Įvertino A. Dulkio patarėjos galvos pareikalavusio skandalo pasekmes: „Jam tai ne virusas, o paprastas peršalimas“

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sukeltas skandalas dėl laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ vis dar kaitina aistras – pirmadienį iš pareigų pasitraukė ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta. Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas sako, kad viešinimo kampanijos valstybiniame sektoriuje nėra naujiena, bet tokie incidentai kyla ir dėl itin sudėtingų biurokratinių procesų.

 Įvertino A. Duklio patarėjos galvos pareikalavusio skandalo pasekmes: „Politine prasme tai ne virusas, o paprastas peršalimas“.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Įvertino A. Duklio patarėjos galvos pareikalavusio skandalo pasekmes: „Politine prasme tai ne virusas, o paprastas peršalimas“.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aistė Šuksta<br>SAM nuotrauka
Aistė Šuksta<br>SAM nuotrauka
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys<br>V.Skaraičio nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 6:31 AM, atnaujinta Oct 5, 2021, 9:53 AM

Apie tai M.Lapinskas kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Ilgalaikių pasekmių nebus?

Pirmadienį dėl kilusio skandalo apie pasitraukimą iš posto pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovo Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta. Pastaroji prisiėmė atsakomybę dėl su laida „Kitokie pasikalbėjimai“ susijusių įvykių, kuomet paaiškėjo, kad ministerija už A.Dulkio visuomeninio patarėjo chirurgo Edgaro Kulikausko („Ciniško chirurgo“) pakalbinimą sumokėjo 12 tūkst. eurų.

Komunikacijos ekspertas M.Lapinskas svarstė, kad A.Dulkio patarėjos pasitraukimas greičiausiai reiškia, kad šis penktadienį kilęs skandalas jau „užsidaro“.

„Yra labai daug visokių svarbesnių klausimų. Galime sakyti, kad tai yra gyvybės ir mirties klausimai, o čia buvo komunikacijos liapsusas. Nemanau, kad tai turės ilgalaikių pasekmių, nebent tai prodiuserinei kompanijai.

Galbūt kiti įtariau į ją žiūrės ar norės nutraukti kokią sutartį, bet politine prasme A.Dulkui tai ne virusas, o paprastas peršalimas“, – palygino komunikacijos specialistas.

Jis teigė abejojantis, ar „Kitokių pasikalbėjimų“ pašnekovas, būdamas gana populiarus tinklaraštininkas, pats eitų į ministerijos komunikacijos skyrių ir prašytųsi kvietimo į laidą.

„Abejoju, ar čia buvo kažkoks savanaudiškų tikslų siekis. <...> Lietuvoje taip dažnai būna, kad komunikacija yra konstruojama ne pagal tai, ko iš tikrųjų reikia, o pagal tai, ką pasiūlo geri vyrai ar geros moterys, kurie gali ateiti pas ministrą ar premjerą.

Politikams, kurie neturi didelių žinių apie komunikacijos kampanijas, pasirodo, kad laida įdomi, pašnekovus žino, tai galima daryti šitą laidą. Tikriausiai taip ir įvyko“, – svarstė M.Lapinskas.

Jo teigimu, tokios reklaminės kampanijos tikrai nėra naujiena, tačiau šiuo atveju ministerija kiek „prašovė“, pasirinkusi ne tą auditorijos dalį, kurios iš tikrųjų reikėtų.

„Paprastai viskas vyksta taip, kad yra planas – šiuo atveju, trumpalaikė visuomenės informavimo kampanija, ir tu pasirenki įvairias priemones. Gali inicijuoti pokalbių šou, turinio sklaidą žiniasklaidoje, gali leisti reklamą ar organizuoti renginį. Tada bendrame tinklelyje tu bandai pasiekti tam tikras auditorijas. Klausimas, ar iš tikrųjų „Kitokie pasikalbėjimai“ siekia tos auditorijos, į kurią mes dabar labiausiai nusikreipiame – į vyresnius žmones.

Turiu įtarimą, kad vyresniems žmonėms, išgirdus per televiziją kalbantį žmogų su pravarde „Ciniškas chirurgas“, kuris sako, kad reikėtų vakcinuotis, nesu tikras, koks ten būtų efektas“, – svarstė M.Lapinskas.

Pasak jo, labai dažnai yra tiesiog neįmanoma suderinti gero komunikacijos efekto ir to, kad viskas būtų „pagal popieriuką“.

„Versle tos kampanijos vyksta, jų yra visokių, bet versle dažniau jos sėkmingos būna dėl to, nes į jas nėra žiūrima taip formaliai, daugiau pasitikima žmonėmis. Valstybiniame sektoriuje yra atvirkščiai – čia kur kas svarbiau yra procedūros, paskelbti viešąjį pirkimą. <...> Biurokratizavimas sukuria tam tikrus trikdžius, rankos yra suvaržytos biurokratinių procedūrų, bet kiekvieną kartą mes reikalaujame kažkokio rezultato, ir štai, kaip gaunasi.

Jeigu mes reikalautumėme pakarti trenerį kiekvieną kartą, kai jis į aikštelę įleidžia žaidėją, kuris nerenka taškų, tai niekas nenorėtų nei žaisti, nei būti treneriu. Čia turėtų būti mažiau biurokratijos, bet reikia ir daugiau pasitikėjimo, kad šie žmonės ne kokie vagiai, o stengiasi ir siekia, kad tie senjorai galų gale pasiskiepytų“, – aiškino M.Lapinskas.

Jo teigimu, kuo platesnis komunikacinių eksperimentų ratas, tuo geriau.

„Su virusu yra taip pat, kaip ir su Lukašenka – niekas pasaulyje nežino, ką su juo daryti. Todėl su įvairiais eksperimentais, žiūrėkime – gal kažkur ir pataikysime“, – kalbėjo komunikacijos ekspertas.

Pasitraukė iš pareigų

Apie atsistatydinimą A.Dulkio patarėja A.Šuksta pranešė pirmadienio rytą.

„Šiandien atsistatydinu iš ministro A.Dulkio patarėjos pareigų. Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos“, – pranešime teigė patarėja.

Ji taip pat sakė apgailestaujanti dėl neigiamų reakcijų, kurias sukėlė jos priimti sprendimai.

„Laida „Kitokie pasikalbėjimai“ pasiekė žmones, kurių įprastais žiniasklaidos kanalais būtume nepasiekę. Mano pareiga buvo organizuoti ir koordinuoti visą komunikacijos procesą, todėl prisiimu atsakomybę už visas sudedamąsias jo dalis. Apgailestauju, kad mano sprendimai sukėlė neigiamas reakcijas visuomenėje. Neturėjau jokių ketinimų pasielgti netinkamai nė vienos iš dalyvaujančių pusių atžvilgiu“, – sakė A.Šuksta.

„Tikiu tuo, ką daro ministras. O mano tolimesnis buvimas komandoje pradėtų kenkti numatytiems darbams. Dėkoju visai SAM komandai už sunkų darbą ir neblėstančią viltį, kad mums visiems pavyks išsaugoti kuo daugiau sveikų žmonių. Linkiu sėkmės“, – pridūrė ji.

Kilus skandalui, „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjai ir ministerija pranešė, jog už laidą mokama nebus. Su mokesčiais ji turėjo kainuoti 12 tūkst. eurų.

A.Šuksta sveikatos apsaugos ministro politinio pasitikėjimo komandoje pradėjo dirbti pernai gruodžio viduryje, kai A.Dulkys tapo ministru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.