Galimo neteisėto poveikio STT byloje nusišalino teisėja

Vilniaus apygardos teismo teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė nusprendė nusišalinti nuo bylos dėl galimo neteisėto poveikio Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

STT.<br>T.Bauro nuotr.
STT.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 1:37 PM

„Nors nebuvo nustatytas teisėjos šališkumas subjektyviuoju aspektu, tačiau kai aukštesnysis teismas – Lietuvos apeliacinis teismas – galutine ir neskundžiama nutartimi padarė išvadą dėl žemesniojo teismo siekio iš anksto vertinti faktines bylos aplinkybes, tai sudaro pagrindą atitinkamiems byloje dalyvaujantiems asmenims, taip pat objektyviam stebėtojui abejoti, ar Vilniaus apygardos teismo teisėja gali objektyviai ir nešališkai išnagrinėti šią baudžiamąją bylą“, – rašoma penktadienį priimtoje teisėjos J. Dabulskytės-Raizgienės nutartyje.

Teisėjai nusišalinus, bylą nagrinės kita šio teismo teisėja – Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė.

Nušalinimai teisėjai J. Dabulskytei-Raizgienei bei prokurorui Rimui Juodžiui pareikšti praeitą savaitę Vilniaus apygardos teismui surengus pirmąjį posėdį trijų advokatų ir verslininko byloje dėl galimo neteisėto poveikio STT.

Nušalinimą reiškė prokuroras

Nušalinimą teisėjai pareiškė prokuroras R. Juodis dėl kylančių pagrįstų abejonių teismo šališkumu.

Teisėja šią bylą buvo nusprendusi grąžinti prokurorui, tačiau aukštesnės instancijos teismas jos argumentų nepalaikė.

Prokuroro teigimu, tokiu būdu teisėja pareiškė išankstinę nuomonę.

„Šiuo atveju pareiškė išankstinę nuomonę, pasisakė, kad nėra duomenų apie privatų asmens gyvenimą“, – sakė R. Juodis.

Tuo tarpu kaltinamasis Giedrius Danėlius šiame posėdyje pareiškė nušalinimą prokurorui, motyvuodamas pažeistomis jo ir vaikų teisėmis atliekant kratą, jo paties pažeistomis teisėmis per ikiteisminį tyrimą – sulaikymas ir krata vyko mažametės dukters akivaizdoje, nedalyvaujant vaiko teisių atstovams.

Dėl prokurorui pareikšto nušalinimo spręs teisėja D. Pakalnytė-Tamošiūnaitė.

Kaltina poveikiu STT

G. Danėlius yra profesinės bendrijos „WINT law firm“ advokatas, kiti du kaltinamieji advokatai yra advokatų profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai – Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas. Ketvirtas kaltinamasis – bendrovės „Solis Tribus“ akcininkas Antanas Petrošius.

G. Danėlių teisėsauga įtaria neteisėtu poveikiu STT direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, atlikusiai tyrimą kitoje Nacionalinio kraujo centro byloje.

Advokatai ir verslininkas kaltinami dėl galimo asmens susižinojimo neliečiamumo pažeidimo, grasinimo valstybės tarnautojui, trukdymo ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai, piktnaudžiavimo bei galimo neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo ar panaudojimo.

Bylos duomenimis, praėjusių metų pradžioje, siekiant, kad ikiteisminis tyrimas dėl Nacionalinio kraujo centro būtų nutrauktas, kaltinamieji esą bandė paveikti STT pareigūnus, informuodami tarnybą apie perimtus konfidencialius tarnybinio pobūdžio duomenis bei privačią informaciją apie vieno iš pareigūnų asmeninį gyvenimą.

Nacionalinio kraujo centro byloje piktnaudžiavimu kaltinama buvusi jo vadovė Joana Bikulčienė. Padėjimu piktnaudžiauti kaltinamas ir A. Petrošius.

Įtariama, kad J. Bikulčienė siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms eliminuojant užsienio konkurentus. Buvusi įstaigos vadovė šiuos įtarimus neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.