Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Lietuvoje šią savaitę įvykių netrūko. „Lietuvos rytas“ pažvelgė, kas šią savaitę įvyko šalyje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Sep 25, 2021, 10:40 PM

Vilnius

Didžiojoje gatvėje, Vilniaus paveikslų galerijos vidiniame kieme, atidengtas paminklas Lietuvos didžiajam etmonui Jonui Karoliui Chodkevičiui. Paminklas atidengtas minint 400-ąsias karvedžio mirties metines.

Paminklo autorius – skulptorius Martynas Gaubas.

J.K.Chodkevičius (1570–1621) – vienas žymiausių XVII a. pradžios Europos karvedžių, LDK didikas, Šklovo ir Myšo grafas, nusipelnęs valstybės veikėjas: Žemaičių seniūnas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didysis etmonas bei Vilniaus vaivada, pasižymėjęs švietimo ir kultūros srityse.

Gargždai

Labai nepasisekė 93 metų vyrui, norėjusiam padėti nepažįstamam žmogui. Į jo buto duris paskambino moteris ir paprašė vandens – esą ją labai troškina. Buto šeimininkas pakvietė ją užeiti į vidų, o pats nuskubėjo į virtuvę. Moteris išgėrė vandens ir padėkojusi išėjo.

Po nepažįstamosios vizito gargždiškis pasigedo namuose laikytų santaupų – 11 tūkst. eurų.

Klaipėda

Savo butą nelegalia alkoholio ir cigarečių parduotuve pavertusi klaipėdietė priėjo liepto galą. Viename Baltijos prospekto bute pirkėjais apsimetusiam pareigūnui 64 metų moteris pardavė butelį degtinės ir cigarečių su Baltarusijos banderolėmis.

Tokiai veiklai licencijos neturinčios pensininkės namuose iš viso rasta 74 litrai stiprių alkoholinių gėrimų, 48 litrai alaus ir 42 pakeliai cigarečių su Baltarusijos banderolėmis. Klaipėdietei gresia bauda nuo 400 iki 1900 eurų. Ji neteko ir turėtų gėrimų bei rūkalų.

Paaiškėjo trys patraukliausios klaipėdiečių pasiūlytos idėjos, kurios iš miesto biudžeto bus pradėtos įgyvendinti jau kitąmet. Daugiausia balsų pelnė projektas „Simonaitytės vaikų žaidimo aikštelė“ pietinėje miesto dalyje.

Antroji vieta atiteko projektui „Mitologinė poilsinė ir žaidimų erdvė „Baltų saulės parkas“, kurį siūloma įkurti Tauralaukyje. Trečiojoje vietoje liko projektas „Nauja ir moderni vaikų žaidimo aikštelė Tauralaukyje“. Pasiūlymams įgyvendinti prireiks per 150 tūkst. eurų.

Daujočiai

Molėtų rajone pas ligonį vykusiems medikams, įstrigusiems neišvažiuojamame kelyje, padėjo ugniagesiai. Jie iš įklimpusio greitosios medicinos pagalbos automobilio paėmė medikų brigadą ir nugabeno iki ligonio namų.

Vėliau medikai su ligoniu parvežti iki greitosios pagalbos automobilio, kurį, panaudojus lyną, ugniagesiai ištraukė iš purvyno.

Smiltynė

Šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose, kuriuose budėjo gelbėtojai, nenuskendo nė vienas žmogus. Smiltynėje išgelbėta 25 metų latvė, kuri maudėsi plazdant raudonai vėliavai. Už paplūdimio ribų buvo išgelbėti dar du žmonės.

Tačiau ten, kur gelbėtojai nebudi, nuskendo trys asmenys. Didžiausia tragedija nutiko rugpjūčio pabaigoje, kai mažos mergaitės akyse jūra pasiglemžė jos motiną ir brolį. Prie šiaurinio molo nuskendo iš Ukrainos atvykęs poilsiautojas.

Senoji Varėna

Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje, minint kompozitoriaus ir dailininko M.K.Čiurlionio 146-ąsias gimimo metines, buvo atidengtas jo gimimo vietą įamžinantis paminklas.

Jo autoriai – skulptorius G.Piekuras ir architektas prof. G.Čaikauskas.

Rokiškis

13 metų mergaitė su tėvais buvo svečiuose, dalyvavo gimtadienyje. Vieni šventės dalyviai gėrė gryną alkoholį, kiti buvo pasidarę kokteilių – alkoholį sumaišė su sultimis. Viena stiklinė tokio gėrimo esą pateko mergaitei į rankas.

Pamačiusi ant stalo stovinčią stiklinę ji pamanė, kad ten sultys, ir gurkštelėjo.

Greitąją pagalbą suaugusieji išsikvietė tuomet, kai vaikas ėmė skųstis, kad skauda pilvą. Jai buvo nustatytas 0,21 promilės girtumas. Vaiko teisių gynėjams šeima iki šiol nebuvo žinoma.

Panevėžio apylinkės teismo darbuotojai originaliai paminėjo Dieną be automobilio. Antradienį minint šią dieną Panevėžio, Rokiškio, Biržų, Kupiškio ir Pasvalio teisėjai, jų padėjėjai, posėdžių sekretorės ir kiti teismų darbuotojai į darbą vyko pėsčiomis, dviračiu, elektriniu paspirtuku ar autobusu.

38 darbuotojai bendrai nužingsniavo apie 100 tūkst. žingsnių.

Tai būtų apie 60–70 kilometrų. Daugiausia – per 6,3 tūkst. žingsnių pakeliui į darbą nuėjo Rokiškio teisme teisėjo padėjėja dirbanti Sandra Šablevičienė. Nugalėtojai buvo įteikta gertuvė.

Marijampolė

V.Kriaučiūno viešoji biblioteka paminėjo 100 metų jubiliejų. Savo veiklą pradėjusi nedideliame kambarėlyje, kuriame buvo tik sena spinta, stalas, taburetė ir ant grindų sukrautos knygos, biblioteka per šimtmetį išaugo į modernią kultūros įstaigą, kurioje lankosi kas penktas marijampolietis.

Prieš dvejus metus ji pelnė „Lietuviškiausios bibliotekos“ nominaciją.

Dembava

Panevėžio rajone tvarkydama namus 35 metų moteris aptiko medžioklinį šautuvą. Jis buvo paslėptas palėpėje. Moteris namą įsigijo neseniai. Greičiausiai šautuvą buvo paslėpę ankstesni savininkai.

Gali būti, kad po jų mirties paveldėtojai nieko nežinojo apie slėptuvę.

Vilkaviškis

Maironio gatvės šaligatvyje prie pradinės mokyklos buvo sumontuoti pirmieji mieste Atminimo akmenys, skirti per Holokaustą nukentėjusiai Kleinšteinų šeimai. Šioje mokykloje prieš Antrąjį pasaulinį karą mokytojavo M.Kleinšteinas, o joje buvusiame bute gyveno jo šeima.

Žalvarines lenteles su išgraviruotais vardais, pavardėmis ir datomis sukūrė Vokietijos menininkai. Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje dalyvavo M.Kleinšteino anūkė I.Subačienė. Ji padėkojo už jos artimųjų įamžinimą.

Jurbarkas

Nuo šiol memorialinio V.Grybo (1890–1941) muziejaus lankytojai galės prisėsti ant akmeninio suoliuko, sukurto tragiško likimo skulptoriui atminti. V.Grybas kartu su Jurbarko žydais buvo nužudytas 1941-ųjų liepos mėnesį.

Šią vasarą muziejaus teritorijoje buvo iškastas didelis akmuo. Iš jo buvo nuspręsta padaryti suolą, į kurį įsikomponuotų skulptorės A.Vasiliauskaitės kūrinys „Pegasas“. Dalį lėšų šiam projektui skyrė savivaldybė, kita dalis buvo paaukota per bardų labdaros koncertus.

Panevėžys

Nemuno, S.Kerbedžio, Tinklų ir Stoties gatvėse vairuotojai pasijuto tarsi važiuotų čiuožykla. Ant asfalto išbėgę teršalai užteršė gatves ir jos tapo slidžios. Paaiškėjo, kad dyzelinas bėgo iš dviejų tonų statinės, vežamos krovininiu automobiliu.

Teršalai tekėjo beveik 5 km ilgio atkarpoje. Ugniagesiai ant slidžios dangos pylė ne tik teršalus neutralizuojančius sorbentus, bet ir smėlį. Teršėjui gresia bauda.

Biržai

Gvazdikų gatvės sodininkų bendrijoje plykstelėjo gaisras. Vienam vyrui priklausančiame sklype atvykę ugniagesiai rado ugnies apimtą pavėsinę. Buvo kilęs pavojus šalia esančiam mediniam nameliui.

Liepsnos supleškino ne tik pavėsinę, bet ir sugadino ant stogo įrengtą lietaus vandens surinkimo sistemą. Nuostolis – apie 2,3 tūkst. eurų. Gaisravietę apžiūrėję ugniagesių inspektoriai įžvelgė padegimą ir gaisro tyrimą perdavė policijai.

Jakštonys

Ketvirtadienį ryte Kaišiadorių rajone pradėjo degti Kauno mariose, Meilės įlankoje, buvusi jachta. Žmonių viduje nebuvo.

Privažiuoti prie įvykio vietos nebuvo galimybės. Galiausiai pasiekę jachtą ugniagesiai konstatavo, kad įlankoje, maždaug 3 metrai nuo kranto, degė burinė jachta „Kalista“, skirta plaukioti vidaus vandenyse. Sudegė visos degios jachtos detalės.

Jakštonių kaimas greta Meilės įlankos žinomas dėl čia įsikūrusio valstiečių lyderio R.Karbauskio.

Jo valdos yra aptvertos aukšta tvora, stebimos vaizdo kameromis, o teritorijos viduje įrengta observatorija.

Klausučiai

Kaime netoli Biržų šlapiame kelyje susidūrė krovininė mašina ir visureigis. 45 metų vyro vairuojamo sunkvežimio tempiama puspriekabė kelio vingyje išslydo į priešpriešinio eismo pusę ir trenkėsi į atvažiuojantį visureigį, kurį vairavo 58 metų vyras.

Kliudytas visureigis nuvažiavo nuo kelio.

Per avariją visureigio vairuotojas buvo sužeistas nesmarkiai.

Karveliškės

Iš namų Vilniuje, A.P.Kavoliuko g., uogauti Pilaitės link išėjo 83 metų moteris ir pasiklydo miške. Moters paieškai buvo pasitelktas policijos kinologas su šunimi.

Šio policijos pareigūno dėka moteris, nuklydusi net į Vilniaus rajono Zujūnų seniūniją, rasta gyva ir sveika. Garbaus amžiaus moteris gyvena viena, ji yra savarankiška, pati ne kartą lankėsi tame miške.

Kupiškis

Ugniagesiams teko gelbėti apleistame statybiniame vagonėlyje laužą susikūrusius benamius. Rytą Slavinčiškio gatvėje žmonės pastebėjo iš nenaudojamo vagonėlio rūkstančius dūmus.

Viduje gelbėtojai rado kelis benamius, besišildančius prie susikurto laužo. Pavojaus niekam nebuvo kilę, tačiau ugniagesiai užgesino laužą.

Utena

Gausios ugniagesių pajėgos buvo sukeltos ant kojų trečiadienį kilus gaisrui Kupiškio gatvėje esančiame automobilių turguje. Čia užsidegė angaras. Jame buvo remontuojami automobiliai. Į dangų pradėjus kilti tirštiems juodiems dūmams žmonės buvo perspėjami nebūti lauke, likti pastatų viduje, užsidaryti langus ir ventiliacijų angas. Laimei, vėjas dūmus nešė nuo miesto. Po kelių valandų gaisras buvo nuslopintas. Jo metu nudegė ir sukrito stogas, dalis jo buvo nuardyta. Sudegė viduje buvęs automobilis BMW, 4 automobiliniai keltuvai, 2 kompresoriai, 2 suvirinimo aparatai, įvairūs įrankiai, apdegė apie 20 kubinių metrų malkų. Išsaugoti greta esantys įvairios paskirties pastatai ir 30 automobilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.