M. Navickienė: našliams mokėti sutuoktinio pensiją, jei ši buvo didesnė, būtų neteisinga

Po sutuoktinio mirties vienišam likusiam gyventojui mokėti mirusiojo pensiją, jei ši buvo didesnė, nebūtų teisinga, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Monika Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-24 19:11

„Nebūtų teisingas dalykas. Sisteminiu požiūriu neatrodytų gerai turbūt toks pasiūlymas“, – trečiadienį per susitikimą su Darbo partijos frakcija Seime teigė Monika Navickienė.

Anot jos, leidus perimti didesnę mirusio sutuoktinio pensiją, kiltų klausimų ir dėl „teisinio reguliavimo teisingumo“.

Ministrės teigimu, Konstitucinis Teismas jau yra konstatavęs, kad pensijos dydis turi priklausyti nuo žmogaus sumokėtų įmokų.

M. Navickienės teigimu, mažų pensijų problemą spręsti padeda papildomai mokama našlių pensija, tampanti vienišo žmogaus išmoka.

Apie galimybę gauti didesnę mirusio sutuoktinio pensiją ministrės klausė „darbiečių“ frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Jeigu jau gyveno šeima, sutuoktinis gavo didesnę pensiją, bet mirė, galėtų našlys sutuoktinis gauti tą jo didesnę pensiją, nes mirus vienam iš sutuoktinių, likusiojo finansinė padėtis labai pablogėja“, – teigė jis.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėjos Ingos Buškutės, toks modelis Lietuvoje egzistavo iki 1995 metų.

2010 metais Seimas svarstė galimybę šią praktiką vėl taikyti, bet parlamentarai nesutiko, kad mirus vienam iš sutuoktinių, kitam būtų leista pasirinkti – ar ir toliau gauti savo pensiją bei našlio išmoką, ar vietoj savo pensijos gauti didesnę mirusiojo pensiją ir nebepretenduoti į našlio pensiją.

Šios pataisos iniciatoriai buvo „darbiečiai“, siūlę naują tvarką taikyti tik tiems sutuoktiniams, kurie santuokoje išgyventų ne trumpiau kaip dešimt metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.