Bręsta pirma auka Vyriausybėje? Nuo ministro nusisuka ir koalicijos partneriai

Po beveik metus trukusios ramybės staiga įsiplieskė konfliktas tarp žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko ir žemdirbių, kuriems ministras nurodė atkurti užartas pievas. Pastarieji pareiškė nepasitikėjimą ministru ir reikalauja jo atsistatydinimo.

Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kazys Starkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Kazys Starkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
vyriausybės posėdis, karantino sugriežtinimas, Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
vyriausybės posėdis, karantino sugriežtinimas, Kęstutis Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 6:52 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 7:35 PM

Apie poreikį K.Navickui trauktis iš pareigų prabilo ir koalicijos partneriai – liberalai. 

Turi susiprasti pats?

Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ teigė, kad K.Navickas neturi kompetencijos toliau eiti žemės ūkio ministro pareigų, todėl turėtų trauktis.

„Reikia pripažinti, kad buvo klaida pasirenkant (ministrą – aut.past.), jog žmogus yra atėjęs visiškai iš kitos srities, ir kad tų darbų, kuriuos reikia padaryti, nepadaro“, – laidos metu kalbėjo liberalas.

„Metus laiko buvo taip dirbama, kad sukėlė tokį ažiotažą žemdirbių tarpe. Buvo nuosekliai einama iki praėjusios savaitės, kai įvyko žemdirbių suvažiavimas. Jo kam nors menkinti nereikėtų – tai yra tikrai plačiai atstovaujama organizacija, ji pareiškė savo nuomonę“, – įsitikinęs V.Pranckietis.

Pats K.Navickas „Ne spaudai“ teigė, jog turi premjerės palaikymą. V.Pranckietis kalbėjo, kad jeigu pats ministras nesusipranta dėl būtinybės pasitraukti, šį žingsnį turi žengti Vyriausybė.

„Jeigu ministras nesusipranta, tai turi susiprasti Vyriausybė. Vyriausybė dabar turi padaryti techninį sprendimą. Jei tas sprendimas peraugs į politinį, kitaip sakant, bus inicijuojama interpeliacija Seime, tai tada būtų politinis sprendimas.

Ar mums reikia tokio politinio judesio? Ne, mums jo nereikia – būtų galima padaryti labai taikiai, gražiai. Manau, kad konservatorių partija deleguotų kitą asmenį, kuriam užtektų ir kompetencijos, ir gebėjimo bendrauti su žemdirbių bendruomene“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Reikia imtis sprendimų

Savo ruožtu Ekonomikos komiteto pirmininkas, konservatorius Kazys Starkevičius teigė, kad K.Navickas turi siekti susitarimo su žemdirbiais – jei toks sutarimas nebūtų pasirašytas, tolimesnis ministro darbas būtų sudėtingas.

„Matau vieną išeitį – jei ministras sugebėtų rasti, sukoncentruoti, sutelkti žemės ūkio nevyriausybines organizacijas, ir būtų pasirašytas susitarimas su visomis organizacijomis, kad štai, eisime šia kryptimi, kaip buvo pasirašyta švietimo kryptimi. (...) O jeigu nebūtų pasirašyta, sudėtinga būtų dirbti“, – įvertino konservatorius.

Anot jo, kadangi iki kadencijos pabaigos liko dar ilgas laikotarpis – treji metai, „kažkokie sprendimai turės būti būtini“.

Daliai žemės ūkio organizacijų raginant žemės ūkio ministrą trauktis, pats K.Navickas kartoja, jog atsistatydinti neketina.

„Neketinu atsistatydinti, neketinu atsisakyti žaliojo kurso. Nežinau, kas čia gali būti neaiškiau“, – sakė ministras.

Pasak K. Navicko, Lietuvos žemės ūkio taryba ir ypač žaliuoju kursu nepatenkinti grūdininkai jam daro politinį spaudimą.

Lietuvos žemės ūkio taryba penktadienį dar kartą paragino trauktis K. Navicką. Anot jos, ministras nesprendžia problemų žemės ūkio sektoriuje, trūksta jo lyderystės, pasigendama dialogo. Situacijai nesikeičiant taryba neatmeta protestų galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.