Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2021-11-20 12:19, atnaujinta 2021-11-20 21:26

Neringa

Visą savaitę vyksta renginiai, skirti 60-ajam miesto gimtadieniui. 1961 m. lapkričio 15 d. keturios gyvenvietės – Nida, Juodkrantė, Preila ir Pervalka – buvo sujungtos į Neringos miestą. Kurorte vyko ir dar vyks daugybė renginių, kuriuose susipina gamta, teatras, dailė, muzika, literatūra, fotografija, tradicijos, diskusijos ir kt.

Uždarymo renginys šiandien vyks Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje – kurorto gyventojai ir svečiai laukiami V.Kernagio 70-mečiui skirtame koncerte „Tu esi man... Pasilik“.

Marijampolė

Ant grūdų produktų elevatorių stogo sušvito atnaujinta instaliacija „Šviesos bokštai“. Intensyvia balta spalva tviskantis kūrinys geriausiai matomas išvykus iš miesto rytų ar vakarų kryptimi. „Bokštai“ kasdien švies kol kas po 3–4 valandas, o žiemą ilgiau.

Instaliacija patraukė Marijampolės apskrities fotomenininkų dėmesį – jie surengė virtualią parodą. Vienas jos dalyvių – marijampolietis A.Beniulis (nuotr.). Instaliacija, simbolizuojanti prieš šimtmetį iš Sūduvos sklidusią šviesą, buvo pristatyta prieš trejus metus, kai Marijampolė buvo paskelbta Lietuvos kultūros sostine.

Vėlų vakarą važiuodama lengvuoju automobiliu 49 metų moteris ant tilto per Šešupę turėklų pastebėjo sėdintį vaikiną. Marijampolietė įtarė, kad jis ketina šokti nuo tilto, todėl skubiai paskambino bendruoju pagalbos telefonu.

Ji pati nelaukė, kol atvyks pareigūnai – ji sustojo ir ėmė kalbinti vaikiną, paprašė, kad jis nerizikuotų, nuliptų nuo turėklų. Kai atvyko policijos pareigūnų ir gelbėtojų ekipažas, vaikinas jau buvo nulipęs. Jis aiškino neva neketinęs šokti nuo tilto.

Skapiškis

Kupiškio rajone liepsnojo pirties pastatas, apkaltas plastiko lentelėmis. Liepsnos suniokojo stogą, išdegė priepirčio kambarys.

Šeimininkai pirties nebuvo užkūrę. Neatmetama, kad gaisrą sukėlė elektros laidus pirtyje pragraužę graužikai. Tą naktį ilgai naktinėjęs šeimininkas žiūrėjo televizorių. Vienu metu name dingo elektra, netrukus ugnies pašvaistė nušvietė pirtį.

Rusnė

Rusnės saloje prasidėjo apžvalgos bokšto statyba. Pasižvalgyti nuo 28 metrų aukščio bokšto bus galima jau kitų metų gegužę. Bokštas statomas išskirtinėje vietoje – Uostadvaryje, prie Atmatos upės žiočių.

Nuo bokšto viršūnės atsivers vaizdai į Atmatos ir Minijos upes, Krokų lanką, Kniaupo įlanką, Ventės ragą, Kuršių marias. Statybas planuota pradėti prieš penkerius metus, bet ilgai užtruko diskusijos dėl geriausios vietos tokiam objektui.

Tamošbūdis

Nuošalaus Kazlų Rūdos savivaldybės kaimo sodyboje ketvirtadienį buvo rasti du stipriai suirę lavonai – 85 metų moters ir jos 61 metų sūnaus.

Jie abu turėjo sveikatos problemų, nieko neįsileisdavo į namus, su niekuo nebendraudavo.

Kadangi sodybos gyventojų aplinkiniai seniai nematė, kreipėsi į seniūniją nuogąstaudami, kad pensininkę ir jos neįgalų sūnų galėjo ištikti nelaimė. Į sodybą atvykę seniūnijos darbuotojai, medikė ir policijos pareigūnai, patekę į vidų, surado pensininkės ir jos sūnaus palaikus.

Raižiai

Alytaus rajono kaimo tvenkinyje rastas nuskendęs 51 metų vyras. Išvakarėse jis svečiavosi pas bičiulį ir negrįžo namo. Artimieji jo ieškojo, ėjo tuo pačiu keliu ir prie tvenkinio pastebėjo numestą cigarečių, kokias rūkydavo pražuvėlis, pakelį.

Bloga nuojauta pasitvirtino, kai prie tvenkinio atvyko artimųjų iškviesti ugniagesiai gelbėtojai. Jie nelaimėlio kūną aptiko 3 m gylyje, 10 metrų nuo kranto.

Vilkaviškis

Atviro jaunimo centro bendruomenė ir menininkas R.Vaicekauskas ant Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro kieme esančio pastato nupiešė su miesto vardu asocijuojamą vilką.

Šio piešinio idėja buvo išrinkta iš daugybės eskizų.

Vilkaviškiečiai socialiniuose tinkluose šio darbo autoriams pažėrė padėkų ir pagyrimų.

Miestiečiai dalyvavo „Atminties kelio 1941–2021“ eitynėse, skirtose paminėti 80-ąsias vietos žydų bendruomenės sunaikinimo metines.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilkaviškyje gyveno beveik 7 tūkst. žydų – didesnė dalis visų gyventojų. Paskutinės masinės žudynės Vilkaviškio apylinkėse įvyko 1941-ųjų lapkritį.

Holokaustas visiškai sunaikino šią bendruomenę.

Rėkučiai

Grikių džiovinimas vienam Kupiškio rajono ūkininkui baigėsi gaisru. Liepsnos plykstelėjo prie traktoriaus prikabintoje mobiliojoje džiovyklėje, kai susidarė kamštis.

Tądien ūkininkas džiovino grikius. Į džiovyklą supilti grūdai palengva byrėjo žemyn ir buvo džiovinami karšto oro srove. Tačiau įstrigę grikiai perkaito ir ėmė degti. Dūmus ir liepsnas išvydęs ūkininkas puolė gesinti gaisro.

Netrukus prisijungė ir ugniagesiai. Per gaisrą sudegė ir vandeniu buvo sulieta apie 5 tonas grikių.

Avikilai

Penktadienį apie 5 val. ryto į netoli Marijampolės esančius vaikų globos namus buvo iškviesti ugniagesiai gelbėtojai. Paaiškėjo, kad vienas nepilnametis globotinis, paryčiais grįžęs neblaivus, ėmė triukšmauti ir siautėti.

Jaunuolis nupjovė suskystintųjų dujų baliono žarnelę. Dujų nutekėjimą darbuotojai pavyko sustabdyti iki atvykstant ugniagesiams.

Alytus

Mieste duris atvėrė hospiso dienos centras. Jame nuo ryto iki vakaro gali lankytis žmonės, kuriems diagnozuota nepagydoma liga. Centro erdvės pritaikytos ir paliatyviajai pagalbai, ir poilsiui bei įvairioms lankytojų veikloms.

Ligoniai bus maitinami, jiems bus teikiama gydytojų, kineziterapeuto, psichologo, sielovadininko, socialinių darbuotojų pagalba. Hospiso paslaugomis gali naudotis namuose ligonį slaugantys artimieji.

Radviliškis

V.Kudirkos gatvėje atkasus namo pamatus rasta 30 granatų sprogdiklių, 19 įvairaus kalibro šovinių ir jų dalių, trys artilerijos sviediniai ir galbūt sprogstamoji medžiaga.

Rastus daiktus išsivežė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai.

Ukmergė

Miesto ligoninėje atidarytas atnaujintas Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius. Remiantis skubiosios medicinos pradininkų amerikiečių patirtimi įrengtas itin šiuolaikiškas skyrius yra vienas pirmųjų Lietuvoje, neskaitant tokius skyrius jau turinčių didžiųjų universitetinių ligoninių.

Tai tarytum sumažintas Kauno medicinos universiteto klinikų Skubiosios pagalbos skyrius. Neatpažįstamai atnaujintas skyrius pacientus bus pasirengęs priimti nuo lapkričio 22 dienos.

Panevėžys

Ankstų rytą Nemuno gatvėje lengvojo automobilio 60 metų vairuotoja nepraleido per perėją dviračiu važiuojančios 58 metų moters ir ją kliudė.

Ant asfalto nublokšta dviratininkė buvo nuvežta į ligoninę.

Dėl stuburo slankstelio lūžio ji gydoma Neurochirurgijos skyriuje. Dar aiškinamasi, kas kaltas dėl avarijos, nes Kelių eismo taisyklės draudžia dviratininkams važiuoti per perėją.

Džiaugėnai

Naktį į ketvirtadienį gautas pranešimas apie Šilalės rajone degantį automobilį. Ugniagesiai į įvykio vietą atskubėjo per septynias minutes. Atvira liepsna degė automobilis „Volkswagen Passat“, stovintis tarp dviejų gyvenamųjų pastatų.

Gyventojai dar iki gelbėtojų atvykimo iš automobilio ištraukė moterį apdegusiais drabužiais ir rankomis. Moteris buvo sąmoninga, po medikų apžiūros išvežta į ligoninę. Per gaisrą išdegė automobilio salonas.

Kazlų Rūda

Apie gaisrą „Ikea“ baldų gamykloje paskelbęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas priverstas atsiprašyti. Lapkričio 17 dieną pranešus apie gaisrą, griuvusią pastato sieną ir netgi sužeistą žmogų paaiškėjo, kad to nebuvo, – vyko pratybos.

Priešgaisrinės Kauno gelbėjimo valdybos atstovė spaudai D.Vaitkevičienė atsiprašė ir patikslino, kad „viskas vyko pagal suplanuotą pratybų scenarijų“.

Vilnius

Vakar per pietus buvo nukeltas P.Cvirkos paminklas. Dešimtmečius diskusijas kėlęs sovietmečio veikėjo ir rašytojo paminklas buvo nukeltas ekspertams išbraukus jį iš Kultūros vertybių registro, tam pritarė ir sostinės taryba. Paminklas bus saugomas savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje, vėliau jis bus perduotas Lietuvos nacionaliniam muziejui kartu su Žaliojo tilto skulptūromis, nukeltomis prieš šešerius metus. Skvero, kuriame stovėjo P.Cvirkos paminklas, savivaldybė žada neskubėti tvarkyti ir pabrėžia, kad erdvė liks miestiečiams – čia neiškils nei daugiabučių, nei biurų pastatų. Nesutarimai kilo dėl P.Cvirkos vaidmens – paminklo nuėmimo šalininkai akcentuoja jo kolaboravimą su sovietų valdžia, besipriešinantieji nukėlimui tikina, kad beatodairiškai naikinti sovietinį paveldą niekuo nesiskirtų nuo sovietinės cenzūros, o P.Cvirkos literatūrinis talentas turi būti įvertintas ir atskirtas nuo politinės veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.