Eurokomisarė giria Lietuvą už skaidrumą tvarkantis su migrantais, nors neatmeta pažeidimų

Eurokomisarė Ylva Johansson sako, kad Lietuva skaidriai tvarkosi su migrantų krize, tačiau neatmeta Europos Sąjungos (ES) teisės pažeidimų elgiantis su atvykėliais pasienyje su Baltarusija.

Nameliai migrantams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nameliai migrantams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 5:50 PM

Pasak jos, Lietuva atviriau bendradarbiauja su ES institucijomis nei kaimynė Lenkija, taip pat susidurianti su neteisėtų migrantų antplūdžiu.

„Negaliu duoti carte blanche (visiškos laisvės) viskam, kas gali nutikti ar nutiko Lietuvos pasienyje, esu labai susirūpinusi dėl pranešimų apie atstūmimus, tačiau bendrai paėmus turiu pasakyti, kad Lietuva, mano vertinimu, tikrai stengiasi laikytis Teisyno, stengiasi padaryti, ką gali, ir yra skaidri“, – interviu BNS pirmadienį sakė už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė.

„Tiesą sakant, matau skirtumą nuo Lenkijos valdžios, kuri buvo mažiau skaidri ir dabar priėmė naują įstatymą, kuris, mano požiūriu, gali neatitikti ES teisyno, be to, nėra užtikrinama būtinoji pagalba. Tad jeigu lygintume, manau, kad Lietuva stengiasi padaryti, ką gali šioje labai labai sudėtingoje situacijoje“, – pridūrė ji.

Taip eurokomisarė kalbėjo po savo pasisakymo Europos Parlamente praėjusią savaitę, kur pareiškė, kad migrantų atstūmimai ES pasienyje negali tapti norma ir neturi būti įteisinti.

Lietuvoje dirbanti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ prieš kelias savaites nurodė, kad šalyje fiksavo apie 20 incidentų dėl migrantų teisių pažeidimų pasienyje, jie dabar tiriami.

Lietuvos pareigūnai laikosi pozicijos, kad pasienyje su Baltarusija jų taikoma taktika nėra laikytina migrantų atstūmimu. Jie pabrėžia, kad neįleidžiant atvykėlių į Lietuvą ir grąžinant juos į Baltarusiją migrantams pasiūloma alternatyva prieglobsčio teisėtai pasiprašyti pasienio kontrolės punkte arba Lietuvos ambasadoje Minske.

Tokia galimybe iki šiol pasinaudojo trys migrantai, rodo BNS praėjusią savaitę pateikti Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Užsienio reikalų ministerijos duomenys.

Y. Johansson pabrėžė, kad už migracijos krizės sukėlimą atsakinga Baltarusija.

„Mes esame situacijoje, kuri yra labai pavojinga. Tai yra hibridinė grėsmė, kurią Lietuva, Latvija ir Lenkija patiria iš Lukašenkos režimo. Jis naudoja žmones beprecedenčiu ir labai labai pavojingu būdu, kai žmonės yra įviliojami į spąstus ties išorine siena“, – sakė eurokomisarė.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Nuo rugpjūčio 2-osios, kai imta taikyti apgręžimo taktika, neįleistas kiek didesnis skaičius užsieniečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.