Probacijos tarnybą iš Kalėjimų departamento siūloma perduoti Teisingumo ministerijai

Probacijos tarnybą iš Kalėjimų departamento siūloma perduoti Teisingumo ministerijai (TM).

Teisingumo ministerija.<br>D.Umbraso nuotr.
Teisingumo ministerija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 3:37 PM

Tokiems pataisų projektams trečiadienį pritarė Vyriausybė, toliau jie bus teikiami Seimui. Tai yra pirmasis Teisingumo ministerijos suplanuotos bausmių vykdymo sistemos pertvarkos pataisų paketas.

Ministerija tikisi, kad pakeitimai leis efektyviau vykdyti probaciją, mažiau nusikaltusių žmonių nusikals pakartotinai.

„Pirmasis paketas susijęs su Probacijos tarnybos, kuri šiandien pavaldi Kalėjimų departamentui, atskyrimui ir suteikimui daugiau galių. Jei Seimas pritartų, probacijos tarnyba nuo kitų metų liepos būtų pavaldi tiesiogiai Teisingumo ministerijai“, – per spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė ministrė.

Pasak E. Dobrovolskos, sustiprinus probaciją su nusikaltusiais žmonėmis dirbantys specialistai turės daugiau galių ir priemonių keisti nusikaltusiųjų elgesio modelį, bus užtikrintas individualus darbas su nuteistuoju.

„Tam, kad asmuo keistų savo elgesį, su juo turi būti dirbama. Būtent probacijoj, kur dirba žmonės su aukštuoju išsilavinimu, turi įgūdžius ir galimybes dirbti tiesiogiai su nuteistaisiais, galima užtikrinti, kad jie keistų savo elgesio modelį, kad nusikalstamų veikų nekartotų“, – kalbėjo E. Dobrovolska.

Betarpiškas individualus probacijos pareigūno darbas su nuteistuoju sąlygoja mažesnį recidyvą“, – pažymėjo ministrė.

Pasak jos, tam svarbu užtikrinti, kad Kalėjimų departamento ir Probacijos tarnybos tarpusavio santykiai būtų grindžiami ne subordinacija, o lygiaverčių partnerių bendradarbiavimu.

„Probacijos sistema turi imtis lyderystės ir siekti proveržio, išvien dirbti su socialiniais partneriais, kurie veikia vietos bendruomenėse, taip pat svarbu spręsti pareigūnų darbo krūvio klausimą, siekti efektyvesnio resursų panaudojimo, priartėti prie tarptautinių standartų“, – sako E. Dobrovolska.

Šiuo metu Probacijos tarnyba yra pavaldi Kalėjimų departamentui prie Teisingumo ministerijos.

Teisingumo ministerija nurodo, kad Probacijos tarnybos krūvis per septynerius metus padidėjo tris kartus, t. y. nuo 9000 iki 32 000 nuteistųjų per metus.

„Todėl tikslinga turėti atskirą tarnybą, kuri būtų atsakinga už šių asmenų priežiūrą ir resocializaciją bendruomenėje, socialinę partnerystę, NVO įtraukimą, inovacijų diegimą, ko dabartinėje kalėjimų sistemoje praktiškai nėra“, – sako ministrė.

Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime sakoma, kad priėmus pakeitimus Probacijos tarnyba bus įgalinta savarankiškai priimti sprendimus dėl naujų nuteistųjų resocializacijos ir kontrolės priemonių.

Teisingumo ministerijos duomenimis, daugumoje Europos valstybių probacijos tarnybų valdymas yra Teisingumo ministerijų funkcija.

14-oje ES šalių (pvz., Austrijoje, Airijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Suomijoje) probacijos tarnybos yra tiesiogiai pavaldžios Teisingumo ministerijai, šešiose valstybėse – kalėjimų administracijoms. Kitose valstybėse šios tarnybos yra pavaldžios už vidaus reikalus atsakingai ministerijai, privačios arba pavaldžios teismams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.