Gaisro akivaizdoje – nauji valdžios manevrai: įtaria, kad ministerijos vadelės atsidurs I. Šimonytės rankose

Ūkininkų kritikuojamam Žemės ūkio ministerijos vadovui Kęstučiui Navickui kol kas pavyko išsaugoti ministro kėdę, bet gali tekti susitaikyti su antraplaniu vaidmeniu.

I.Jankauskas (kairėje) žada būti ne formaliu Vyriausybės vadovės patarėju.<br>lrytas.lt montažas.
I.Jankauskas (kairėje) žada būti ne formaliu Vyriausybės vadovės patarėju.<br>lrytas.lt montažas.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
K.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
I.Jankauskas žada būti ne formaliu Vyriausybės vadovės patarėju.
I.Jankauskas žada būti ne formaliu Vyriausybės vadovės patarėju.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-11-30 05:54, atnaujinta 2021-11-30 11:59

Premjerės Ingridos Šimonytės komandoje darbą pradeda patarėjas žemės ūkio klausimais Ignas Jankauskas. Tai pirmadienį oficialiai pranešė Vyriausybė.

Buvęs Lietuvos grūdų augintojų asociacijos direktorius 35 metų I.Jankauskas išgarsėjo, kai per žemdirbių susitikimą išvedė iš kantrybės K.Navicką.

Ministrą itin supykdė šio ūkininko klausimas, ar nesikeičia ministerijos pozicija dėl užartų pievų, kurias dabar reikalaujama atkurti. „Ko jūs čia man šokat į akis? Taip, reikės“, – sunkiai tramdydamas emocijas būsimam premjerės patarėjui tada rėžė K.Navickas.

Po šio susikirtimo žemės ūkio ministro galvos ėmė reikalauti ne tik žemdirbiai, bet ir kai kurie valdančiosios daugumos atstovai. Įsiplieskiantį konfliktą konservatoriams pavyko užgesinti tik pažadėjus įvairių nuolaidų.

Perims valdymą?

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, I.Jankausko skyrimas premjerės patarėju – tik pirmas žingsnis skubiai gesinant žemdirbių ir jų smarkiai kritikuojamo ministro konfliktą.

Teigiama, kad tai nėra šiaip tūpsnis K.Navicko galvos reikalaujantiems žemdirbiams. Esą iš esmės toks žingsnis reiškia, kad ministerijos valdymas pereina į Vyriausybės vadovės rankas.

I.Šimonytė anksčiau nuogąstavo, kad pakeitus K.Navicką gali būti mėginama išklibinti ir kitų ministrų kėdes. Kad Vyriausybė bijo galimos grandininės reakcijos, teigia supratę ir žemdirbių atstovai.

Panašu, jog ūkininkai nesitiki, kad K.Navickas bent artimiausiu metu bus paaukotas, tačiau iš susiklosčiusios situacijos siekia išpešti kuo daugiau naudos.

Nebus butaforinis

I.Jankausko paskyrimas patarėju irgi laikomas K.Navickui oponuojančių žemdirbių pasiekimu. Pastarasis „Lietuvos rytui“ yra sakęs, kad nesutiks būti butaforiniu patarėju.

Ministrą iš posto vertęs naujasis I.Šimonytės patarėjas yra konservatorių žmogus. I.Jankauską valdančioji partija buvo iškėlusi kandidatu į Kėdainių merus.

Žemės ūkio finansų analitiko išsilavinimą turintis ūkininkas „Lietuvos rytui“ anksčiau yra pripažinęs, kad seniai nemato galimybių normaliai bendrauti su ministru, bet esą tai neturėtų būti kliūtimi dirbti premjerės komandoje.

I.Jankauskas taip pat aiškino, kad žemdirbiai nesuprastų, jei jis atsisakytų kvietimo darbuotis Vyriausybėje.

Kita vertus, jis pripažino galimą riziką, kad imtis pokyčių nebus paprasta, ypač jei K.Navickas liks poste: „Yra įvairių nuogąstavimų. Mes suprantame, kad taip paprastai ministrų niekas nekeičia, bet pats ministras vienas visko irgi nesprendžia, yra sistema.“

Laukia daugiau pakeitimų

Į Vyriausybę koją įkėlusio žemdirbių atstovo užuominos apie galimus pokyčius sistemoje, regis, jau pildosi.

Šaltinių teigimu, artimiausiu metu bus permainų ir pačioje ministerijos vadovybėje. Ją turėtų papildyti du nauji viceministrai. Vienas jų – Lietuvos ūkininkų sąjungai priklausantis buvęs Jurbarko rajono vicemeras konservatorius Egidijus Giedraitis.

Dar vienas žemės ūkio viceministro postas siūlomas ir K.Navicką palaikančių Žemės ūkio rūmų atstovui Pauliui Astrauskui.

Neoficialiomis žiniomis, Kelmės rajone ūkininkaujantis žemės ūkio specialistas esą gali pakeisti dabartinį viceministrą konservatorių Paulių Lukševičių. Žemdirbiai ministrui priekaištauja, kad teologiją ir vadybą studijavęs viceministras esą menkai orientuojasi žemės ūkyje.

Išsikovojo nuolaidų

Vis dėlto labiau nei postai ministerijoje prieš K.Navicką sukilusius ūkininkus jaudino Vyriausybės planai didinti akcizą vadinamajam žaliajam kurui. Naujausiais duomenimis, žemdirbius gąsdinusių planų jau atsisakoma.

Ūkininkams taip pat pavyko pasiekti, kad būtų atidėti ir sprendimai padidinti raudonojo kuro (skirto šildymui ir džiovinimui) akcizą. Sutarta, kad Vyriausybė dar turės pasiūlyti, kaip ūkininkams kompensuoti galimus nuostolius.

Žemdirbiai džiaugiasi ir dar viena išsikovota nuolaida. Ministerija šiemet kelioms savaitėms turėtų pratęsti terminą, per kurį ūkininkai gali į laukus išvežti susikaupusį mėšlą.

Tai ypač aktualu mažiesiems ūkininkams, kurie neturi pakankamai rezervuarų per žiemą susikaupiančiam gyvulių mėšlui kaupti. Be to, planuojama, kad ateityje keisis leidimų išgabenti mėšlą tvarka, – bus prisirišama ne prie konkrečios datos, o prie gamtinių sąlygų.

Kyla ir naujos liepsnos

Tačiau K.Navickui ir konservatoriams gesinant vienus gaisrus liepsnos kyla kitur: prie žemdirbių reikalavimo atstatydinti ministrą prisijungė ir Lietuvos darbdavių konfederacija.

Šios organizacijos prezidentas Danas Arlauskas apkaltino žemės ūkio ministrą dėl naikinamos paramos verslui kaime: „Drąsiai galiu kalbėti apie tai, kaip K.Navickas susidorojo su pastangomis vykdyti verslą kaimo vietovėse.“

D.Arlausko teigimu, nuo 2021 metų pradžios esą buvo pradėtos žlugdyti bet kokios paskatos pradėti verslą kaime: „Prasidėjo nuo to, kad ministras visiškai sunaikino priemonę „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, kuri turėjo didžiulį populiarumą tarp kaimo jaunimo.

Tai padarė gana arogantiškai, akcentuodamas tik kai kuriuos, galbūt ne visai korektiškus projektus, kurie sudarė absoliučią pateiktų 2020 metais projektų mažumą.“

Tokia K.Navicko politika esą prieštarauja ne tik taikomai kitų Vakarų pasaulio valstybių, kuriose jaunų žmonių verslui skiriamos dosnios biudžeto lėšos, politikai.

Anot asociacijos vadovo, ministro ir jo komandos sprendimai prieštarauja ne tik ES nuostatoms, bet ir pačios Vyriausybės programai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.