Po 75-erių metų į Lietuvą grįžo tremtinė V. Valiūtė

Visuomenininkai Arvydas Kulikauskas su žmona Nina Vecher prieš mėnesį iš Irkutsko į Lietuvą padėjo sugrįžti tremtinei, partizanų ryšininkei, 94 metų Vandai Valiūtei. Tremtinė šiuo metu apgyvendinta Tauragės rajone esančiuose Pagramančio socialinės globos namuose, o Lietuvos institucijos stengiasi atkurti V. Valiūtės pilietybę.

Traukinys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Traukinys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2021, 5:20 PM

„Tremtinė, partizanų ryšininkė, 94 metų Vanda Valiūtė prieš mėnesį iš Irkutsko sugrįžo į Lietuvą. Partizano dukra, partizano sesuo, partizanų ryšininkė, stipraus charakterio. Ištremta visa šeima, prapuolę jaunystės metai sunkiuose darbuose. Irkutske palaidoti tėveliai. Kai galėjo jau grįžti į laisvą Lietuvą, stokojo pinigų, galvojo dar užsidirbti.

Galiausiai, Arvydo Kulikausko ir jo žmonos Ninos paraginta bei su jų pagalba susiruošė į Lietuvą. Traukiniais, autobusais į gimtą šalį parvyko po beveik 75 metų. Kaip sako Arvydo žmona Nina, partizano sūnus sugrąžino į Lietuvą partizanų ryšininkę“, – po susitikimo su V. Valiūte teigė Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Kad būtų atkurta pilietybė ir senolė turėtų kur gyventi, gautų visa ko jai reikia, susitelkė daug Lietuvos institucijų bei Tauragės rajono savivaldybė. V. Valiūtės dokumentų sutvarkymas užtruks dar porą mėnesių, todėl P. Kuzmickienė ragina neabejingus žmones padėti senolei įsigyti būtiniausių daiktų.

„Mano žiniomis, Migracijos departamentas rūpinasi, kad pilietybės atkūrimo dokumentai būtų sutvarkyti per įmanomą greičiausią laiką, tačiau vis tiek tai užims porą mėnesių. O tą laiką Vandai labai trūksta kelių svarbių dalykų. Kaip jau minėjau, tiek SADM, tiek savivaldybė pasirengę padėti ir padeda kuo gali. Bet mes visi galime jau šiandien pasirūpinti klausos aparatu ir kitais būtinais, kiek daugiau kainuojančiais, bet labai reikalingaisaiktais“, – sako P. Kuzmickienė.

Norintys ir galintys prisidėti prie V. Valiūtės gerovės, gali paaukoti į Pagramančio bendruomenės centro „Gramančia“ banko sąskaitą (Swedbank LT427300010164341259), mokėjimo paskirtyje nurodant – „Pagalba Vandai Valiūtei“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.