„Kaunas pride“ eitynių dieną – ir kitoks renginys mieste: be politinių šūkių, reikalavimų ir įtampos

Šeimos šventė be politinių šūkių, reikalavimų ir įtampos ieškant pozityvių sprendimų, o ne kurstant įtampą – tokį tikslą iškėlė rugsėjo 4-ąją Kauno „Draugystės“ parke vyksiančios šeimų bendrystės dienos rengėjai. To šiuo metu tikrai reikia.

Šeimos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šeimos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Docentė R.Jurkuvienė neabejojo, kad bendri užsiėmimai suvienija ir sustiprina visų šeimos narių ryšius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Docentė R.Jurkuvienė neabejojo, kad bendri užsiėmimai suvienija ir sustiprina visų šeimos narių ryšius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 7:36 AM

Dešimtmetį rengiama šventė šiemet tapo matomesnė dėl vienos neįprastos priežasties – rugsėjo 4-ąją LGBTQ+ bendruomenė pasiryžusi pirmą kartą Kaune surengti eitynes.

Prieštaringai vertinamas renginys vidurdienį turėtų prasidėti Nepriklausomybės aikštėje ir trukti tris valandas. Laisvės alėjoje vyksiančiose eitynėse gali dalyvauti iki 3 tūkstančių žmonių.

Kauno savivaldybė atsisakė išduoti leidimą eitynėms ir nurodė net kelias tokio sprendimo priežastis – Laisvės alėjos rekonstrukcija esą dar nebaigta, joje plačiai išsidėsčiusios lauko kavinės, o visą savaitgalį Kauno centre vyks naujiesiems mokslo metams skirta šventė.

Ginčas persikėlė į teismą, kurio sprendimai buvo palankesni LGBTQ+ bendruomenei.

Artėjant renginio dienai įtampa augo ir nekilo abejonių, kad vykstant eitynėms bus sunku išvengti konfliktinių situacijų.

Kitoks renginys numatomas „Draugystės“ parke, kuriame kauniečiai kviečiami švęsti šeimų bendrystės dieną. Įprastai šiame renginyje apsilanko keli tūkstančiai žmonių – tiek suaugusiųjų, tiek mažųjų kauniečių.

Šiuo sumaišties metu ypač svarbu telktis, skelbti ramybę ir šviesą – taip šventės nuotaiką apibūdino jos rengėja Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija.

„Mūsų visų stiprybė gimsta bendrystėje“, – pridūrė asociacijos tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė, Kauno miesto savivaldybės Šeimos tarybos bei Nacionalinės šeimos tarybos pirmininkė Ramunė Jurkuvienė.

– Šventė numatyta rugsėjo 4-ąją, kai Laisvės alėjoje eitynes ketina rengti LGBTQ+ bendruomenė. Ar renginio data pasirinkta neatsitiktinai? – „Laikinoji sostinė“ pasiteiravo R.Jurkuvienės.

– Visada turime nešti ne susipriešinimą ar panieką, o pozityvumą, kuris išugdomas šeimoje. Mūsų linija – skleisti bendrystės idėjas.

Įtampos Laisvės alėjoje gali būti, ją šiuo metu jaučiame daugelyje kitų sričių. Nenorėtume, kad įtampa būtų juntama mūsų rengiamos šventės metu.

Svarbu mokytis pagarbaus bendravimo, įsiklausymo, domėjimosi vienas kitu, bendrystės keliamo džiaugsmo. Mums atrodo, kad šito labai reikia.

– Ar šiais metais renginys smarkiai skirsis nuo ankstesnių, ar juntamas didesnis kauniečių dėmesys jam?

– Galbūt šiemet ragindami burti ir stiprinti šeimas labiau atkreipėme žmonių dėmesį, nes anksčiau kildavo sunkumų tai padaryti.

Pasikeitė renginio vieta. Anksčiau šeimos rinkdavosi Santakos parke, kuris dabar rekonstruojamos, todėl pasirinkome „Draugystės“ parką.

Kiekvienas kartas yra truputį išskirtinis, kaskart šventė vis kitokia, keičiasi gyvenimo aktualijos ir patys vaikai. Kelerius metus šventė vykdavo vasarą, tvyrant karščiams, todėl vaikams nepaprastai patiko laistymasis vandeniu.

Šiemet po ilgai trukusių liūčių tokios pramogos turbūt niekas nenorėtų.

Sekame situaciją ir pagal tai parengiame programą.

Planuojamos bendros interaktyvios veiklos vaikams ir šeimoms, vyks šeimų organizacijų ir jų teikiamų paslaugų šeimoms pristatymas.

Ankstesniais metais vykusių renginių metu pajutome, kad Lietuvoje vis dar nėra įprasta visai šeimai kartu imtis kokios nors veiklos – kartu žaisti ar piešti ant asfalto. Išliko suskirstymas, kas esą skirta vaikams, o kas vyrams ar moterims.

Ne kartą teko matyti tokį vaizdą: vaikas šokinėja ant batuto, o tėvas stovi greta ir rūko ar tyrinėja telefoną. Žinoma, suprantame ir tėvus – jų poreikiai ir domėjimosi sritys yra šiek tiek kitokios.

– Kokios bendros veiklos galėtų imtis šeimos?

– Labai įvairios - pradedant piešimu ar muilo burbulų pūtimu ir baigiant robotika. Kai vaikas burbulus pučia kartu su tėvais, tai vyksta visai kitaip.

Esame numatę daugybę veiklų, tačiau siekiame, kad ir patys dalyviai inicijuotų užsiėmimus. Mažesniems vaikams skirtas piešimas ant asfalto, muilo burbulų pūtimas, keramikos darbeliai, vyresniesiems – robotikos paslaptys, kryžiažodžiai, įvairios rungtys.

– Kuo žada nustebinti renginio partneriai?

– Suteikiame galimybę prisistatyti įvairioms šeimos organizacijoms. Jų atstovai suteikia informacijos apie paslaugas ir galimybes. Tai priminimas, kad gyvenime būna visokių situacijų ir prašyti pagalbos nėra negarbingas reikalas.

Vaikams visada įdomu pabendrauti su policijos pareigūnais, tačiau šiemet jie negalės atvykti dėl didelio užimtumo.

Kviečiame prisijungti neįgaliųjų organizacijas – tai galimybė pamatyti, kad gali būti ir kitokių žmonių, tačiau Lietuvoje nėra įprasta neįgaliųjų šeimoms aktyviai dalyvauti veikloje.

Švedijos specialistai tyrinėjo neįgaliųjų socialinius kontaktus ir suskaičiavo, kad su neįgaliuoju bendrauja 80–100 žmonių. Tai jiems kelia susirūpinimą dėl pernelyg mažo skaičiaus.

Lietuvoje neįgalieji apsiriboja kontaktais vidutiniškai su 2–3 žmonėmis, ir tik pastaraisiais metais jau matyti teigiamų poslinkių.

Neįgalieji labiau ieško panašių į save, nes vis dar likę patyčių, juntama jų izoliacija. Kai norime juos ignoruoti, turime tai daryti labai subtiliai ir jautriai, neneigdami tikrovės.

Norime paruošti vaikus įvairioms gyvenimo situacijoms ir tai darome ne per susipriešinimą, o per bendradarbiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.