Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Su ekonominiais nusikaltimais kovojantys Klaipėdos apskrities policijos komisariato pareigūnai pripažinti geriausiais šalies policininkais – jiems suteikti Metų seklių titulai.
Su ekonominiais nusikaltimais kovojantys Klaipėdos apskrities policijos komisariato pareigūnai pripažinti geriausiais šalies policininkais – jiems suteikti Metų seklių titulai.
Biosferos rezervato darbuotojai šią savaitę suskaičiavo daugiausia per visą istoriją migruojančių žąsų.
Biosferos rezervato darbuotojai šią savaitę suskaičiavo daugiausia per visą istoriją migruojančių žąsų.
Rugsėjo 2 d. svečiavosi laivas „Marina“. Jis kitąmet į Klaipėdą užsuks keturis kartus – tiek pat ir 2023 metais.
Rugsėjo 2 d. svečiavosi laivas „Marina“. Jis kitąmet į Klaipėdą užsuks keturis kartus – tiek pat ir 2023 metais.
Spalio 23-iąją šimtąjį gimtadienį minėjusi šiaulietė Genė Stasiulienė sulaukė Šiaulių miesto savivaldybės atstovų sveikinimų ir dovanų.
Spalio 23-iąją šimtąjį gimtadienį minėjusi šiaulietė Genė Stasiulienė sulaukė Šiaulių miesto savivaldybės atstovų sveikinimų ir dovanų.
Sulaukta pranešimo apie viename daugiabutyje Respublikos gatvėje išsiliejusį gyvsidabrį – sudužo medicininis termometras. 
Sulaukta pranešimo apie viename daugiabutyje Respublikos gatvėje išsiliejusį gyvsidabrį – sudužo medicininis termometras. 
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 5:49 PM

Žuvintas

Biosferos rezervato darbuotojai šią savaitę suskaičiavo daugiausia per visą istoriją migruojančių žąsų, iš Žuvinto ežero išskrendančių į laukus, – 24 tūkst. 540.

Prieš šešerius metus jų buvo per 16 tūkst. Vos prašvitus klegančių paukščių būriai pasklinda po aplinkinius laukus, kuriuose dar randa pakankamai maisto, o vakarop grįžta į ežerą.

Alytus

Į prieš 30 metų prie Seimo tragiškai žuvusio Artūro Sakalausko namų kiemą spalio 26-ąją alytiškiai rinkosi paminėti savanorio gimtadienio. Jam būtų sukakę 58 metai. Buvo iškelta nauja trispalvė, pagerbta A.Sakalausko motina Genovaitė (nuotr. antra iš dešinės).

Alytiškis žuvo būdamas 27 metų, kai 1991-ųjų rugpjūčio 21 dieną, Rusijoje žlungant pučui, sovietų kariai Seimo prieigose surengė išpuolį. A.Sakalauskas po mirties buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus pirmojo laipsnio ordinu.

Marijampolė

Senosiose miesto kapinėse baigtas restauruoti paminklas mirusiems Marijampolės ateitininkams. Tarpukario projekto autorė, manoma, buvo ateitininkė E.Bendoravičiūtė, o skulptorė – vienuolė kazimierietė M.Šmulkštytė.

Paminklas stovi ant Lietuvos Steigiamojo Seimo nario, karininko A.Matulaičio (1895–1920) bei mokytojo ir visuomenininko J.Steponaičio (1898–1928) amžinojo poilsio vietos.

Kazlų Rūda

Penktadienį anksti rytą privačiame name Marijampolės gatvėje nugriaudėjo sprogimas.

Pirminiais duomenimis, sprogimas įvyko, kai 62 metų namo savininkas, norėdamas įjungti viryklę, atsuko dujas.

Apdegęs vyras buvo išgabentas į Kauno klinikas. Nukentėjėlio sutuoktinė, dukra ir anūkė sužalojimų nepatyrė.

Sprogimas ir po to kilęs gaisras visiškai sunaikino šeimos turtą.

Pumpėnai

Naktį Pasvalio rajone policijos stabdomas 37 metų vairuotojas nesustojo ir nurūko tolyn. Prasidėjo gaudynės. Vienu metu bėglys nesuvaldė mašinos ir nuvažiavo nuo kelio. Po to atbulomis išvažiuodamas į kelią trenkėsi į privažiavusį policijos automobilį ir magistrale „Via Baltica“ nulėkė Panevėžio link.

Netrukus prie Panevėžio aplinkkelio jį pasitiko kolegoms į pagalbą atskubėję kiti pareigūnai. Jie skersai kelio patiesė „ežį“ – spygliuotą juostą. Mašina subadytomis padangomis sustojo. Prie vairo sėdintis vyras į alkoholio matuoklį pripūtė daugiau nei 2 promiles.

Kūlokai

Netoli Marijampolės ūkininkaujantis 61 metų vyras trečiadienį rytą pastebėjo sugadintą ūkio administracinių patalpų langą, o viduje – išlaužtą seifą.

Jame ūkininkas pasigedo 40 tūkst. eurų.

Kartena

Kelias dienas trukęs gausus lietus pridarė bėdų Kretingos rajone – įgriuvo vieno miestelio pakraštyje įrengto tvenkinio pylimas. Taip pat gerokai išplautas už kelių dešimčių metrų einantis keliukas – vandens srovė buvo labai stipri.

Kartenos seniūnija svarsto, kaip kuo greičiau sutvarkyti keliuką. Apie įvykį pranešta tvenkinio savininkams, susitikus su jais bus sprendžiama, kaip tvarkyti tvenkinio aplinką.

Kupiškis

Gedimino gatvėje per perėją dviračiu važiuojantį 87 metų vyrą kliudė 18 metų merginos vairuojamas lengvasis automobilis.

Dviratininkas buvo nuvežtas į apžiūrą ligoninėje.

Kelių eismo taisyklės draudžia važiuoti dviračiu per perėją – per ją dviratį reikia vestis.

Klaipėda

Su ekonominiais nusikaltimais kovojantys Klaipėdos apskrities policijos komisariato pareigūnai pripažinti geriausiais šalies policininkais – jiems suteikti Metų seklių titulai. Taip įvertintas jų tyrimas, kai buvo demaskuota dalį savo veiklos šešėlyje slėpusi viena didžiausių šalyje nevaisingumo gydymo įstaigų. Vienas jos filialų yra ir uostamiestyje.

Tyrimą atliko Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Šiemet uostamiestį aplankė tik du kruiziniai laivai – rugpjūtį beveik po dvejų metų pertraukos į mūsų uostą atplaukė 231 metro ilgio laineris „Artania“ (nuotr.), atplukdęs 677 žmones. Rugsėjo 2 d. svečiavosi laivas „Marina“. Jis kitąmet į Klaipėdą užsuks keturis kartus – tiek pat ir 2023 metais.

Iš viso kitąmet atplaukti į Klaipėdą jau užsiregistravo 59 laivai, o 2023-iaisiais – 51 laivas. Anksčiau per metus uosto rinkliavos, kurias sumokėdavo kruiziniai laivai, sudarydavo maždaug milijoną eurą.

Šiauliai

Spalio 23-iąją šimtąjį gimtadienį minėjusi šiaulietė Genė Stasiulienė sulaukė Šiaulių miesto savivaldybės atstovų sveikinimų ir dovanų. Į Šiaulius iš Viekšnių (Mažeikių r.) 1935 metais atvykusi G.Stasiulienė ilgą laiką dirbo fabrike, užaugino tris vaikus ir su vyru pasistatė namą, kuriame dabar gyvena prižiūrima sūnaus ir anūko.

Moteris mėgsta darbuotis savo sklype, augina daržoves, prižiūri gėlių darželį. Šiemet ji šiltnamyje pasodino ir augino apie šimtą pomidorų daigų.

Pasak G.Stasiulienės, norint ilgai gyventi, reikia nesėdėti sudėjus rankų, o visą laiką judėti.

Panevėžys

S.Daukanto ir Klaipėdos gatvių sankryžoje per avariją buvo sužeistas dviračiu važiuojantis 84 metų vyras. Dviratininko nepraleido sankryžoje sukęs lengvosios mašinos 39 metų vairuotojas.

Kliudytas dviratininkas griuvo ir trenkėsi į kitą stovintį automobilį. Sužeistas vyras buvo nuvežtas apžiūrėti į ligoninę.

Prie S.Kerbedžio ir Stoties gatvių sankryžos 47 metų vyro vairuojamas maršrutinis autobusas galiniu ratu pervažiavo 72 metų moteriai koją.

Avarija įvyko autobusui išvažiuojant iš stotelės S.Kerbedžio gatvėje.

Kai kuriais duomenimis, moteris norėjo sustabdyti iš vietos pajudėjusį autobusą. Greičiausiai tuomet ji ranka atsirėmė į autobuso šoną ir griuvo.

Molainių gatvėje 22 metų vyras apdaužė svetimą lengvąjį automobilį. Sulaukę pranešimo patruliai kaipmat sulaikė chuliganą.

Jis buvo nuvežtas į policijos komisariatą.

Akivaizdu, kad jaunuolis į belangę patekti labai nenorėjo. Laikinojo sulaikymo patalpoje jis pasipriešino pareigūnams ir vienam jų smogė į veidą. Smūgis kliuvo tiesiai į nosį.

Chuliganą pareigūnai greitai sutramdė. Sumuštam pareigūnui nieko rimto nenutiko, po medikų apžiūros jis buvo paleistas.

Kėdainiai

Sulaukta pranešimo apie viename daugiabutyje Respublikos gatvėje išsiliejusį gyvsidabrį – sudužo medicininis termometras. Bute esantys asmenys yra saviizoliacijoje, mat serga COVID-19.

Atvykę prie namo du ugniagesiai gelbėtojai apsivilko cheminės apsaugos kostiumus.

Patalpa buvo išplauta muilo ir sodos tirpalu. Buvo panaudoti rankinis ir cheminis demerkurizatoriai, chloro tirpalas, patalpos išvėdintos, gyventojams suteikta naudinga informacija.

Ne vietoje paliktas gyvsidabris gali stipriai pakenkti žmogaus sveikatai.

Juodupė

Rokiškio rajono miestelyje, Palangos gatvėje, grupė jaunuolių užpuolė 24 metų vyrą. Apstoję vyro automobilį vieni puolė jos daužyti strypais, kiti stovėjo atokiau ir stebėjo. Buvo sumuštas ir mašinos savininkas.

Paskui sėdę į mikroautobusą, kuriuo buvo atvažiavę, užpuolikai nurūko savais keliais. Pareiškimą policijai parašęs nukentėjėlis nurodė, kad užpuolime dalyvavo apie 15 pažįstamų jaunuolių.

Policija nustatė įtariamuosius, bet jų nesulaikė.

Kriūkai

Šakių rajone gyvenančiam ir Gerdžiūnų medžiotojų būreliui vadovaujančiam B.Kriščiūnui vilkų medžioklės sezonas prasidėjo sėkmingai.

Beveik tris dešimtmečius medžiojančiam šakiečiui ankstyvą rytą palaukėje pavyko nušauti subrendusių vilkų porą.

Kaunas

Aukštaičių gatvėje antradienio pavakarę užsidegė daugiabutis – liepsnojo trijų aukštų, 8 butų namo pirmame aukšte esantis būstas. Daugiabutis „Vila Rozalija“, iškilęs mieste prieš 5 metus, stovi vietoj čia buvusio medinio pastato. Vila pastatyta laikantis Žaliakalniui būdingos istorinės tarpukario architektūros principų.

Gaisras kilo nuo virtuvėje užsidegusio aliejaus. Liepsnos išplito ir apėmė didelę dalį būsto. Viena moteris apdegė ranką.

Jonava

Mieste įrengta vienintelė Lietuvoje profesionaliai suprojektuota greitojo nusileidimo trasa. Praėjusį savaitgalį čia įvyko pirmosios varžybos. Įrengtos trys trasos. Žalia – plati, paprasta ir saugi, skirta pradedantiesiems, tačiau ir pažengusieji tikrai ras ką joje nuveikti. Jos ilgis – 550 m. Mėlyna – greitesnė trasa su šuoliais, aštresniais posūkiais, skirta leistis didesniu greičiu.

Vietomis ji vinguriuoja mišku, todėl yra mažiau atlaidi klaidoms. Jos ilgis – 490 m. Raudona trasa stačiausia, skirta pažengusiems dviratininkams. Išvinguriuota per upės vagą, tarp medžių, su daug aštrių posūkių. Jos ilgis – 250 m. Trasų įrengimo darbų vertė siekia 200 tūkst. eurų.

„Pagaliau Lietuvoje turime profesionaliai įrengtą dviračių parką, kuriame galėsime saugiai mokytis valdyti bet kokius dviračius ir tobulinti įgūdžius skirtingo sudėtingumo trasose“, – sakė pirmųjų varžybų nugalėtojas R.Sviderskis. Trasų apačioje – erdvė, skirta vaikams ir dviračių pradinukams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.