl to sprendimas dar nėra priimtas: „Suėmimo terminas baigiasi rytoj, laiko dar yra“.

Įtariamųjų sulaikymai vyko po darbo valandų.

Pasak prokuroro, šiuo metu korupcijos byloje oficialiai yra trys įtariamieji. Dėl teisėjo galimo kyšininkavimo yra pradėtas atskiras ikiteisminis tyrimas, bet įtarimai jam dar nepareikšti. 

Įtarimus teisėjui R.Grigui bus galima pateikti tokiu atveju, jei jis neteks teisinės neliečiamybės.

Kyšis – byloje dėl KET pažeidimo

Portalo lrytas.lt žiniomis, po kratos teisėjas skundėsi pablogėjusia sveikata ir kreipėsi į medikus. 

Prokuratūros duomenimis, kyšis R.Grigui buvo skirtas už palankų sprendimą administracinėje byloje dėl eismo taisyklių pažeidimų.

Pažeidėjas siekė, kad jam būtų taikoma švelnesnė poveikio priemonė – teisė vairuoti sutrumpėtų nuo 12 iki 3 mėnesių. „Priėjimui“ prie teisėjo, įtariama, buvo pasitelkti advokatai.

Tyrėjų žiniomis, kyšis buvo ne mažesnis kaip 2 tūkst. eurų.

Sprendžia dėl neliečiamybės

Teisėsauga trečiadienį pranešė vykdanti ikiteisminius tyrimus, kurių duomenimis, teisėjas paėmė kyšį už sprendimą vienoje administracinėje byloje.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą dėl leidimo patraukti teisėją R. Grigą baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Leidus tai padaryti, teisėjas būtų nušalintas nuo pareigų.

Šalies vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, kad prezidentas informuotas apie prašymą naikinti R. Grigo neliečiamybę.

„Reikalingi sprendimai bus priimti artimiausiu metu“, – teigė jis.

Teisėjų taryba taip pat imasi nagrinėti R. Grigo elgesį ir spręs, ar jis neturėtų būti apskritai atleistas iš pareigų kaip pažeminęs teisėjo vardą.

Ši teisėjų savivaldos institucija trečiadienį paprašė Generalinės prokuratūros išsamesnės informacijos apie R. Grigo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą.

„Tam, kad galėtume kažką nuspręsti, mums pirmiausia reikia gauti papildomos medžiagos ir ir patvirtinančių duomenų“, – BNS sakė Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Atleisti tokios grandies teisėją gali prezidentas, gavęs Teisėjų tarybos patarimą tai padaryti.

„Pagal tai, ką prokuratūra pateiks, žiūrėsime, ar pakanka duomenų, įrodančių, kad teisėjo poelgiai nesuderinami su jo buvimu teisėju. Jeigu pakanka, imsimės veiksmų, kad inicijuotume teisėjo atleidimą dėl vardo pažeminimo“, – kalbėjo S. Rudėnaitė.

Naikino įrodymus

Pasak teisėsaugos, nustatyta, kad antradienį sutartas kyšis ar jo dalis buvo perduota teisėjui jo darbo vietoje, Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Tą pačią dieną B. Liatukas, V. Grigonytė ir T. Grigas buvo sulaikyti, jiems pareikšti įtariamai dėl prekybos poveikiu ir papirkimo. Antradienį taip pat atliktos kratos teisėjo ir įtariamųjų gyvenamosiose vietose.

Atliekant kratą teisėjo gyvenamojoje vietoje, jis bandė naikinti įrodymus, teigiama pranešime.

Generalinė prokurorė antradienį pradėjo atskirą ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui R. Grigui dėl kyšininkavimo.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Kauno valdyba. Tyrimą kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirba nuo 1999-ųjų.

„Žinia nemaloni“, – spaudos konferencijos metu trečiadienį ištarė Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis, pripažinęs, kad kovos su korupcija teismuose fronte nueita dar netoli.

Pasak A.Purvainio, ši naujiena galbūt „privers suklusti“ kitus jo kolegas.

Teisėjų tarybos reakcija

Teisėjų taryba, reaguodama į informaciją apie pradėtą ikiteisminį tyrimą Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjui Rimantui Grigui pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 1 dalį dėl kyšininkavimo, principingai laikosi pozicijos, kad bet kokie su teisėjo pareigomis nesuderinami teisėjo veiksmai yra netoleruotini.

Teisėjui keliami aukščiausi etikos ir moralės reikalavimai, o jų nesilaikant, žeminamas teisėjo vardas ir kenkiama teismo autoritetui bei keliamos abejonės dėl vykdomo teisingumo.

Teisėjų taryba kreipėsi į Generalinę prokurorę, prašydama pateikti visą reikšmingą informaciją apie vykdomą ikiteisminį tyrimą. Gavus reikiamus duomenis, nedelsiant bus šaukiamas neeilinis Teisėjų tarybos posėdis, kuriame bus sprendžiama, ar teisėjas savo poelgiu nepažemino teisėjo vardo.

Šiuo metu klausimas dėl teisėjo patraukimo baudžiamojon atsakomybėn ir jo įgaliojimų yra sprendžiamas LR Prezidento. Sustabdžius teisėjo Rimanto Grigo įgaliojimus, jis bus nušalintas nuo pareigų, o visos jo nagrinėtos bylos bus perduotos nagrinėti kitiems teisėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.