Laisvės partijos valdyba aptarė tolesnio darbo koalicijoje prioritetus: laukia pokyčiai

Trečiadienį Laisvės partijos valdyba aptarė pirmuosius darbo metus valdančioje koalicijoje, tolesnius veiksmus siekiant priimti vakarietiškai valstybei svarbius sprendimus, užtikrinti pokyčius žmogaus teisių, švietimo ir ekonomikos srityse.

Laisvės partija, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė, Monika Ošmianskienė<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė, Monika Ošmianskienė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė, Ieva Pakarklytė<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė, Ieva Pakarklytė<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Tomas Vytautas Raskevičius, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 8:03 PM, atnaujinta Nov 17, 2021, 9:14 PM

„Dėkojame visiems Seimo nariams iš skirtingų frakcijų, palaikantiems svarbias iniciatyvas ginti žmogaus teises ir kurti vakarietiškomis vertybėmis grįstą ateities Lietuvą. Suprantame, kad Seime šiuo metu trūksta balsų priimti progresyvius sprendimus Lietuvai, tačiau dėl to nesiruošiame atsisakyti mūsų rinkimų programos ir įsipareigojimų savo rinkėjams. Svarbūs klausimai anksčiau ar vėliau bus priimti“, – sako Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Laisvės partijos valdyba nusprendė artimiausiu metu sušaukti partijos tarybos posėdį, kuriame bus aptarti ir įvertinti pirmieji valdančiosios koalicijos darbo metai, kaip vykdomos koalicijos ir Vyriausybės darbų programos.

Valdyba taip pat aptarė, ką daryti, kad ateities Lietuvai svarbūs sprendimai nepasimestų valdant šiuo metu kilusias krizes, kad būtų įgyvendinama partijos programa. Partijos valdyba taip pat sutarė dėl artimiausių darbų prioritetų šioje Seimo sesijoje:

Pokyčiai švietime. Siekdami įgyvendinti šį rugsėjį pasirašytą partijų susitarimą dėl švietimo, turime padidinti mokslui skiriamą finansavimą. Laisvės partija siūlo 2022 m. valstybės biudžete 43,6 mln. eurų padidinti biudžeto dalį, skiriamą moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP) – būtent tokia suma yra trūkstama tam, kad susitarimas dėl švietimo būtų įgyvendintas. Teigiami pokyčiai švietime, tinkamas švietimo ir mokslo finansavimas yra ir bus vienas iš Laisvės partijos prioritetų, nes mokslas atveria didžiausias galimybes žmogui kurti žinias bei savo ir Lietuvos ateitį.

Pokyčiai ekonomikoje. Šioje Seimo sesijoje priimti visus įstatymus, būtinus sėkmingai vykdyti Inovacijų reformą, kuri paskatins inovatyvaus verslo proveržį Lietuvoje, inovacijų kūrimą, verslo ir mokslo bendradarbiavimą. Pertvarka reikalinga kuriant aukštos pridėtinės vertės ekonomiką, pritraukiant ir ugdant talentus, didinant Lietuvos ekonomikos konkurencingumą ir įmonių produktyvumą. Reformos dėka Lietuva iki 2030 m. turėtų dvigubai – iki 27 proc. padidinti aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų dalį savo eksporte, pasiekti, kad kas antros šalies įmonės produktyvumas būtų aukštesnis nei ES vidurkis.

Esame įsitikinę, kad bendra mokestinė našta gyventojams neturi didėti, todėl nepritarsime jokių mokesčių didinimui, jei nebus priimami sprendimai dėl kitų mokesčių ar biurokratinių reguliavimų mažinimo.

Turime siekti, kad iki metų pabaigos Seime būtų pagaliau reformuotas vienas iš didžiausių neskaidrumo ir nepotizmo šaltinių Lietuvoje – kelių priežiūros ir plėtros programa.

Pokyčiai žmogaus teisių srityje. Toliau siekti ir užtikrinti, kad būtų priimtas partnerystės įstatymas bei panaikintos baudžiamosios nuostatos už nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų turėjimą be tikslo platinti. Partnerystės įstatymo laukia daug oriai vis dar negalinčių gyventi žmonių. Tod Psichoaktyvių medžiagų prevencijos reforma būtina norint efektyviai padėti su priklausomybėmis kovojantiems žmonėms – tam pritaria Aukščiausiasis Teismas, Apeliacinis teismas, Lietuvos advokatūra, Lietuvos teisės institutas, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, Teisingumo, Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijos, Vyriausybė.

Užtikrinti deramą dėmesį vienai pažeidžiamiausių visuomenės grupių – priklausomybės ligomis sergantiems asmenims. Turime dėti visas pastangas, kad priklausomybių ligų prevencija, gydymas ir reabilitacija būtų efektyvi ir prieinama. Tam kitų metų valstybės biudžete reikia papildomai numatyti bent 2,2 mln. eurų. Pasiūlymui šia suma padidinti finansavimą jau pritarė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

„Valdyba įpareigojo Laisvės partijos frakciją Seime palaikyti visas progresyvias iniciatyvas, keičiančias Lietuvą, stiprinančias žmonių laisves ir teises. Kviečiame koalicijos partnerius dirbti išvien vardan stiprios, modernios, vakarietiškos Lietuvos“, – pabrėžė A. Armonaitė.

V. Mitalas po valdybos posėdžio: ketinimų Laisvės partijai trauktis iš daugumos nėra

Po trečiadienį vykusio Laisvės partijos valdybos posėdžio Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas patikino, kad ketinimų pasitraukti iš koalicijos Laisvės partija neturi. Anot V. Mitalo, susitikimas buvo skirtas aptarti kitus, anot jo, frakcijai svarbius klausimus.

„Mes kalbėjome apie bendrą politinę padėtį. Kadangi jau sukako metai, kai veikia Seimas ir valdančioji koalicija, tai mes darysime tą diskusiją platesnę ir per kelias savaites šauksime tam mūsų politinę tarybą. Kalbant apie artimiausius klausimus, mes išplatinsime pareiškimą, kuriame tikrai pasidžiaugsime tais Seimo nariais, kurie padeda įgyvendinti ir palaiko pasiūlymus, kurie atitinka ateities Lietuvos ir vakarietiškos Lietuvos kūrimo kryptį“, – trečiadienį Eltai sakė V. Mitalas ir pridūrė, kad planų pasitraukti iš valdančiosios daugumos partija neturi.

„Tikrai partijos valdyba tokių ketinimų neturi, o tai, kas buvo diskutuojama valdybos posėdžio metu, ten ir paliksiu“, – sakė V. Mitalas.

Paklausus, ar buvo nutarta, kaip bus siekiama įgyvendinti prioritetiniais laikomus, tačiau stringančius Laisvės partijos projektus – Partnerystės įstatymą ir mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo pataisas, V. Mitalas teigė, kad šie klausimai bus aptariami Seime.

„Klausimai yra svarbūs, bet aš taip neteigiu, kad jie yra svarbiausi. Apie juos mes tarsimės Seime“, – sakė V. Mitalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.