Lietuva prašys Strasbūro teismo panaikinti sprendimą dėl afganistaniečių

Lietuva kreipsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), prašydama panaikinti sprendimą, kuriuo šaliai neleidžiama į Baltarusiją grąžinti penkių afganistaniečių, sako teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2021, 10:02 PM

„Manau, Lietuva turėtų ir tikrai kreipsis dėl laikinųjų apsaugos priemonių panaikinimo“, – ketvirtadienį LRT laidai „Dienos tema“ sakė E. Dobrovolska.

EŽTT trečiadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Teismo pranešime nurodoma, kad migrantai į Baltarusiją atvyko šių metų rugpjūtį. Jie teigia pabėgę iš Afganistano, nes būtų persekiojami šalies kontrolę perėmusio Talibano režimo.

EŽTT informuoja, jog migrantai kelis kartus negalėjo įžengti į Lietuvą, buvo grąžinti į Baltarusiją ir strigo pasienyje, o nuo rugsėjo 5 dienos slepiasi Lietuvos teritorijoje.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad laikinosios apsaugos priemonės taikomos „darant prielaidą, kad jie yra Lietuvoje“, tačiau ši prielaida nepasiteisino.

„Šita prielaida akivaizdžiai nepasiteisino. Dabar mes turime situaciją, kai iš esmės neturime tų piliečių savo teritorijoje, o laikinosios apsaugos priemonės turėtų būti taikomos juos turint“, – aiškino ji.

Afganistaniečiams atstovaujančios advokatės Astos Astrauskienės teigimu, migrantai buvo patekę į Lietuvos teritoriją.

„Aš su jais buvau susitikusi, mes bendravome. Aš turiu ir vaizdo, ir fotomedžiagos, kad mes Lietuvoje. Taip pat matyti lokacija telefone, kurioje vietoje mes buvome. Toje vietoje, kur aš buvau, vizualiai net sienos nesimato“, – dėstė advokatė.

Ji anksčiau BNS pateikė nuotraukas, kuriose užfiksuotas penkių vyrų būrelis, stovintis už Lietuvos pasieniečių. Taip pat pridėta mobiliojo telefono užfiksuota nuotraukų padarymo vieta, kurioje matoma, kad nuotraukos darytos Lietuvos teritorijoje netoli pasienio.

Pasieniečiai, pasak advokatės, pervedė atvykėlius pėsčiomis atgal į Baltarusiją.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai savo ruožtu teigia, kad Afganistano piliečiai atvyko į pasienį iš Baltarusijos pusės ir priėjo prie sienos, norėdami ją neteisėtai kirsti, ko Lietuvos pareigūnai jiems neleido padaryti.

Pasak Lietuvos pareigūnų, Lietuva nėra įpareigota jų įsileisti – tik neišsiųsti, jeigu jie jau yra šalies teritorijoje.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.