Po skyrybų – dar vienas smūgis R. Šimašiui: Vilniaus merui nugarą atsuko ir rinkėjai

Ankstyvą pavasarį apie tai, kad nesieks dar vienos kadencijos pranešusio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus populiarumas ėmė eižėti sparčiau nei ardomas kai kurių sostinės gatvių asfaltas.

Remigijus Šimašius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Remigijus Šimašius, Gediminas Jaunius<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Remigijus Šimašius, Gediminas Jaunius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 3:24 PM, atnaujinta Oct 30, 2021, 9:37 PM

Į prieštaringai vertinamą Vilniaus gatvių pertvarkymą pastaruoju metu kibęs R.Šimašius populiariausių politikų sąraše jau kurį laiką sliuogia žemyn.

Naujausia reitingai-kai-kam-niurus-ruduo-o-socialdemokratams-bobu-vasara-21238366"="">reitingai-kai-kam-niurus-ruduo-o-socialdemokratams-bobu-vasara-21238366"" target="_blank">„Lietuvos ryte“ skelbiama bendrovės „Vilmorus“ atlikta visuomenės apklausa rodo, kad Vilniaus meras jau įžengė į nemėgstamiausių šalies politikų gretas.

Pagal nepalankius vertinimus R.Šimašius pasivijo ir aplenkė Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderį europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį.

Vilniaus merą nepalankiai vertina 58,6 proc. apklausos dalyvių, o V.Tomaševskį – 58,3 proc.

Vargu, ar Laisvės partijos vicepirmininką guodžia tai, kad už juos abu dar prasčiau yra vertinama šios partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Pasitikėjimas ekonomikos ir inovacijų ministre per mėnesį dar sumažėjo. Dabar ją nepalankiai vertina 61,8 proc. respondentų, o palankiai – vos 13,2 proc.

Pagal nepalankius vertinimus A.Armonaitė jau aplenkė ir konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, bet pastarasis turi gausesnį (21,4 proc.) jam simpatizuojančių žmonių būrį.

Tuo metu R.Šimašių palankiai vertino tik 14,2 proc. spalio viduryje apklaustų gyventojų. Per mėnesį Vilniaus meras neteko beveik 6 proc. jam simpatizavusių žmonių palaikymo.

Beje, pernai vasarą Vilniaus merą palankiai vertino 29,2 proc. apklaustųjų.

Į populiarumo viršūnę R.Šimašių ypač buvo užkėlusi pirmoji pandemijos banga. Pernai birželio pradžioje merą palankiai vertino net 31 proc. apklaustųjų.

Prieš dvejus metus, kai buvo perrinktas antrajai kadencijai, R.Šimašius netgi figūravo populiariausių politikų dešimtuke ir neretai lenkė tuometinį premjerą Saulių Skvernelį.

Praėjusį pavasarį R.Šimašiui pranešus, kad nebesieks dar vienos kadencijos, net buvo pasigirdę svarstymų esą sostinės vadovas ruošiasi aukštesniam šuoliui.

Kai kurie politikos ekspertai tada prakalbo esą Vilniaus meras gali pabandyti siekti prezidento posto. Bet dabar tokia galimybė jau vertinama labiau kaip teorinė.

Kas atsitiko, kad buvęs populiarus meras taip staiga išbarstė turėtą pasitikėjimą?

Politinės komunikacijos ir viešųjų ryšių ekspertas Mindaugas Lapinskas įžvelgia kelias priežastis. Viena jų – R.Šimašius apsisprendė trauktis iš politikos ir jam tapo neaktualūs įprastiniai viešųjų ryšių triukai, kurių politikai dažnai griebiasi norėdami pagerinti reitingus.

„Kai Akela nusprendžia, kad traukiasi, Akela tampa silpnas“, – politiką palyginęs su garsiu literatūriniu personažu – vilkų gaujos lyderiu, juokėsi M.Lapinskas.

Kita galima smukusių sostinės mero reitingų priežastis – netikėtos ir plačiai aptarinėtos skyrybos su žmona Agne Matulaite bei po jų įvykusios skubios vedybos su Gilma Teodora Gilyte ir jas lydėję įtarimai dėl viešųjų pirkimų.

„Šitos istorijos palietė temas, kur žmonės turi labai aiškią nuomonę.

Jei apie R.Šimašiaus, kaip mero veiklą, jie galėjo neturėti aiškios nuomonės, tai dėl skyrybų ar naujų vedybų žmonės paprastai turi labai aiškią nuomonę ir ji, panašu, nebūtinai palanki merui“, – svarstė M.Lapinskas.

Ar R.Šimašiui dar gali pavykti susigrąžinti anksčiau turėtą šlovę bei sugrįžti į politikos olimpą? „Teoriškai – įmanoma, praktiškai – sunku. Jam reikėtų nueiti į nusiraminimo kambariuką, išnykti iš viešumos ir tada mėginti kažkaip sublizgėti. Dabartinis šliaužimas reitingų dugnu nesuteikia galimybės didesniam šuoliui. Kita vertus, dabartiniai veiksmai nerodo, kad R.Šimašius būtų linkęs tęsti savo politinę karjerą“, – mano viešųjų ryšių ekspertas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorės Dovilės Jakniūnaitės nuomone, taip smarkiai sumažėjus mero populiarumui sunku įsivaizduoti, kad R.Šimašius galėtų pretenduoti į kitus politinius postus, nors stebuklų pasitaiko.

„Kartais politikams pavyksta atsikelti ir iš gilesnės duobės, bet Laisvės partijai būtų labai rizikinga R.Šimašiui siūlyti kandidatuoti į prezidentus. Jam būtų pernelyg sudėtinga išsikapstyti iš dabartinės klampynės“, – mano D.Jakniūnaitė.

Profesorė įsitikinusi, kad bent jau vilniečiai apie merą turi susidarę kategorišką nuomonę. „Ir visi pastaruoju metu pasipylę su juo susiję skandalai neprisidėjo siekiant palankaus jų vertinimo“, – kalbėjo politikos žinovė.

Anot D.Jakniūnaitės, nuosekliam R.Šimašiaus populiarumo smukimui įtakos galėjo turėti ne tik jo sprendimas nebesiekti trečios karjeros, bet ir viešas asmeninių santykių aiškinimasis.

Nors Laisvės partijos lyderių populiarumas pastaruoju metu dramatiškai menksta, pačios partijos reitingai per mėnesį pakilo nuo 1,8 proc. iki 2,7 proc. Tiesa, partijų populiarumo lenktynėse ją pastarąjį mėnesį aplenkė ir Regionų partija, už kurią rinkimuose balsuotų 3 proc. rinkėjų. Prieš mėnesį jai balsus būtų atidavę 1,5 proc. rinkėjų.

Daugiausiai rinkėjų balsų, kaip rodo šeštadienį „Lietuvos ryte“ skelbiama „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa, sulauktų opozicinė Socialdemokratų partiją. Už ją balsuotų 16,8 proc. rinkėjų.

Antroje reitingų lentelės vietoje vis dar yra konservatoriai, tačiau tarp kairiųjų ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atotrūkis ryškėja. Valdančiosios partijos populiarumas nuo 12,9 proc. per mėnesį sumažėjo iki 9,7 proc.

Treti liko valstiečiai (9,4 proc.). Jų populiarumas ir toliau mažėja. Penkių procentų barjerą taip pat įveiktų Liberalų sąjūdis (6,3 proc.) ir Darbo partija (5,7 proc.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.