Politologai: A. Dulkys tapo „atpirkimo ožiu“, į jo vietą eitų tik politinis savižudis

Pastarosiomis dienomis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sulaukė ne vieno raginimo trauktis iš pareigų. Seimo narys Saulius Skvernelis teigė, kad ministras turi prisiimti asmeninę atsakomybę už „Kitokių pasikalbėjimų“ skandalą, tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog jeigu A.Dulkys nežino, kaip pasiekti pandemijos „persilaužimą“, turėtų pasitraukti.

Arūnas Dulkys.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>T.Bauro nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 7:55 PM, atnaujinta Oct 11, 2021, 8:31 AM

Politikos ekspertai pastebi, kad „nepopuliariausiu“ ministru dažnai įvardijamo A.Dulkio vertinimas – toks pats, kokiu pernai tuo pačiu metu „puikavosi“ buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nors A.Dulkys padarė klaidų, o jas pastebi ir pati premjerė Ingrida Šimonytė, ministras tapo opozicijai patogiu taikiniu, „atpirkimo ožiu“, o į jo vietą šiuo metu kandidatuotų tik „politinis savižudis“, įsitikinę politologai.

V.Gaidys: A.Verygos reitingą iškėlė COVID-19

Pastarosiomis savaitėmis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys kritikos strėlių dėl pandemijos valdymo sulaukia ne tik iš Seimo opozicijos ar Prezidentūros, bet ir iš pačių valdančiųjų.

Tuo metu ppozicijos politikai ne kartą kartojo, kad neigiamai visuomenėje vertinimas ministras turėtų būti pakeistas kitu.

Vis dėlto, kaip nurodo bendrovės „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys, naujausias A.Dulkio reitingas yra praktiškai toks pats, koks prieš metus buvo buvusio sveikatos apsaugos ministro, valstiečio Aurelijaus Verygos.

Negana to, V.Gaidžio teigimu, A.Dulkys dar nepasiekė tokio neigiamo vertinimo, kokį turėjo A.Veryga, – tiesa, dar prieš pandemijos pradžią.

„Vilmorus“ duomenimis, rugsėjo mėnesį A.Dulkį teigiamai vertino 28,5 proc., neigiamai – 47,6 proc. apklaustųjų. Tuo metu pernai rugsėjį to meto sveikatos apsaugos ministrą A.Verygą teigiamai vertino 30,3 proc., neigiamai – 44,8 proc.

Kaip pastebi sociologas, ilgą laiką A.Veryga buvo siejamas su alkoholio draudimais ir vertinamas itin neigiamai – prasčiau, nei šiuo metu vertinamas A.Dulkys, tačiau COVID-19 šį valstiečio vertinimą pakeitė.

2020 metų vasarį A.Verygą neigiamai vertino net 50,2 proc., teigiamai – 26,1 proc. apklaustųjų. Vos per mėnesį situacija pasikeitė – kovą A.Verygą teigiamai įvertino 36,8 proc., neigiamai – 39,5 proc. apklaustųjų.

„A.Veryga buvo lyderis, iš televizijos neišeidavo – turbūt kiekvieną dieną, kaip karvedys, viską aiškino. Visame pasaulyje buvo atmosfera, kad reikalingi ribojimai, reikėjo išgelbėtojo. Ir kitose šalyse žmonės, atsakingi už situaciją, buvo vertinami labai gerai. Toks buvo laikmetis.

Dabar viskas pasikeitė, veidrodinis to atspindys – kas ką nori, tas tą sako. Vieni sako, kad reikia uždaryti, kiti – kad nereikia uždaryti. Anksčiau vyravo baimė, nebuvo aišku, kada bus skiepai, dabar žmonės nenori skiepytis“, – palygino V.Gaidys.

Tačiau vėliau, kaip prisimena sociologas, koronaviruso situacija šalyje prastėjo, atvejų skaičius didėjo, ir A.Verygos reitingas tolygiai krito žemyn.

R.Urbonaitė: Vyriausybės laukia sunkus ruduo

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologės Rimos Urbonaitės teigimu, pasakyti, kad ministras A.Dulkys dirba labai gerai – negalima. Tačiau politologė pastebi, jog opozicijos kritika taip pat nėra konstruktyvi.

„A.Dulkys yra labai patogus taikinys – tai yra ministras, kuris yra pačioje karščiausioje kėdėje. Savaime suprantama, kad didžiausias dėmesys, didžiausios kritikos strėlės yra jam.

Tuo labiau, kad pandemijos valdymo sėkmė ne visada priklauso nuo paties ministro – labai didele dalimi ji priklauso nuo to, kiek žmonės yra patys linkę daryti tam tikrus veiksmus, kurių yra prašomi, kiek linkę įsiklausyti į tai, kas yra sakoma.

Kitaip sakant, ministro A.Dulkio sėkmė labai priklauso nuo to, kiek jam talkina visa visuomenė“, – pabrėžė R.Urbonaitė.

Visgi, politologė netiki, kad naujas ministras lemtų didesnį pasitikėjimą pandemijos valdymo priemonėmis, kadangi Lietuvoje apskritai nepasitikima politikais.

R.Urbonaitė pripažįsta, kad A.Dulkio padarytos klaidos – kaupiasi, o klaidas mato ir ministrų kabinetas, apie jas užsimena ir pati I.Šimonytė. Ar premjerės A.Dulkiui išsakytos pastabos galėtų būti signalas apie būsimus pokyčius Vyriausybėje, anot politologės, priklauso nuo to, koks tas pastabų turinys. Kol kas premjerė to neįvardijo.

„Buvo kluptelėjimų, kurie galėjo I.Šimonytei pakankamai nepatikti. Bet vėlgi, ar tai ves į kažkokius rimtesnius ultimatumus, kurie gali būti už uždarų durų ministrui pateikti, kol kas negalime pasakyti“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

„Akivaizdu, kad patys valdantieji ar visi kiti nėra patenkinti situacija, nes situacija, kai turi tokius užsikrėtimų ir mirčių skaičius, turbūt negali tenkinti niekieno. Manau, kad laukia sunkus ruduo – ne tik A.Dulkio, bet ir visos Vyriausybės“, – prognozavo politologė.

Tuo metu opozicijai, nevengiančiai kritikos, pasak R.Urbonaitės, reikėtų savo kišenėje nuolat turėti veidrodėlį, kuris parodytų, kas vyko prieš metus.

„Kaip ir kokius sprendimus ta pati dabartinė opozicija, būdama valdžioje, priiminėjo, kokią situaciją paliko A.Veryga, išeidamas iš sveikatos apsaugos ministro posto. Palikta situacija, mano požiūriu, buvo tragiška“, – kalbėjo politologė.

V.Dumbliauskas: ar atsirastų toks politinis savižudis, kuris eitų į A.Dulkio poziciją?

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kad A.Dulkys tapo „atpirkimo ožiu“ – G.Nausėda ministrui kritikos negaili dėl asmeninių sumetimų, tuo metu opozicijai reikia „kraujo“.

„Joks ministras nesuvaldytų situacijos, nes ką tu padarysi su tais, kurie nesiskiepija?“, – retoriškai klausė V.Dumbliauskas.

„Reikėtų paskirti G.Nausėdą operacijų vadovu, kad jis „perlaužtų“ situaciją – ir jis patirs visišką fiasko, aišku, kaip dieną“, – įsitikinęs politologas.

V.Dumbliauskas netiki, kad geriau visuomenėje vertinamas ministras galėtų pasiektų geresnius pandemijos valdymo rezultatus.

„Ne, tai yra visuomenės mentalitetas. Yra nepasitikėjimas valdžia, kai kurie neigia virusą, tai ką jiems padėtų kitas ministras? Nemanau, kad atsirastų politinis savižudis, kuris dabar eitų į A.Dulkio vietą. Nebent koks jaunas politikas, norintis pasidaryti sau reklamą – bet taip galima susigadinti savo vardą, nesėkmingas pabuvimas ministru atsilieps visai likusiai karjerai“, – pastebėjo jis.

Vertindamas A.Dulkio darbą politologas svarstė, kad tam tikrų klaidų padaryta, tačiau ne tokių, dėl kurių turėtų trauktis.

„Manau, kad A.Dulkys – ne prastesnis už A.Verygą. Bent A.Dulkys nežaidžia tų viešųjų ryšių žaidimų. A.Veryga maivydavosi prieš televizijos kameras kiekvieną vakarą, vaizduodavo kažkokį šaulį, kovotoją. Mano manymu A.Veryga, šia prasme, daug amoraliau elgėsi, o A.Dulkys – bent kukliai, savo vietoje“, – palygino politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.