Arūnas Dumalakas. Vilniečiai išrinko Remigijų, bet vadovauja Gilma

Kai pasodinęs kelis krūmelius išartame Konstitucijos prospekte R.Šimašius prabilo apie svajonę Vilnių paversti Amsterdamu, turbūt pritariamai galva linksėjo ne tik jį nuolat supantis besišypsančių jaunuolių būrelis.

Remigijus Šimašius, Gilma Teodora Gilytė.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Remigijus Šimašius, Gilma Teodora Gilytė.<br>Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2021, 7:00 AM

Puikus sumanymas, juk mums priimtinesnė Vakarų kryptis, laisve alsuojantis Amsterdamas, kurį kaip pavyzdį minėjo Laisvės partijos vedlys. Taip mąstė ne vienas.

Juolab kad meras dar pabaugino primindamas Minską, jo kariniams paradams pritaikytas gatves net pačiame centre. Juk mums nepriimtinas toks mentalitetas, tokia beprasmė sovietinė gigantomanija. Kas kita Amsterdamas, kurio centre alėjomis apjuostos jaukios gatvės.

Žinoma, R.Šimašius lenkė į savo pusę, kartu girdamas ir gatvių siaurinimą, nors čia vilniečių nuomonės skiriasi.

Bet kalba ne apie tai. Juk kažkur tas palyginimas su Amsterdamu jau girdėtas?

Taip, Vilnių su Amsterdamu ne kartą lygino G.T.Gylytė, naujoji R.Šimašiaus žmona. Net abiejų sakiniai panašūs apibūdinant Nyderlandų didmiestį.

G.T.Gylytei didžiausią įspūdį taip pat paliko gatvės – siauros, jaukios, šiek tiek netvarkingos, itin tankiai apstatytos dviračiais, gausiai apželdintos suneštiniais želdynais.

Nieko tokio, jei pirmasis apie Amsterdamą būtų prabilęs R.Šimašius, o vėliau antrintų jo žmona. Bet dabar atvirkščiai.

G.T.Gylytė net neslepia, kad sumanymą pertvarkyti Naugarduko gatvę atsivežė iš Nyderlandų, kur stažavosi prieš 15 metų.

Apie šią idėją ji viešai kalbėjo jau prieš keletą metų, kai jos širdis buvo laisva, nemąstydama, kad toks gyvenimas Nyderlanduose teka jau daugybę dešimtmečių ir mechaniškai jį perkelti į Vilnių – tai tas pat, kaip Konstitucijos prospekto viduryje pasodinti krūmelį, kuris vargu ar sulauks kito pavasario.

G.T.Gylytei tai nesvarbu, mat dirbdama Nyderlanduose supratusi, kad, jos žodžiais, būtent judėti dviračiu mieste yra laimė, laisvė ir dar plius nemokama sveikata.

Ir Vilnius lyg apspangęs nuo laimės ir laisvės ėmė tiesti dviračių takus. Siaurindamas gatves, kartais abiejose gatvės pusėse, nors to visai nereikia.

Nenarpliosime, už kiek milijonų eurų savivaldybės užsakymų pastaraisiais metais sulaukė G.T.Gylytės atstovaujamas architektų biuras „Do Architects“.

Užtenka vien jos prisipažinimo, kad šis biuras jau prieš porą metų miesto užsakymu atliko urbanistinę analizę, koks galėtų būti Naujamiestis.

Vasarą G.T.Gylytės sutuoktiniu tapęs R.Šimašius anuo kartu gyrė „Do Architects“ parengtą Naujamiesčio koncepciją, tikino, kad pertvarkius bus atsisakyta sovietinės gigantomanijos.

Viešai G.T.Gylytę meras gyrė dar ne kartą, tik kreivą šypseną galėtų kelti jos pagyrimas už naująjį gatvių standartą, apie kurį savivaldybė trimitavo spalio pabaigoje. Na, galėjo sutuoktinę pagirti virtuvėje ar prie vyno taurės.

Bet čia jau pirštuku grūmoja R.Šimašiaus ginklanešys A.Nikitinas, taip pat tapęs uoliu gatvių siaurinimo šalininku. Jo žodžiais, lįsti į asmeninių santykių peripetijas nėra nei jo, nei kieno nors kito reikalas. Tik Gilmos Teodoros ir Remigijaus.

Taip, tai tiesa. Tik miesto vadovu vilniečiai išrinko Remigijų, o dabar vis dažniau aiškėja, kad valdant Vilnių sprendimai bręsta Gilmos Teodoros galvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.