Panevėžio policijos vadovas R. Bobinas: „Panevėžys tampa ženkliai saugesnis miestas“

Spalio 2-oji kalendoriuje žymima kaip Angelų sargų, arba kitaip Policijos, diena. Atkuriant nepriklausomos Lietuvos valstybės institucijas, 1990 m. priimtas LR policijos įstatymas, sukurta policijos vėliava, kurioje įrašyti prasmingi žodžiai – „Įstatymas ir teisėtumas“. 2008 m. sukurtas ir naujas policijos šūkis, atspindintis pareigūnų darbą – „Ginti. Saugoti. Padėti“.

Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Rimantas Bobinas.<br>R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Samanta Ilonytė, jp.lt

Oct 2, 2021, 9:40 PM

Šiandien jų kasdienybė tokia – ginti Lietuvos žmonių teises ir laisves, saugoti visuomenę ir valstybę, padėti žmogui, šeimai ir bendruomenei. Apie tai – išskirtinis JP interviu su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Rimantu Bobinu.

– Kokiomis nuotaikoms komisariate pasitinkate Angelų sargų dieną? Kiek svarbi ši šventė pareigūnams?

– Kiekvienais metais šią dieną tenka prisiminti darbus ir lūkesčius, kurie buvo keliami tais metais policijoje. Žinoma, pastarieji metai buvo gana sudėtingi tiek visai visuomenei, tiek ir policijos pareigūnams, kadangi teko susidurti su naujais iššūkiais, būti priešakinėse linijose, bandant padėti visiems kartu įveikti kovidą, sustabdyti jo plitimą.

Pastarųjų dienų įvykiai, hibridinės atakos prieš Lietuvą, vėl atsisuko į policiją – turime padėti pasieniečiams, užtikrinti saugią sieną, kad šalyje nekiltų problemų su nelegalia migracija, todėl Angelų sargų dieną pasitinkame tikrai darbingai, tarnyboje. Kitaip ir būti negali.

Šiais metais džiugu, kad šventę galėjome švęsti kartu su visuomene, t. y. Rokiškyje ir Šiauliuose vyko šventės, kurių metu turėjome progą pabendrauti, parodyti, kiek patobulėjome, ką naujo įsigijome ir t. t. Na, o svarbiausia, kad vėl turėjome visuomenės palaikymą ir kontaktą su jais.

– Policininkų trūkumas Panevėžyje. Ar jis jaučiamas?

– Kaip ir visoje Lietuvoje, matyt, valstybės tarnyba dar nėra labai patraukli savo motyvacine sistema. Džiaugiuosi, kad jaunieji panevėžiečiai renkasi policininko profesiją studijuodami Mykolo Romerio Universitete ir Lietuvos policijos mokykloje. Praeitą savaitę pats dalyvavau renginyje, kai buvo prisaikdinami jaunieji pareigūnai. Na, o šią savaitę susipažinsime su jais artimiau, aptarsime jų darbo pradžią.

Labai smagu, kad jaunimas vis dėlto ateina. Žinoma, reikalavimai šiai profesijai dideli, kartelė aukštai pakelta, todėl norinčiųjų yra daugiau nei yra realios galimybės. Naudodamasis proga, noriu pakviesti visus jaunuolius pagalvoti ir pasirinkti šią visiems labai svarbią ir būtiną profesiją.

– Ar pareigūnų atlyginimai vis dar yra problema? Juk būtent dėl to atsirado šios profesijos atstovų trūkumas.

– Tikriausiai visada visi sakys, kad kuo daugiau, tuo geriau. Aišku, tam tikru momentu turėjome gana žemą motyvacinę sistemą, laiku bėgant ji keitėsi, gerėjo. Jei prieš kelerius metus galėjome kalbėti, kad policininko atlyginimas yra didesnis nei vidutinis šalies atlyginimas, dabar tuo pasigirti negalime. Mūsų siekis ir noras, kad pareigūnų alga didėtų, kaip kyla visų kitų sričių darbo užmokestis.

– Kiek naujokų atėjo dirbti šiais metais?

– Visada norisi, kad jų ateitų kuo daugiau. Tačiau džiugu, kad galime atstatyti tai, kas išeina. Tai – natūraliai vykstantis procesas. Mūsų pareigūnai gali anksčiau išeiti į pensiją, atitarnavę tam tikrą laiko tarpą, jie pasirenka išeiti ir realizuoti save kitose srityse. Tai natūralu, bet džiaugiuosi, kad jauni pareigūnai renkasi mus.

Praėjusią savaitę atėjo devyni, dar anksčiau – dešimt naujokų. Vieni atėjo iš kitų tarnybų, antri – pabaigę įvadinius policijos mokyklos mokymus, treti – MRU absolventai. Panevėžio policija – atsinaujina, todėl turime jaunų, darbščių ir norinčių ginti, saugoti, padėti.

– Ar jau žinoma naujojo policijos komisariato Beržų gatvėje statybų pabaigos data?

– Mes objektą atidavėme rangovams, o jie įsipareigojo naująjį pastatą pastatyti ir atiduoti iki kitų metų rugpjūčio. Tikimės, kad sutartiniai įsipareigojimai bus įvykdyti ir kitą Angelų sargų dieną pasitiksime jau kitame pastate.

– Nusikaltimai Panevėžyje. Ar vertinant jūsų karjeros metus, mieste nusikaltimų padaugėjo ar sumažėjo? Kokios jūsų įžvalgos?

– Tikrai negalima lyginti to, koks buvo Panevėžys 1990-aisiais, 2000-aisiais ar 2010-aisiais. Mes su kolegomis pajuokaujame, – jei dabar būtų tokios suvestinės nusikaltimų apimtimi ir sunkumu, kaip seniau, dabar likusios pajėgos tikrai nesugebėtų nudirbti tokio krūvio.

Tačiau, kadangi pati nusikaltimų struktūra ir socialinė-ekonominė situacija Panevėžyje bei Lietuvoje pasikeitė, žmonės pradėjo kitaip gyventi, kitaip saugoti savo turtą, atsirado kiti socialiniai sluoksniai.

Aišku, nemažai tų senųjų nusikaltėlių jau nuteisti, daugelis jų iki šiol dar atlieka bausmes. Dalis jų pasitraukė iš Lietuvos, tad ne paslaptis, kad ir šiandien mes jų dar ieškome ir grąžiname iš užsienio šalių.

Žinoma, kad situacija pasikeitė ir reikia pasidžiaugti, jog Panevėžys tampa ženkliai saugesnis miestas. Dabar mes matome kitas nusikalstamas veikas: smurtą artimoje aplinkoje bei KET pažeidimus. Dažniausi šiuos du nusikaltimus skatina alkoholio vartojimas. Šiuo metu turime tas dvi ypatingas žaizdas. Žinoma, pasitaiko ir kitokių nusikaltimų, bet tai nėra tokia dinamika, kuri buvo prieš dvidešimt metų, kai buvo daug automobilių vagysčių bei apiplėšimų butuose.

Policijos pajėgos dabar labiau orientuotos bendradarbiauti su visuomene. Siekiama, kad pareigūnai daugiau dėmesio skirtų prevencijai. Ateity, manau, turėsime daug saugesnę aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.