Valstiečiai siūlo kompensuoti vakcinų šalutinio poveikio sukeltą žalą

Opoziciniai valstiečiai siūlo valstybei kompensuoti vakcinų šalutinio poveikio sukeltą žalą žmogaus sveikatai.

Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2021, 12:39 PM

Grupė Seimo valstiečių parengė ir Seimo teisės aktų bazėje registravo tai numatantį Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisas.

Šį projektą didžiausia opozicinė frakcija vadina vienu iš prioritetinių per Seimo rudens sesiją.

Siūloma pakeisti neišvengiamos žalos apibrėžimą, numatant, kad tokia žala nebūtų laikoma „sunkius padarinius sukėlusi nepageidaujama reakcija į vakciną, kuomet ta vakcina sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių arba ta vakcina pagal jos preparato charakteristikų santrauką yra skirta vakcinuoti nuo infekcijos, dėl kurios paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija, karantinas“.

Opozicijos atstovų teigimu, prielaidų gauti kompensaciją dėl šalutinio vakcinos poveikio sukūrimas paskatintų žmones aktyviau skiepytis nuo COVID-19.

„Vyriausybė nesirūpina, kokios pozityvios paskatos galėtų skatinti vakcinaciją. O vakcinacija skatinama tik prievarta ir grasinimais. Žalos atlyginimas būtų pozityvus motyvatorius, nes daugelis nenorinčiųjų vakcinuotis nuogąstauja dėl galimo šalutinio poveikio. Be to, žalą atlyginti tuo atveju, kai valstybė ypač skatina vakcinuotis, būtų teisinga ir sąžininga – taip valstybė kartu su žmogumi pasidalintų atsakomybę“, – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pranešime sakė frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Anot jo, nemažai Vakarų valstybių taiko tokią praktiką, tarp jų – Latvija, Danija, Suomija, Italija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Norvegija, Šveicarija, JAV, Kanada.

Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.