I. Šimonytė: vaizdai, kuriuos reikia pamatyti, yra Baltarusijos pusėje

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad būdų žurnalistams gauti informaciją apie situaciją pasienyje su Baltarusija ieškoma, tačiau kur kas svarbesnius vaizdus pasaulio žiniasklaida parodys iš kitos sienos pusės.

Ingrida Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 1:37 PM

Pastebėjimas, kad žurnalistams turi būti sudarytos sąlygos patekti į pasienio teritoriją, nuskambėjo ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu.

Seimo Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pastebėjo, kad Lietuva ir Lenkija, neleisdamos prie sienos su Baltarusija lankytis žurnalistams, suteikia Minsko režimui galimybę krizę Europos Sąjungos pasienyje pateikti sau palankiu kampu. Tiek Baltarusijos ir Rusijos televizijos, tiek Vakarų kanalai, pažymi liberalas, Lietuvos ir Lenkijos veiksmus nušviečia taip, kaip nori Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Reiktų ieškoti būdų, kaip padaryti atsvarą tam informaciniam hibridiniam puolimui prieš Lietuvą, ir mūsų žurnalistai yra eliminuoti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

I. Šimonytė sako, kad Vyriausybė ieško būdų, kaip netrukdant pareigūnams dirbti nekeliant grėsmės žurnalistų saugumui suteikti jiems prieigą prie informacijos. Visgi ji pabrėžė, kad problema yra ne Lietuvoje, nes visi vaizdai, kuriuos turi pamatyti pasaulis, yra Baltarusijos, o ne Lietuvos pusėje.

„Puikiai suprantate, kad p. Lukašenkai yra labai naudinga įsileisti tarptautinę žiniasklaidą ten, kur galima rodyti apgailėtiną žmonių situaciją pačioje Baltarusijoje, tikrai ne ES. Lukašenka niekada neįsileis į savo kalėjimus, Okrestino sulaikymo izoliatorių, kur žmonės yra mušami, kankinami ir miršta, nes tai nėra jam naudinga. Jis naudoja šiuo atveju viešumą kaip savo smegenų plovimo ir propagandos tam tikrą elementą“, – E. Gentvilui atsakė politikė.

„Problema arba tie vaizdai, kuriuos reikia pamatyti, yra toje pusėje, kuri mums yra fiziškai nepasiekiama, ji yra Baltarusijoje, kas čia kaip bebandytų pavaizduoti. Reikia labai aiškiai suprasti, dėl to dalinamės su tarptautine žiniasklaida, į visus klausimus stengiamės atsakyti, – vaizdų, kurie lygiaverčiai spaustų ašarą ar lygiai taip pat „grotų“ žmonių emocijomis, bijau, kad mūsų pusėje tiesiog nenufilmuosi, nes jų ten tiesiog nėra“, – pastebi I. Šimonytė.

I. Šimonytė taip pat akcentavo, kad A. Lukašenkai užsienio žurnalistus įsileisti naudinga propagandos tikslais. Vakarų nepripažįstamam Baltarusijos vadovui žmonių tragediją rodyti yra patogu, o savo žmonių tragedijos jis niekada neparodys, sako premjerė.

„Puikiai suprantate, kad p. Lukašenkai yra labai naudinga įsileisti tarptautinę žiniasklaidą ten, kur galima rodyti apgailėtiną žmonių situaciją pačioje Baltarusijoje, tikrai ne Europos Sąjungoje. Lukašenka niekada neįsileis į savo kalėjimus, Okrestino sulaikymo izoliatorių, kur žmonės yra mušami, kankinami ir miršta, nes tai nėra jam naudinga. Jis naudoja šiuo atveju viešumą kaip savo smegenų plovimo ir propagandos tam tikrą elementą“, – E. Gentvilui atsakė politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.