Prieš Vėlines – priminimas pagerbti Lietuvos partizanus

Artėjant visų mirusiųjų atminimo ir pagerbimo dienai – Vėlinėms, visuomenininkai kviečia pagerbti Lietuvos laisvės kovotojų atminimą aplankant jų žūties vietas, kapavietes, memorialus Žemaitijoje, Dzūkijoje ir kituose kraštuose, Lietuvos vadovų panteoną Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Paminklas prie Norulių bunkerio.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Paminklas prie Norulių bunkerio.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Alkas Paltarokas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Alkas Paltarokas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Augustinas Žukauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Augustinas Žukauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Kostas Ivanauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Kostas Ivanauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Medinis paminklas su partizanų simbolika.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Medinis paminklas su partizanų simbolika.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Paminklo A. Ramanauskui -Vanagui ekspozicija Merkinės muziejuje. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Paminklo A. Ramanauskui -Vanagui ekspozicija Merkinės muziejuje. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Užrašas ant paminklo ties Norolių bunkeriu.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Užrašas ant paminklo ties Norolių bunkeriu.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Žvakutės Gediminaičių stulpų forma.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Žvakutės Gediminaičių stulpų forma.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Prie paminko partizanams.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Prie paminko partizanams.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 8:50 AM

Priešindamiesi Sovietų Sąjungos okupacijai pokariu žuvo 20 tūkstančių Laisvės kovotojų ir jiems padėjusių žmonių. Jų atminimas 2020 metais įamžintas Lietuvos partizanų memoriale Kryžkalnyje.

Vilniaus Antakalnio kapinėse, Lietuvos vadovų panteone, 2018 metais perlaidoti Lietuvos partizanų vado Alfonso Ramanausko-Vanago palaikai. Vyksta nuolatinis darbas ieškant partizanų kapaviečių.

Dzūkijoje – A. Ramanausko-Vanago kovų vietos

Merkinėje galima aplankyti memorialą, skirtą Pietų Lietuvos partizanams. Yra parengtas maršrutas per Merkinės apylinkės miškus partizanų kovų takais, kur reikšmingą kovos laikotarpį praleido Adolfas Ramanauskas-Vanagas.

Merkinės krašto muziejaus mokslinis darbuotojas, archeologas Žygis Buržinskas sako, kad žygis, lankant partizanų kovų vietas Merkinėje, žmonėms padaro stiprų įspūdį. Taigi Merkinė šiandien yra ryškus Pietų Lietuvos turizmo traukos centras ne tik dėl įspūdingų gamtos turtų, bet ir dėl ypatingą vietą užimančios Laisvės kovų istorijos ir jos įamžinimo.

„Įsigiję Merkinės krašto muziejuje žygio gidą, galite praleisti visą dieną ar net daugiau žygiuojant po šių kovų vietas. Merkinėje dar vienas mūsų tikslas yra pastatyti paminklą pačiam Adolfui Ramanauskui -Vanagui“,- pasakoja Ž. Buržinskas.

2022 metais Merkinėje planuojama atidengti partizano A. Ramanausko-Vanago paminklą. Skulptūrą sukūrė Gintautas Lukošaitis, projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir šimtai Lietuvos žmonių, kurie paaukojo asmeninių lėšų. Be to, rengiamasis atnaujinti Merkinės memorialą, įrengti muziejų, skirtą Pietų Lietuvos partizanų atminimui.

Dzūkijoje, kur „Dainavos“ apygardos partizanams vadovavo A. Ramanauskas-Vanagas, yra ir daugiau lankytinų vietų – bunkerių, žeminių. Čia taip pat organizuojami žygiai, edukacinės programos. Visuomenininkas, komunikacijų kompanijos vadovas Alkas Paltarokas žygius ir projektus, įamžinant partizanų atminimą, rengia jau kelerius metus.

„Norulių miške pastatėme medinį originalų paminklą, įamžindami bunkeryje žuvusių keturių „Dainavos“ apygardos „Kazimieraičio“ rinktinės Gardino tėvūnijos partizanų atminimą. Nuolat aptvarkome šią teritoriją ir organizuojame edukacines programas“, – pasakoja visuomenininkas.

Simbolinis medelių sodinimas, edukacija

2020 metais Vilniaus šaulių 10-osios rinktinės Vilniaus kuopos šauliai kartu su Sausio 13-osios žuvusiųjų brolija prie Norulių bunkerio pasodino ąžuoliukus, aplankė savanorio Juozo Voverio kapą, pagerbė žuvusiųjų Kalniškės mūšyje laisvės kovotojų kapus.

„Pagaminome ir prie Norulių bunkerio paminklo atidengėme atminimo lentą su užrašu: „Gyvybę – už Lietuvą“, sutvarkėme Norulių bunkerio teritoriją ir privažiavimą, pasodintus ąžuolus perrišome trispalvėmis juostomis“, – sako šaulių kuopos vadas Kostas Ivanauskas, pažymintis ypatingą jaunosios kartos įtraukimo į tokius žygius svarbą.

Kartu su šauliais Laisvės kovotojų įamžinimo žygiuose nuolat dalyvauja skautai, esami ir buvę kariškiai, moksleiviai, piliečiai, kuriems rūpi Lietuvos istorija ir rezistencijos dalyvių pagerbimas.

Buvęs kariškis, „Išgyvenimo mokyklos“ įkūrėjas Augustas Žukauskas šiemet Norulių miške suaugusiesiems surengė edukacinį programą, pasakojo ir mokė, kaip išgyventi gamtoje sudėtingomis sąlygomis.“Kodėl ugnis? Ugnis yra ne tik tai ką mes įpratę daryti, ruošti valgį, virinti vandenį ar šildytis.

Ugnis pirmoje vietoje žmogui yra saugumo ir jaukumo garantas, kad ir kokiomis atšiauriomis sąlygomis mes bebūtume įkurta ugnis mums suteiks viltį ir įkvėps. Ir taip buvo nuo pat pradžių, visą besiesiančią žmonijos evoliuciją“, – ugnies įkūrimo subtilybių mokina Augustas Žukauskas „Išgyvenimo mokyklos“ įkūrėjas.

Visuomenininkai kviečia lankant savo artimųjų kapus, stabtelėti ir pagerbti žuvusiuosius už Lietuvos laisvę.“Lietuvoje turime gilias tradicijas pagerbiant mirusiuosius. Žmonės lanko kapus visoje šalyje, degamos žvakutės ir dedamos gėlės. Tuo pačiu galime ir turime pagerbti partizanus.

Paminklais ir jų kapais nusėta visa Lietuva, tad planuojat kelionę nesunku pasidomėti to krašto, kur važiuojame laisvės kovotojų žūties vietomis, kapais ir ten uždegti žvakutes. Juk jie paaukojo už Laisvę brangiausią, savo gyvybę“,- prie pilietinės iniciatyvos lapkričio 1- ją „Laisvės kovotojų liepsnelės“ kviečia prisijungti Alkas Paltarokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.