Prieš „Šeimų sąjūdžio“ mitingą Vilniuje – kontrprotestas

Nors rugsėjo 10 d. Šeimų sąjūdžio planuojamam protestui Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nesuteikti leidimo, su kontrmitingą planuojančiu Lietuvos liberaliu jaunimu (LLJ) savivaldybė renginį sutiko derinti. Tiesa, prie Prezidentūros organizuojama jaunųjų liberalų palaikymo akcija teisės viršenybei ir demokratijai vyks viena diena anksčiau – rugsėjo 9 d. Prie akcijos kviečiami prisijungti visi norintys.

Protestas prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas prie Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-02 08:52

Kaip sako akcijos organizatoriai, tokia data pasirinkta siekiant išvengti galimų konfrontacijų ir atsižvelgiant į savivaldybės rekomendacijas, nes nors leidimas mitinguoti Lietuvos šeimų sąjūdžiui išduotas nebuvo, galimai to bus nepaisoma.

Šia akcija LLJ siekia išreikšti susirūpinimą rugpjūčio 10-osios nakties įvykiams, kurių metu kilo riaušės ir buvo sužaloti pareigūnai, ragina protestuoti laikantis įstatymų bei vengiant įžeidžios retorikos.

Kaip teigia LLJ pirmininkas Lukas Stravinskas, dar vienas iš akcijos tikslų yra paraginti prezidentą, kaip valstybės vadovą ir teisės viršenybės bei konstitucinės sąrangos garantą, griežtai pasmerkti bet kokius smurto protrūkius mitingų metu, reaguojant ne vien socialinio tinklo Facebook įrašais.

„Rugpjūčio 10 dieną prie Seimo įvykusios riaušės mus sukrėtė kaip bendruomenę, kaip Lietuvos piliečius. Dieną vykęs mitingas buvo kupinas įžeidžios retorikos, galimybių pasai ir vakcinacija buvo prilyginami Holokaustui, aikštėje stovėjo kartuvės, o iš tribūnų pasisakinėjo abejotinos reputacijos ar net priešiškoms Lietuvai valstybėms dirbantys asmenys. Vakarop buvo pažeidinėjami įstatymai apsupant Seimą, neleidžiant parlamentarams palikti pastato, o galiausiai kilo riaušės, kurių metu buvo sužeista keliolika pareigūnų“ , – Eltai sakė L. Stravinskas.

Ši nepartinė jaunimo organizacija siekia parodyti, kad tautos balsas – nėra vienas monolitas ir tai, kad jis ne taip paprastai pasisavintinas, norint įgyvendinti savo politinius tikslus.

„Kviečiame visuomenę vadovautis teisėtai ir demokratiškai išrinktos valdžios sprendimais, jiems nepritariant protestuoti taikiai, paisant įstatymų“ – tvirtina akcijos organizatoriai.

LLJ taip pat tvirtina nepritarianti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimui neišduoti leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio inicijuojamam mitingui. Suprasdami provokacijų ar riaušių tikimybę, jie ragina rasti kitą tinkamą vietą taikiam mitingui.

„Konstitucinė teisė protestuoti ir reikšti savo nuomonę neturėtų būti varžoma“, – įsitikinę jaunieji liberalai.

ELTA primena, kad antradienį Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė nesuteikti leidimo Lietuvos šeimų sąjūdžio prie Seimo rugsėjo 10 d. organizuotam mitingui. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas išskyrė tris tokio sprendimo priežastis.

„Visų pirma – vieta. Leidimas prašomas iki 15 tūkst. žmonių, ir mes matome, kad fiziškai toje teritorijoje tiek žmonių tiesiog netilps. Saugus atstumas iki Seimo yra 75 metrai. Taip pat gavome Martyno Mažvydo bibliotekos atskirą kreipimąsi, kad yra trikdomas jų darbas ir jų sklype mes turime užtikrinti praėjimą. Todėl tas plotas dar labiau mažėja“, – aiškino A. Bužinskas.

„Antra priežastis – laikas. Buvo prašoma pratęsti renginio leidimą iki 22 val. Manome, kad pati aikštė yra pakankamai prastai apšviesta ir pareigūnų darbą tai apsunkins grynai iš saugumo pusės“, – tęsė jis.

„Trečia priežastis – Valstybės saugumo departamentas išviešino dalį pažymos, kurioje aiškiai nurodoma, kad šiuo metu yra padidėjusi įvairių susirinkimų rizika, kurie gali pasibaigti tam tikrais smurtiniais veiksmais“, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Reaguodamas į šį sprendimą vienas iš renginį organizuojančio Lietuvos šeimų sąjūdžio lyderių Artūras Orlauskas tvirtina, kad sostinės valdžios sprendimas, be jokių abejonių, bus skundžiamas teismui. Jo teigimu, nepaisant visų savivaldybės argumentų, Šeimų sąjūdžio organizuojamas mitingas prie Seimo įvyks kaip numatyta.

„Konstitucija galioja nepriklausomai nuo savivaldybių pageidavimų“, – pažymėjo A. Orlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.