Arūnas Dumalakas. Nuo lyties priartėsime prie Kalėdų

Dėmesio! Šis trumpas pasvarstymas – pirmasis „Lietuvos ryto“ istorijoje, parašytas lyčiai jautria kalba.

Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-02 06:38

Kokia tai kalba, galime pasiskaityti Vilniaus universiteto mokslininkų/mokslininkių veikaluose, peržvelgti šios kalbos gairių projektą.

Tik nuo „žmogaus“ nenusileiskime iki „žmogos“, kaip daro kai kurie kalbėtojai/kalbėtojos, nes tokia vulgari kalbos samprata kelia kraujospūdį ir veidas gali tapti burokėlio spalvos kaip medžiaginiai maišeliai, kuriuos labai mėgsta nešioti Vilniaus universiteto studentai/studentės, būsimieji lyčiai jautrios kalbos puoselėtojai/puoselėtojos.

Kaip skelbia lyčiai jautrios kalbos idėjos autoriai/autorės, yra trys pagrindinės jautrumo lyčiai kalbinės strategijos: nuoseklaus lyties žymėjimo, lyties žymėjimo intervencijų ir tokio žymėjimo vengimo strategijos.

Jau turbūt suspėjote pastebėti, kad naudojame pirmąją strategiją, tuo metu vien „žmogą“ lyg katinui/katei lašinių paltį po aslą valkiojančiam/valkiojančiai skeptikui/skeptikei priminsime, jog, be sudėtingesnės lyties žymėjimo intervencijų strategijos, dar egzistuoja vengimo strategija, kuri skatina vengti nuorodų į pašnekov|i|ų arba korespondent|či|ų lytį.

Tai – formos, kuriose lyčių/giminės skirtumai pranyksta (pvz., tyrimo dalyvių teigimu), formų trumpinimas raštu praleidžiant giminę žyminčias galūnes (pvz., visų stud. pažymiai turi būti suvesti iki).

Tad jeigu tarp lygybei įsipareigojusio Vilniaus universiteto studentų/studenčių dar yra tikinčių stebuklais, prieš didžiąsias metų šventes laišką į Laplandiją turėtų pradėti taip: „Mielas/miela Kalėdų seneli/senele...“

Mat kalėdinė pasaka neilga, o ją užbaigs tos pačios alma mater alumnas/alumnė, susizgribsiantis/susizgribsianti, kad kalba turi būti jautri ne tik lyčiai, bet ir amžiui. Ir žodžiams „senelis/senelė“ joje – ne vieta.

Tačiau ir tai ne pabaiga. Juk Kalėdos kalendoriuje, pripažinkime, taip pat išskirtinės, ne tokios kaip eilinės dienos.

O mes privalome siekti, kad būtume jautrūs ne tik lyčiai, amžiui, bet ir kalendoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.