Prie Nemuno gražiai sugyvenantys lampėdiškiai švenčia savo bendruomenės centro gimtadienį

Ryto mankšta „Pasveikinkim vieni kitus“ Lampėdžių šile sekmadienį prasidės šios gyvenvietės prie Nemuno bendruomenės centro 20-mečio šventė.

Lampėdžiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lampėdžiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Mačienė, ELTA

Oct 24, 2021, 8:43 AM

Kurortinė Lampėdžių vietovė Kauno miesto dalimi tapo praėjusio šimtmečio 8-ą dešimtmetį. Tolimos Lampėdžių istorijos atgarsiai, meilė savam kraštui įkvėpė ne vieną lampėdiškį, kurio giminės šaknys yra Lampėdžiuose, ar naujai atvykusį ir įleidusį šaknis čia, Nemuno ir Lampėdžio ežero apsuptyje, puoselėti gyvenvietę, kurti saugią jos aplinką. Bendruomenės centro įkūrimo iniciatoriai buvo Romualdas Kalvaitis, Gerardas Cechanavičius ir Algirdas Grigalevičius. Ir 2000-ųjų rugpjūtį steigiamajame bendruomenės centro susirinkime buvo nutarta, kad reikalinga organizacija, galinti spręsti bendruomenės kultūrinius, visuomeninius ir buitinius klausimus, o kitų metų kovą įregistruotas Lampėdžių bendruomenės centras – bene pirmasis toks Kauno mieste.

Anot bendruomenės kultūros renginių organizatorės Danutės Černiuvienės, prieš keletą metų apdovanotos Kauno miesto savivaldybės įsteigtu Santakos garbės ženklu, ir be formalumų lampėdiškiai nuo seno labai gražiai bendrauja. Kaimynai vieni kitus gerbia, prireikus, padeda, kartu šventes rengia ir dar į jas kitus kauniečius pasikviečia. „Mums labai svarbu puoselėti senąsias ir kurti naujas tradicijas. Dar iki visuomeninės organizacijos teisinio įregistravimo buvome stiprūs gražia kaimynyste. Niekada nepamiršome gyvenvietės žmonių, jos istorijos, kuri perduodama iš kartos į kartą. Seneliai ir tėvai išmokė gerbti praeitį, skatino patriotinius jausmus savo gimtajai žemei, išugdė stiprų meilės, pagarbos žmogui, bendruomeniškumo, nuoširdaus kaimyniškumo jausmą.

Iki šių dienų Lampėdžių bendruomenėje yra išlikusios gegužinės pamaldos, gyventojus sieja stipri bendrystė. Lampėdiškiai žino – jei reikės pagalbos, nė vienas neliks atstumtas, nes čia gerbiamas ir suprantamas kiekvienas. Ir džiaugsme, ir varge esame kartu. Tai – neįkainojamos bendruomenės vertybės. Gyvenimas keičiasi, keičiasi ir gyventojai, bet visada išlieka tas žmonių branduolys, kuris vienija ir jungia visus lampėdiškius bendruomeniškai veiklai“, – pabrėžė D. Černiuvienė.

Nuo kultūrinių renginių, socialinės veiklos savo gyvavimą pradėjo įregistruotas Lampėdžių bendruomenės centras. Iniciatoriams reikėjo aktyvinti žmones, pritraukti jaunimą, juos sudominti, pasiūlyti kažką naujo. Ir lūkesčiai pildėsi. Užgavėnių šventė tapo tradicine miesto švente. Tokios pat tradicinės ir Lampėdžių miško, Nemuno bei Lampėdžio ežero pakrančių tvarkymo akcijos, vaikų vasaros stovyklos. Pažymėtina tai, kad lampėdiškiai drauge su narais išvalė Lampėdžių ežero dugną ties krantu, kur kauniečiams ir svečiams įrengtas kempingas.

Lampėdžių bendruomenė didžiuojasi sėkmingai rungtyniaujančia savo futbolo komanda „Lampėdžiai“, kuri ir šių metų Lietuvos senjorų 50+ mažojo futbolo turnyre laimėjo 2-ąją vietą. Taip pat bendruomenės nariai kiekvieną dieną pradeda rytine mankšta miške, kas padeda palaikyti gerą savijautą ir nuotaiką ir įveikti pandemijos iššūkius. Lampėdžiuose sėkmingai gyvuoja moterų vokalinis ansamblis „Laumės pėda“, kurio meno vadovė yra lampėdiškė Laima Dzvonkienė. Bendruomenė išleido istorinę knygą – „Lampėdžiai: praeitis ir dabartis“. O svarbiausia – ji turi aiškią viziją, kad Lampėdžiai – patraukli, saugi, kurortinė Kauno miesto gyvenvietė su sveika aplinka, išsaugotu ir puoselėjamu kraštovaizdžiu.

„Per 20 Lampėdžių bendruomenės gyvavimo metų lampėdiškiai nuveikė daug prasmingų darbų. Steigėme Kauno bendruomenių centrų asociaciją. Drąsiai, ryžtingai gynėme Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio, taip pat vienintelio kultūros židinio – Lampėdžių bibliotekos – išsaugojimą. Kartu su Veršvų bendruomene pasiekėme, kad Veršvų vidurinė mokykla taptų gimnazija. Su kitomis Kauno bendruomenėmis aktyviai kovojome už Kauno gamtos paminklo Ąžuolyno vientisumo išsaugojimą ar Šančių rekreacinės Nemuno pakrantės pritaikymą visuomenės poreikiams. Sukūrėme saugios kaimynystės grupę, ir ji pernai tokių grupių konkurse užėmė antrąją vietą Lietuvoje“, – reikšmingiausius nuveiktus darbus vardino Lampėdžių bendruomenės centro pirmininkė Dalia Akramienė.

Kviesdami lampėdiškius (ir ne tik juos) į sekmadienį rengiamą šventę, organizatoriai parengė įdomią programą: vidurdienį prie Lampėdžių bibliotekos prasidės ekskursija, kurią ves istorinės knygos „Lampėdžiai: praeitis ir dabartis“ bendraautorės Eglė Elžbieta Liutvinienė ir Edita Gudišauskienė. Po pietų – skambant Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ dūdorių maršams, vyks šventinė lampėdiškių eisena. Jai pasiekus renginio pagrindinę vietą Lampėdžių gyvenvietės pradžioje, čia vyks bendruomenės vėliavos pakėlimo ceremonija ir „Ąžuolyno“ koncertas. Vėliau visus linksmins dainininkas Voldemars Petersons bei grupė „The Break Hearters“. Šventėje bus ir tortas, ir fejerverkai, žada 20-metį švenčiančio Lampėdžių bendruomenės centro vadovė D. Akramienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.