Arūnas Karaliūnas. Kaune skelbiama nauja pilstuko era

Nenuilstantį svaigalų naikintoją profesorių A.Verygą turbūt kasnakt sapnuose kankina košmarai prisiminus visai neseną įvykį Kaune – mieste, kurio meru jis pasišovė tapti 2023-iųjų pavasarį.

Pilstukas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pilstukas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-09-05 07:00

Nuo rugpjūčio pradžios Aleksote mirė jau 17 kauniečių, pirkusių surogatus iš vietos prekeivių. Įtariama, kad žmones pražudė metanolis, dar vadinamas medžio spiritu.

Po velėna atsidūrė ir vienas šio nusikalstamo verslo dalyvis, kuris neatlaikė siūlomo gaminio poveikio. Dar dviejų įtariamųjų laukia teismo suolas.

Kiek pastangų padėjo A.Veryga aiškindamas velnio lašų mėgėjams apie alkoholio žalą, o jie vis tiek nepakeitė įpročių.

Dar blogiau – užuot pirkę gėrimus prekybos centre, dairosi nelegaliai parduodamų pigesnių surogatų ir augina šešėlinę ekonomiką.

Jau atrodė, kad sovietmečiu Kaune klestėjęs įprotis reikalingo daikto ieškoti slaptuose vadinamuosiuose taškuose sunyko. Atrodo, kad ne. Prieš kelis dešimtmečius kauniečiai buvo priversti taip elgtis, nes parduotuvių lentynos buvo tuščios, o dabar ant jų išrikiuoti gaminiai tiesiog per brangūs.

Gal vis dėlto šalies valdžiai taip pat reikėtų pagalvoti, ar be paliovos didindama alkoholinių gėrimų akcizus ji neperlenkė lazdos. Cigarečių kontrabandą iš Baltarusijos dar galima bandyti sustabdyti, o pigesnių svaigalų upės – niekaip.

Lietuvos gyventojai jų visiškai teisėtai atsiveža iš kaimynių Lenkijos ir Latvijos, kur alkoholio akcizai gerokai mažesni.

Ramiais laikais 17 žmonių mirtis nuo alkoholinio surogato turbūt sukeltų neregėtą reakciją, apie tai praneštų net didžiausios Europos žiniasklaidos priemonės. Seimas gal net sudarytų specialią komisiją išskirtiniam įvykiui ištirti, o Sveikatos apsaugos ministerija galbūt net siūlytų Aleksote skelbti ekstremaliąją padėtį.

Dabar – neįtikėtinai ramu. Skaudų įvykį nuskandino kylanti nauja koronaviruso banga, nelegalių migrantų krizė ir svarstymai, kaip sutramdyti vis aukščiau galvą keliančias LGBTQ+ ir tradicinių šeimų puoselėtojomis pasiskelbusias bendruomenes, kurios šalies valdžiai teikia jau ne prašymus, bet reikalavimus.

Po tragiško įvykio vieną nelegalios prekybos svaigalais tašką pavyko uždaryti, o kiek jų dar liko Kaune?

Štai budrūs kauniečiai nepaliauja stebėtis, kodėl daugiau kaip dešimtmetį nepavyksta išnaikinti tokios prekybos vietos Dainavos gyvenamajame rajone. Jame per dieną kartais esą apsilanko net triženklis skaičius klientų.

„Prekyba čia vyksta kasdien. Pasitaiko atvejų, kai per dieną ateina net keli šimtai žmonių“, – pasakojo Dainavos rajono gyventojai. Jie atskleidė, kad pilstuku prekiaujama Chemijos gatvės 11 numeriu pažymėtame bendrabutyje, kuriame prekybos vietas yra įkūrę sutuoktiniai – anksčiau teistas 41 metų vyras ir 36 metų moteris.

Keisčiausia, kad apie porelės veiklą kaimynai daugybę kartų pranešė policijai, tačiau tai niekaip nepakeitė situacijos.

Policijos atstovai patvirtino, kad gauna pranešimų apie šiame penkiaaukštyje vykstančią prekybą svaigalais, tačiau piktžaizdės išrauti nesiseka, mat pogrindžio verslu užsiimanti šeima bendrabutyje turi keletą butų – prekyba vis perkeliama į naują vietą.

Sutuoktiniai esą net turi pasamdę pagalbininką, kuris aptarnauja ištroškusius klientus ir skiesto spirito gėrimą pardavinėja po 6 eurus už litrą.

Kiek žmonių mirė nuo tokių vaišių, niekas nežino. Jeigu vienas kitas taško klientas iškeliavo į amžinosios medžioklės plotus, niekas net nepastebėjo.

Svarbiausia, kad alkoholio akcizų dydžiu pirmaujame regione, draudžiame prekybą rugsėjo 1-ąją ir sekmadienio popietę, išvis neleidžiame gurkštelėti alaus pirmakursiams, nes dauguma jų neturi 20 metų.

Bėda ta, kad per tris dešimtmečius niekaip nepavyko sunaikinti šešėlinio verslo, – tai pripažįsta tiek valdžios atstovai, tiek policijos pareigūnai. Dėl nesurinktų mokesčių patiriami nuostoliai skaičiuojami šimtais milijonų eurų.

Porą pastarųjų savaičių kauniečiai ir įvairios tarnybos niekaip negalėjo išsiaiškinti, kas be paliovos skleidžia bjaurų tvaiką, kuris apėmė visą miestą.

Galbūt apsukrūs vertelgos fabrikėlyje gamino dar vieną surogato partiją, kuri netrukus pasklis po visus dar veikiančius nelegalius Kauno prekybos taškus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.