G. Nausėda ragina Kiniją „ne taip irzliai“ suprasti Lietuvos sprendimus dėl Taivano

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva laikosi „vienos Kinijos“ politikos, o su Taivanu susiję sprendimai turėtų būti suprantami „ne taip irzliai“.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 5:21 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 12:28 PM

„Kaip suvereni valstybė, mes norime plėtoti kultūrinius, ekonominius ir kitokius ryšius su tais regionais ir tomis valstybėmis, su kuriais norime plėtoti. Tuo pačiu metu laikomės ir vienos Kinijos politikos, kurią deklaravome jau labai seniai – dar 1991 metais“, – trečiadienį sakė šalies vadovas, paklaustas, ar palaiko Taivano atstovybės steigimą.

„Manau, kad turėtų būti mūsų sprendimai geriau suprantami, ne taip irzliai suprantami ir priimami valstybės, kuri šiuo metu ėmėsi tam tikrų demaršų mūsų atžvilgiu. Bet mūsų pozicija yra nekintanti, nes tai yra suverenios, nepriklausomos valstybės pozicija“, – pridūrė jis.

Taip šalies vadovas kalbėjo Lietuvoje šiuo metu viešint Taivano politikų ir verslo delegacijai.

Nacionalinio vystymosi tarybos ministras Kung Ming-hsinas (Kung Mingsinas) vizito metu pareiškė, kad Taivanas ekonominę atstovybę Vilniuje turėtų įsteigti iki šių metų pabaigos, nepaisant Kinijos protestų.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu užrūstino Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Kilus diplomatiniam konfliktui, Kinija vasarą atšaukė savo ambasadorių Lietuvai ir nurodė šaliai padaryti tą patį. Šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių grįžo rugsėjo pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.