A. Kubiliaus iniciatyva EP ragina Europos Sąjungą kovoti su agresyvia Rusijos politika

Andriaus Kubiliaus iniciatyva Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį patvirtino rezoliuciją dėl tolesnių Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių.

Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Kubilius.<br>lrytas.lt nuotr.
Andrius Kubilius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 11:50 AM

Dokumente raginama kovoti su agresyvia Kremliaus politika bei remti Rusijos pilietinę visuomenę.

Šiai rezoliucijai pritarė 494 EP nariai, 103 nepritarė, o 72 susilaikė. Kaip BNS nurodė Europos Parlamento atstovybė Lietuvoje, visi šalyje išrinkti europarlamentarai balsavo už rezoliuciją, išskyrus Viktorą Uspaskichą ir Stasį Jakeliūną – jie balsavime nedalyvavo.

Parlamento patvirtintame dokumente pažymima, kad kad santykiuose su Rusija būtina atskirti prezidento Vladimiro Putino režimą ir šalies gyventojus.

A. Kubilius EP Užsienio reikalų komiteto sprendimu yra paskirtas nuolatiniu pranešėju Rusijos klausimais. Politikai, paskirti į nuolatinio pranešėjo pareigas, visos kadencijos laikotarpiui tampa atsakingais už Europos Parlamento pozicijos formulavimą konkrečioje tematikoje.

„Dabartinis Rusijos režimas yra stagnuojanti autoritarinė kleptokratija, iki gyvos galvos valdoma oligarchų apsupto prezidento. Savo ruožtu ES turi atsižvelgti į tai, kad valdant V. Putinui labai sustiprėjo Josifo Stalino populiarumas tarp Rusijos gyventojų, o tai lėmė V. Putino vykdoma visuomenės mąstymo stalinizacijos ir represijų prieš nepriklausomus istorikus politika“, – rašoma EP patvirtintoje rezoliucijoje.

Vis dėlto parlamentarai mano, kad Rusija gali turėti demokratinę ateitį, todėl ragina ES Tarybą priimti būsimiems santykiams su demokratiška Rusija skirtą strategiją ir nustatyti „platų paskatų ir sąlygų pasiūlymą, kuris stiprintų laisvei ir demokratijai palankius vidaus procesus“.

Rinkimai Rusijoje

Šią savaitę Rusijoje rengiami parlamento rinkimai. 

Valstybės Dūmos rinkimai, kuriuos, kaip prognozuojama, lengvai laimės valdančioji partija „Vieningoji Rusija“, rengiami po beprecedenčio susidorojimo su valdžios aršiausiais kritikais, kurių dauguma buvo įkalinti ar priversti palikti šalį.

Europos Parlamento patvirtintoje rezoliucijoje Europos Sąjunga raginama būti pasiruošusi nepripažinti naujojo Rusijos parlamento, taip pat siūloma apsvarstyti galimybę prašyti Rusiją pašalinti iš tarptautinių organizacijų su parlamentinėmis asamblėjomis, jei „rinkimai bus pripažinti nesąžiningais ir surengti pažeidžiant demokratinius principus ir tarptautinę teisę“.

„Jei šią savaitę vyksiantys Rusijos parlamento rinkimai bus pripažinti nesąžiningais, ES turi nepripažinti Rusijos Dūmos ir pareikalauti suspenduoti Rusiją tarptautinėse parlamentinėse asamblėjose, tame tarpe ir Europos Taryboje. Kremliaus nuolatinės represijos prieš opoziciją, laisvą žiniasklaidą ir nevyriausybines organizacijas pamina šių rinkimų legitimumą. Rusijos žmonės turi turėti teisę pasirinkti“, – sakė A. Kubilius.

Europarlamentaras tikino, kad Rusija gali tapti demokratiška.

„Todėl ES ir Rusijos santykiuose turime ginti šūkį „Visų pirma demokratija“. ES ir jos institucijos turi dirbti su prielaida, kad Rusija gali pasikeisti“, – kalbėjo politikas.

„Reikia daugiau drąsos išlaikyti tvirta poziciją prieš Kremlių ginant žmogaus teises, nes bendradarbiavimo su Rusijos žmonėmis esmė ir siekis – represijų užkardymas, galimybės pasirinkti žmonėms suteikimas ir politinių kalinių paleidimas“, – pridūrė jis.

Ragina mažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų

Rezoliucijoje tai pat siūloma sukurti ES, JAV ir kitų panašiai mąstančių partnerių aljansą, kuris atsvertų Rusijos ir Kinijos pastangas silpninti demokratiją pasaulyje ir destabilizuoti Europos tvarką.

Šis bendradarbiavimas galėtų pasiūlyti daugelį demokratijos apsaugos priemonių, pavyzdžiui, tarptautinius tyrimus, paramą žmogaus teisių aktyvistams ir demokratijos gynėjams, kovą su neteisėtais finansiniais srautais ir sankcijas.

Dokumente pabrėžiama, kad ES turi reaguoti į tai, kad prezidentas V. Putinas atvirai remia Aliaksandro Lukašenkos režimą ir jo brutalias represijas prieš Baltarusijos gyventojus.

„ES turėtų viešinti Rusijos dalyvavimą hibridiniuose A. Lukašenkos režimo veiksmuose prieš ES, įskaitant migrantų naudojimą Vakarams destabilizuoti, ir reikalauti, kad Kremlius atsakytų už tokius priešiškus ir barbariškus veiksmus“, – teigiama rezoliucijoje.

Europarlamentarai ragina ES sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos ir kitų žaliavų ir padidinti savo energetinį savarankiškumą bent jau tol, kol prezidentas V. Putinas yra valdžioje. Anot jų, būtina nedelsiant užkirsti kelią dujotiekio „Nord Stream 2” plėtrai bei įgyvendinti žaliąją darbotvarkę.

Rezoliucijoje EP siūlo stiprinti ES pajėgumus nustatyti ir stabdyti nešvarių pinigų srautus iš Rusijos ir „atskleisti Rusijos režimo autokratų ir korumpuotų oligarchų ES valstybėse slepiamą turtą ir finansines lėšas“.

Europos Parlamento nariai taip pat ragina toliau remti ir ginti Rytų partnerystės šalių (Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos) nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei puoselėti europinių reformų įgyvendinimą ir pagarbą pagrindinėms laisvėms šiame regione.

Pasak politikų, ES turėtų aiškiai parodyti, kad negali būti nė kalbos apie sugrįžimą prie įprastų santykių, kol Rusija nesustabdys savo agresyvios politikos ir hibridinio karo prieš ES, jos valstybes nares ir Rytų partnerystės šalis.

Be to, Rusija turi būti pašalinta iš SWIFT mokėjimo sistemos, siekiant atgrasyti Rusijos valdžios institucijas nuo tolesnio agresyvaus elgesio, teigiama rezoliucijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.