Į Lietuvą konsultacijoms grįžta šalies ambasadorė Kinijoje

Vilniui įsitraukus į diplomatinį ginčą su Pekinu, į Lietuvą konsultacijoms grįžta šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė.

Kinijos ambasada.<br>V.Balkūno nuotr.
Kinijos ambasada.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2021, 10:37 AM, atnaujinta Sep 3, 2021, 11:51 AM

Kaip nurodo Užsienio reikalų ministerija, „nuo rugsėjo 4 dienos Lietuvos ambasadorė Kinijoje iškviečiama konsultacijoms, atsižvelgiant į rugpjūčio 10 dienos Kinijos pareiškimą“.

„Lietuvos ambasada Kinijoje dirba įprastu režimu“, – nurodo ministerija.

Reaguodamas į Lietuvos atstovės išvykimą, Europos Sąjungos ambasadoriaus Kinijoje pavaduotojas Timas Harringtonas (Timas Haringtonas) penktadienį socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pasidalino bendra ES šalių keliasdešimties diplomatų nuotrauka, kuria reiškiamas solidarumas su D. Mickevičiene.

„ES šalių misijų vadovai Kinijoje susirinko išreikšti solidarumo su kolege iš Lietuvos, ambasadore D. Mickevičiene, jai išvykstant iš Pekino. Tikimės, jog ji greitai grįš“, – rašoma komentare.

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu rugpjūtį konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje, ji taip pat ragina atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tuomet teigė, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Ministerija savo pranešime nurodė, kad šis „sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“.

Palaikymą Vilniui konflikte su Pekinu jau anksčiau pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas, taip pat kiti Vakarų politikai.

Pekinas savo ruožtu ragina Lietuvą vadovautis „vienos Kinijos“ principu. Jis reiškia, kad Taivano ir žemyninės Kinijos žemės yra nedalomos ir priklauso vienai aiškiai apibrėžtai Kinijos valstybei.

Pekinas Taivaną laiko maištaujančia savo provincija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.