Panevėžiečiui „antivakseriui“ verslininkui parodytos bažnyčios durys: rinkti parašų kunigas neleido

Panevėžietis verslininkas Kazys Grabys buvo išprašytas iš Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčios. Šioje bažnyčioje K. Grabys, nevengiantis save vadinti „antivakseriu“, bandė susitarti su šv. Mišias aukojusiu Karinių oro pajėgų kapelionu Virginijumi Veilentu, kad leistų rinkti parašus, kuriais norima sumažinti referendumui skelbti reikalingų parašų skaičių.

Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Kazys Grabys.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Kazys Grabys.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčia.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Virginijus Veilentas.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Virginijus Veilentas.<br>JP.lt/R.Ančerevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Nov 10, 2021, 8:51 AM

Akcijos neleido

Tačiau kunigas V. Veilentas paaiškino, kad bažnyčioje reikia ne parašus rinkti ar kitokia veikla užsiimti, bet melstis, atlikti išpažintį. Todėl tokios akcijos surengti bažnyčioje nebuvo leista.

„Konflikto nebuvo, tik K. Grabiui pasirodė, kad buvo išvytas iš bažnyčios. Tačiau, manau, kad dabar jam taip jau nebeatrodo. Viskas – išspręsta. Kita vertus, visokių žmonių yra, norinčių kažką įrodyti. Tačiau bažnyčia ne ta vieta, kur reikia įrodinėti ir daryti netinkamus veiksmus. Žmonės bažnyčioje turi jaustis ramiai ir saugiai, o nesusierzinti bei sudirgti“, – prisiminė spalio 31 dienos įvykius bažnyčioje V. Veilentas ir sakė, kad toks įvykis vienas iš dabartinių gyvenimiškų situacijų.

Bažnyčioje meldžiamasi

Kunigas naujienų portalui JP sakė, kad parašų rinkėjai susipainiojo ir atėjo ne į tą vietą, kur galima rinkti parašus, norint sumažinti referendumui skelbti reikalingų parašų skaičių.

„Visi žinome, ko einame į bažnyčią. Jeigu ateinama dėl ko kito, tai lūkesčiai lieka neišsipildę. Juk į laidotuvių namus niekas neina kavos atsigerti.

Tam yra kavinės, barai. Į bažnyčią taipogi reikia žinoti, ko ateinam – melstis ateiname, o ne kitomis veiklomis užsiimti. Šviečiamąja veikla reikia užsiimti sveikatos įstaigose ir ten aiškintis apie skiepų naudą, o, kai išsiaiškini, kas kokią poziciją užima, tuomet viskas stoja į savo vietas“, – teigė kapelionas V. Veilentas ir sakė, kad K. Grabys neatsiprašė už savo poelgį, bet jam to ir nereikėjo.

Išplatino laišką

Po šio incidento Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčioje K. Grabys socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino viešą laišką.

Konfliktas – sistemos padariniai

K. Grabys neslėpė, kad po šio konflikto Berčiūnų Lietuvos kankinių bažnyčioje, jis kol kas vengs lankytis šiuose maldos namuose.

„Konfliktas – ne kapeliono V. Veilento įžeidimas. Tai visos šiuo metu Lietuvoje esančios sistemos padariniai. Bažnyčia lankau nuo seno. Taip išmokė tėvai, o giminėje yra nemažai kunigų. Berčiūnų bažnyčią pasirinkau todėl, kad kunigas Algirdas Dauknys – artimas žmonėms. Jokių konfliktų nebuvo, kol neįvyko situacijos su vakcinacija ir parašų rinkimu. Kita vertus, tiesą žmonės turi žinoti ir vėliau rinktis“, – aiškino K. Grabys.

Sulaukė griežto „ne“

Į konfliktą su dvasininku įsivėlęs K. Grabys naujienų portalui JP sakė, kad tą sekmadienį, spalio 31 dieną, kunigo A. Dauknio nebuvo.

„Prieš šv. Mišias bandžiau suderinti parašų rinkimo procesą prie bažnyčios, bet sulaukiau griežto atsako iš kapeliono V. Veilento. Jis rėkė, kad jokių parašų rinkimo nebus.

Nebus ir antivakserių bei aiškinimų apie vakcinas. Kunigas kategoriškai pasakė, kad vys lauk. Bandžiau aiškinti, kad atėjau ne dėl skiepų, o dėl Konstitucinės teisės ir suteiktos Vyriausiosios rinkimų komisijos galimybės rinkti parašus. Tačiau buvo parodytos durys – buvau išvytas iš bažnyčios“, – trumpai pristatė situaciją K. Grabys ir teigė, kad viską surašė viešame laiške, kurį įkėlė į socialinį tinklą „Facebook“.

Surašė laišką arkivyskupui

Verslininkas K. Grabys teigė, kad tą sekmadienį nepavyko atsiduoti maldai Berčiūnų bažnyčioje.

„Negalėjau to padaryti, buvau išvytas iš bažnyčios. Dar galvojau pasilikti ir laukiau kunigo A. Dauknio, bet jo tądien nebuvo. Žmonėms pasakiau, kad buvau išvytas iš bažnyčios – dalyvauti šv. Mišiose negaliu ir su žmona išėjau. Tai buvo baisus smūgis, šokas ir stresas. Juolab kad ne bažnyčioje ketinau rinkti parašus, o šventoriuje.

Beje, parašus rinkau ir Krekenavoje per Žolinės atlaidus. Asmeniškai nejaučiu nieko pikto kapelionui V. Veilentui. Beje, išsiunčiau laiškus arkivyskupui Gintarui Grušui ir Lietuvos kariuomenės vyriausiajam kapelionui pulkininkui leitenantui Rimui Venckui. Tačiau atsakymo iš jų nesulaukiau“, – sakė vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.