LVŽS frakcija pokalbio kviečia S. Gentvilą, Aplinkos apsaugos ministerija pateikė atsaką

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime trečiadienį kviečia aplinkos ministrą Simoną Gentvilą atsakyti į frakcijos narių klausimus. Frakcijos posėdis rengiamas reaguojant į Vyriausybės kanceliarijos Ekonomikos politikos grupės pažymą „Dėl valstybės valdomų įmonių pertvarkos ir valdymo centralizavimo priemonių plano“, kurioje nurodyta, kad VĮ Valstybinių miškų urėdiją iki 2023 m. pabaigos ruošiamasi pertvarkyti į Akcinę bendrovę ir galbūt dalį akcijų leisti įsigyti privatiems asmenims.

Simonas Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 11:43 AM, atnaujinta Nov 16, 2021, 3:58 PM

Posėdyje taip pat bus aptariamas aplinkos ministro sprendimas su niekuo nederinus padidinti metinę kirtimų normą valstybiniuose bei krašto apsaugai skirtuose miškuose net 1,2 mln. kubinių metrų.

„Vyriausybė savo programoje yra nurodžiusi, kad saugomos teritorijos bus plečiamos 30 procentų, o dabar vienu ministro mostu ji ženkliai didina kirtimo normą. Taip pat buvo kalbama, kad miškingumą planuojama didinti iki 35 procentų. Šiuo metu miškingumas siekia 33,7 procentus. Frakcijos nariams kyla pagrįstas klausimas, ar Vyriausybė apskritai žino, ką daro vienas jos ministrų?“ – klausia LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

LVŽS frakcijos nariai pabrėžia, jog kai anksčiau kildavo poreikis didinti Vyriausybės patvirtintą ir kiekvienais metais tikslinamą miškų kirtimo normą, viešumoje visada kildavo audringos diskusijos. Tad kodėl gamtininkai, nevyriausybinės organizacijos ir aplinkosaugininkai tyli šį kartą? Ar miškų kirtimų normos neturėtų būti nekeičiamos iki kol bus parengtas ir pasirašytas Nacionalinis miškų susitarimas?

Šiuos ir kitus svarbius klausimus Seimo LVŽS frakcijos nariai užduos ministrui S. Gentvilui ir lauks konstruktyvių jo atsakymų posėdyje, kuris vyks trečiadienį t.y. lapkričio 17 d., 15 val., Seimo I rūmų 203 salėje.

Aplinkos apsaugos ministerijos atsakymas

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos pranešime išplatintas teiginys „aplinkos ministro sprendimas su niekuo nederinus padidinti metinę kirtimų normą valstybiniuose bei krašto apsaugai skirtuose miškuose net 1,2 mln. kubinių metrų“ neatitinka tikrovės, rašoma Aplinkos apsaugos ministerijos pranešime.

Aplinkos ministerija informuoja, kad 2022 metams valstybinių miškų kirtimų norma nepadidinta nė vienu kubiniu metru, lyginant su 2021 metais, ir išlieka ta pati – 4,685 mln. kub. metrų. Kirtimų norma ir 2020 metais buvo labai panaši – siekė 4,69 mln. kub. metrų.

Aplinkos ministerijos Miškų politikos grupės vadovo Nerijaus Kupstaičio teigimu, apskritai nuo pat 2019 metų pagrindinių miško kirtimų norma yra mažesnė, negu Vyriausybė yra patvirtinusi savo nutarimu 2019-2023 metų laikotarpiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.