Vilniaus valdžia sugebėjo nukonkuruoti pati save

Perdimas į vandenį – taip būtų galima pavadinti dabartinės Vilniaus valdžios veiklą. Garsas yra, burbulai kyla, o naudos – jokios.

Daugiau nuotraukų (1)

„Sostinė“

Oct 2, 2021, 7:00 AM

Praėjusią savaitę minint dieną be automobilio buvo užrakintas savivaldybės garažas. Tokį sprendimą priėmė meras Remigijus Šimašius, išvakarėse nepamiršęs apie tai viešai ir garsiai ištriūbyti. Štai koks aš šaunuolis, štai kaip rūpinuosi vilniečių judumu (kas sugalvojo tokį žodį?) ir grynu oru!

Tačiau net ir nuo miesto reikalų gerokai nutolusiam vilniečiui akivaizdu, kad čia nekvepia jokiu rūpinimusi. Kad žmonės persėstų ant dviračių ar pasirinktų viešąjį transportą, tai padaryti turėtų būti patogu.

Tačiau vilniečiai savo automobilių namuose taip lengvai nepaliks, nes alternatyvos – vis dar labai menkos.

Prieš kelerius metus Vilniaus valdžia labai didžiavosi aikštelėmis „Statyk ir važiuok“. Atvažiavai, palikai automobilį, sumokėjai 50 centų ir visą dieną po miestą važinėjiesi viešuoju transportu.

Ši sistema sėkmingai veikia daugelyje Europos šalių, bet Vilniuje – ne. Kodėl taip yra, atsakymas buvo aiškus iš karto, kai tos aikštelės buvo įrengtos.

Pagal logiką, viena aikštelė turėjo būti prie Santariškių, kita – Ukmergės gatvės pradžioje, kur nors ties Perkūnkiemiu, trečia – prie Gariūnų ar Grigiškių, dar viena – ties oro uostu.

Atlėkei iš miesto pakraščio, kurio nepasiekia viešasis transportas, palikai automobilį aikštelėje, klestelėjai į kvepiantį greitą autobusą ir, užuot stypsojęs kamščiuose, jau po 15 min. pasiekei miesto centrą.

Tačiau dabar šios aikštelės įrengtos Ukmergės gatvėje prie „Senukų“, V.Gerulaičio gatvėje prie „Avia Solutions Group“ (buvusios „Siemens“) arenos, Sėlių gatvėje Žvėryne.

Bandėte kada nors darbo dienos rytą iš Pilaitės pasiekti Žvėryną? Kiek sugaišote laiko spūstyse? Pusvalandį ar valandą? Juolab kai pasieki Žvėryną, galima sakyti, kaip ir nebėra dėl ko persėsti į autobusą, nes didžiausios spūstys jau būna įveiktos.

Be to, Žvėryno aikštelėje rasti laisvą vietą – gryna loterija, joje visą laiką pilna automobilių. Ne, tai nereiškia, kad šis projektas labai sėkmingas, kaip Vilniaus valdžia mėgsta pateikti.

Tiesiog savivaldybė nukonkuravo savo paties įmonę „Susisiekimo paslaugos“, kuri šiose Žvėryno rajono gatvėse ima 60 centų už valandą automobilių stovėjimo mokestį. O „Statyk ir važiuok“ mokestis – 50 centų už visą dieną. Nuo 5 iki 23 val.

Jeigu jūs dirbtumėte Žvėryne, kur paliktumėte savo automobilį: gatvėje ar „Statyk ir važiuok“ aikštelėje? Atsakymas daugiau nei akivaizdus. O dirbančiųjų šiame rajone tikrai netrūksta.

Lygiai taip pat sėkmingai savivaldybė nukonkuravo „Susisiekimo paslaugas“ ir „Statyk ir važiuok“ aikštelėje prie „Avia Solutions Group“.

Iki 2019-ųjų rudens ši erdvi aikštelė būdavo pustuštė. Spūstis Geležinio Vilko ar Kalvarijų gatvėje įveikęs entuziastingas vilnietis čia visada galėjo rasti vietos savo automobiliui.

Tačiau nuo 2019 rudens ji tapo sausakimša. Jau 9 val. ryto visos keliasdešimt vietų būdavo užimtos.

Tąsyk „Sostinė“ savivaldybės pasiteiravo, kas čia per stebuklai vyksta. Nejaugi vilniečiai staiga ėmė ir atrado tokią puikią paslaugą, kurią savivaldybė nesėkmingai bandė išreklamuoti kelerius metus?

Ir savivaldybė „Sostinei“ atsakė „taip, transporto reforma įgavo pagreitį, mes einame teisingu keliu“ ir t.t., ir bla bla bla.

O tiesa buvo kur kas žemiškesnė: tiesiog iki tol buvęs nemokamas stovėjimas didžiulėje automobilių aikštelėje prie tuometės „Siemens“ arenos buvo apmokestintas 30 centų už valandą.

Nieko nuostabaus, kad čia esančiose įstaigose ir biuruose dirbantys vilniečiai pasirinko pigesnę „Statyk ir važiuok“ aikštelę. Štai tau ir visa reforma.

Maža to, 2020-ųjų pradžioje nebeliko ir šios aikštelės – ją užėmė COVID-19 testus atliekančių medikų palapinės.

Todėl kai darbo dienos pabaigoje sėdi miesto autobuse, beviltiškai įstrigusiame spūstyje Kalvarijų gatvėje, nes atskiros eismo juostos autobusams čia nėra, supranti, kad savas automobilis Vilniuje vis dėlto yra privalumas.

Taip, su juo irgi beviltiškai stypsai tame pačiame kamštyje, kaip ir autobusas, tačiau esi patogiai įsitaisęs, klausaisi muzikos, niekas aplinkui nesitrina, nekosėja ir nedvokia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?