Seime svarstymo stadiją įveikė Konstitucijos pataisa dėl R. Pakso

Antradienį Seimo plenariniame posėdyje svarstymo stadiją įveikė Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą Rolando Pakso byloje įgyvendinanti Konstitucijos pataisa.

Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 1:01 PM

Už šią pataisą svarstymo metu balsavo 118 parlamentarų, 2 balsavo prieš.

Palaikymą projektui išsakė Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos narys Raimondas Lopata. Parlamentaras tikino, kad Lietuva, priėmus šias pataisas, nebūtų išskirtinė valstybė Europos Sąjungoje, kadangi šiuo metu šalyje galiojantį draudimą visam gyvenimui eiti Seimo nario, ministro ar prezidento pareigas taiko vos kelios kitos valstybės.

„Iš 27 Europos Sąjungai priklausančių valstybių, kai asmuo gali visam laikui prarasti teisę vėl būti išrinktas, tokia taisyklė galioja tik Čekijoje, Portugalijoje, su išimtimis Prancūzijoje. Laikinai prarasti teisę eiti šias pareigas, priklausomai nuo įvykdyto nusižengimo rimtumo galima Armėnijoje, Austrijoje, Azerbaidžane, Latvijoje, Lenkijoje, Sakartvele. Kitų šalių atveju politinių teisių atėmimas įvykdžius nusižengimą nėra taikomas. Akivaizdu, kad pritarus šiam projektui Lietuva neiškris iš europinio konteksto“, – Seimo posėdyje argumentus už projektą dėstė R. Lopata.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų priėmimo stadijoje balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

Priėmus Pagrindinio šalies įstatymo pataisą, būtų sudarytos teisinės prielaidos asmeniui, praėjus ne mažiau kaip 10 metų po konstitucinės sankcijos pritaikymo, t. y. po pašalinimo iš einamų pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo apkaltos proceso tvarka už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą, vėl įgyti teisę eiti Konstitucijoje nurodytas pareigas, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Tai reikštų, kad R. Paksas vėl galėtų siekti prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario posto.

ELTA primena, kad EŽTT 2011 m. konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.

Dar praėjusios kadencijos Seime, pernai birželį Seime planuotų Konstitucijos pataisų, kurios atvertų R. Paksui kelią į Seimą, svarstymas tuomet nebuvo rezultatyvus. Parlamentarai grąžino ją Teisės ir teisėtvarkos komitetui svarstyti iš naujo.

Galiausiai šių metų birželio 10 d. EŽTT sprendimą įgyvendinanti Konstitucijos pataisa įveikė pirmąjį laiptelį – pateikimo stadiją Seime. Už Konstitucijos 74 straipsnio pakeitimo projektą, kurį pateikė Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata, po pateikimo balsavo 73 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo, primena ELTA.

Spalio viduryje šią pataisą palankiai įvertino pagrindiniu šiame klausime paskirto Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai. Už ją balsavo 5 parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.