Baltijos valstybių ir Lenkijos parlamentų URK pirmininkai pasmerkė Baltarusijos režimo sukeltą ir eskaluojamą krizę prie ES sienos

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Latvijos parlamentų Užsienio reikalų komitetų pirmininkai nuotoliniame susitikime aptarė Baltarusijos režimo sukeltą eskalaciją pasienyje, neteisėtiems migrantams mėginant masiškai prasiveržti pro Europos Sąjungos ir NATO išorės sieną. Užsienio reikalų komitetai priėmė bendrą pareiškimą.

Migrantus sulaikyti turinti tvora pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Migrantus sulaikyti turinti tvora pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 6:53 PM

Estijos Rygikogo, Latvijos Saeimos, Lietuvos Seimo ir Lenkijos Seimo Užsienio reikalų komitetų pirmininkai vienareikšmiškai pasmerkė Aliaksandro Lukašenkos režimo sukeltą ir eskaluojamą krizę prie Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienų su Baltarusija, kurios taip pat yra Europos Sąjungos ir NATO išorės sienos.

„Tai precedento neturintys, aukščiausių Baltarusijos valdžios institucijų organizuojami veiksmai, siekiant destabilizuoti padėtį mūsų šalyse ir visoje Europos Sąjungoje. Nepriimtina naudoti žmones – trečiųjų šalių piliečius– kaip gyvuosius skydus ciniškuose politiniuose žaidimuose, kuriais siekiama nukreipti Baltarusijos visuomenės dėmesį nuo neteisėtai vykdomos valdžios. Jei ši veikla ir toliau tęsis, neišvengiamai kils rimta humanitarinė krizė, už kurią bus atsakingos Minsko valdžios institucijos. Nerimą kelia tai, kad Baltarusijos valdžios institucijos veiksmus remia Rusijos Federacijos vykdoma dezinformacijos kampanija. Raginame Europos Sąjungos valdžios institucijas ir visas valstybes nares nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų nustatytos naujos, rimtesnės ir didesnio masto sankcijos prie šios krizės prisidedantiems žmonėms ir institucijoms. Palaikome Lenkijos valdžios institucijų sprendimą laikinai uždaryti Kužnicos Balstogės-Bruzgių sienos perėjimo punktą, siekiant kovoti su Baltarusijos tarnybų remiamais neteisėtais bandymais kirsti sieną. Raginame visas valstybes ir atitinkamai įgaliotas tarptautines institucijas nuolat daryti spaudimą Baltarusijos valdžios institucijoms, kad jos kuo greičiau nutrauktų krizę“, – sakoma bendrame Užsienio reikalų komitetų pirmininkų pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.