Arūnas Dumalakas. Remigijaus Šimašiaus rankos jau supančiotos. Gerai dar, kad nesurakintos

Stinga R.Šimašiui fantazijos ir jis mėgina vieną skandalą uždengti kitu? Abu jie kilo šią savaitę, bet atsakymo į klausimą teks palaukti, nes juk žinome, kiek trunka teisėsaugos tyrimai. O ten, žiūrėk, jau ir mero kadencija baigsis.

Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-11-27 07:00, atnaujinta 2021-11-27 11:43

Tai kas gi nutiko? Ketvirtadienį paaiškėjo du dalykai. Vienas – kad Seimui ruošiantis priimti Žemės įstatymo pataisas dėl naujo mokesčio įvedimo R.Šimašius Seimo nariams išsiuntė laišką su prašymu nepalaikyti pataisų ir naujo mokesčio nekilnojamojo turto plėtotojams neįvesti.

Kilo įtarimų, kad prie šio laiško galbūt galėjo prisidėti mokesčiui kategoriškai prieštaraujanti lobistinė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA).

Kitas dalykas – taip pat ketvirtadienį paties R.Šimašiaus paskelbta žinia apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje, anot mero, dalyvavo daugybė institucijų. Tarp jų – galimai ir keli savivaldybės darbuotojai.

Ir čia pat R.Šimašius puolė dėkoti (net kelis kartus!) Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), kuri, jo žodžiais, ėmėsi to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius.

Neįtikėtina! R.Šimašius savivaldybei vadovauja jau septintus metus ir vis dar nežino kas joje dirba, kas čia vyksta.

Pasirodo, jis nepažįsta tų savivaldybės darbuotojų, patekusių į STT akiratį, gal net ir akyse nėra jų matęs. Žino tik savo politinę komandą. Tuos dešimt, na, gal dvylika asmenų.

Iš R.Šimašiaus viešų pasiaiškinimų ketvirtadienį peršasi mintis, kad jis net nežino, kada būna priiminėjami milijoniniai projektai. Nes juos kuria ir tvirtina tie nepažįstamieji iš savivaldybės, o ne jo komanda.

Ar iš balos toks lankstymasis STT, kai ši įstaiga ne kartą čiupinėjo ir paties R.Šimašiaus skvernus, kai kilo skandalas dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo? Beje, tyrimas vis dar vyksta, o kone 300 tūkst. eurų į miesto biudžetą dar negrąžinti.

Kartu R.Šimašius tikino, kad visas negeroves, kurias dabar ėmėsi tirti STT, su komanda buvo smarkiai pravalęs, bet be tokio teisėsaugos įsitraukimo galutinai užbaigti buvo sunkiai įmanoma. Ar tikrai taip?

Prisiminkime kitą su R.Šimašiumi nutikusią istoriją jo pirmosios kadencijos pradžioje.

Kaip garsiai 2016-aisiais R.Šimašius trimitavo, kad prikirps visus, kurie, prisidengdami viešbučių statyba, stato daugiabučius.

Net lentelę, kurioje išvardyta 12 įtartinų projektų, buvo pateikęs. Esą tiek daugiabučių buvo pastatyta nelegaliai – sukčiaujant ir pažeidžiant visuomenės interesus.

Dėl to esą nukentėjo ir savivaldybė, kuri turės įrengti papildomas parkavimo vietas ir vaikų žaidimo aikšteles.

Nors R.Šimašiaus valdoma savivaldybė taškėsi purslais, kad nubaus visus nesąžiningus nekilnojamojo turto plėtotojus, nors merui pritarė LNTPA vadovas M.Statulevičius (kuris dabar minimas laiško Seimo nariams skandale), sakydamas, jog pirkėjai tokiuose statiniuose būstus įsigijo pigiau, niekas nenukentėjo.

Netrukus į savivaldybės biudžetą ėmė plaukti viešbučius-daugiabučius stačiusių įmonių finansinės injekcijos. Ši parama oficialiai buvo įvardyta infrastruktūros mokesčiu.

O R.Šimašius, kuris ir išpūtė skandalą, po keleto metų ėmė aptakiai aiškinti, kad lengva pasakyti, jog čia viešbutis, čia – gyvenamasis būstas, bet kai kur žmonės esą nori nuomoti ilgalaikei arba trumpalaikei nuomai patalpas, kurios yra panašios į būstus.

Anot R.Šimašiaus, iš verslininkų išgirdęs aiškinimus, kad dabar verslas bus nuoma, bet kaip bus ateityje – niekas nežino. Galbūt tos patalpos bus parduodamos kaip butai.

Ir po truputį viskas grįžo į senas vėžes, o savivaldybė pradėjo per daug nesislapstyti Naujamiestyje dalindama leidimus viešbučių paskirties pastatams statyti, kaip įmanydama tankindama nekilnojamojo turto plėtotojams patrauklius rajonus.

Turbūt tai buvo kadencijos pradžios jaunuoliška klaida pamėginti pamokyti verslininkus. O dabar R.Šimašiaus rankos supančiotos taip, kad net ir laiškus kartu su jais Seimo nariams rašo. Gerai dar kad pančiais, o ne antrankiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.