Prokuratūros tyrime dėl COVID-19 reagentų pirkimo įtarimai pateikti Š. Narbutui: „Pasipelnymas valstybei kritiniu metu“

Generalinė prokuratūra pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl COVID-19 reagentų pirkimo, jame įtarimai sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pateikti buvusiam Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovui Šarūnui Narbutui.

Šarūnas Narbutas<br>T.Bauro nuotr.
Šarūnas Narbutas<br>T.Bauro nuotr.
Šarūnas Narbutas<br>T.Bauro nuotr.
Šarūnas Narbutas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 11:48 AM

Prokurorų teigimu, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad Š. Narbutas, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas asmeninės turtinės naudos ir apgaule įgijo didelės vertės svetimą turtą.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pernai kovo-liepos mėnesiais, veikdamas kaip Vyriausybės atstovas ir nešališkas ekspertas, gavęs iš tuometinės sveikatos apsaugos viceministrės ir tuometinio premjero patarėjo žodinį leidimą derėtis dėl COVID-19 testų įsigijimo Vyriausybės vardu, Š. Narbutas derėjosi su testus tiekiančios užsienio įmonės pardavimų vadovu dėl testų įsigijimo kainos.

Iš viso buvo susiderėta dėl daugiau kaip 300 tūkst. vienetų COVID-19 testų įsigijimo.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad pareiškusi 303,4 tūkst. eurų dydžio civilinį ieškinį ir yra pripažinta civiliniu ieškovu.

Prokurorai įtaria, kad susitarus dėl 17 eurų kainos už vieną testo vienetą, į šią sumą buvo įskaičiuotas ir vieno euro už testą tarpininkavimo atlygis.

Š. Narbutas, tyrimo duomenimis, apie šią bendros testo kainos dalį bei vėliau sudarytą galimai fiktyvią komercinio atstovavimo sutartį bei gautą neteisėtą atlygį neinformavo tuometinės viceministrės ir premjero patarėjo.

Teisėsaugos teigimu, įtariamasis galimai tyčia suklaidino testus tiekiančios užsienio įmonės pardavimų vadovą dėl savo, kaip fizinio asmens statuso, nors iš tiesų buvo Lietuvos atstovas. Kaip įtariama, Š. Narbutas siūlė pasirašyti komercinio atstovavimo sutartį, kurioje būtų nurodyta atgalinė jos sudarymo data.

Pasirašęs tokią sutartį su įmonės generaliniu direktoriumi, buvęs POLA vadovas įgijo didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 300 tūkstančių eurų.

Tyrimo metu nustatyta, kad šios, neva 2020 metų kovo 1 dieną sudarytos, sutarties pagrindu, kaip tariamas komisinis atlygis už suteiktas tarpininkavimo paslaugas į Š. Narbuto asmeninę bankinę sąskaitą per du kartus buvo pervesti daugiau nei 300 tūkst. eurų.

„Pasipelnymas valstybei kritiniu metu“

Pasak tyrimui vadovavusio prokuroro, nusikaltimo esmė – pasipelnymas valstybei kritiniu metu.

„Šios įtariamos nusikalstamos veikos esmė yra savanaudiškas ir neteisėtas pasipelnymas pasinaudojus išskirtinėmis aplinkybėmis visai valstybei itin kritiniu metu“, – teigė tyrimui vadovavęs prokuroras Gintaras Jasaitis.

„Derybos valstybės vardu dėl gyvybiškai svarbių jos sveikatos sistemai priemonių įsigijimo ypatingos skubos tvarka, mano nuomone, yra nesuderinamas su galimai nuslėpta ir neteisėtai įgyta asmenine turtine nauda“, – tęsė jis.

Anot prokuroro, tuo pačiu tai pakirto pasitikėjimą valstybės institucijomis.

„Apmaudu, kad tokiais veiksmais, kaip įtariama, padaryta ne tik didžiulė materiali žala, bet ir buvo pakirstas pasitikėjimas valstybės institucijomis bei daugybe savanorių, kurie tuo pačiu metu aukojo savo laiką, jėgas, materialius bei kitus išteklius stengdamiesi padėti valstybei įveikti išskirtinę krizę“, – pridūrė prokuroras.

Baigtame ikiteisminiame tyrime Š. Narbutui pareikšti įtariamai sukčiavimu ir piktnaudžiavimu.

Šiuo metu proceso dalyviai susipažįsta su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Pasibaigus nustatytam terminui, prokuroras spręs dėl bylos perdavimo į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.