S. Skvernelis sureagavo į kalbas apie Laisvės partijos pakeitimą valdančiojoje koalicijoje

Artėjant opozicijos inicijuotai interpeliacijai sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, Seimo narys Saulius Skvernelis teigė neabejojantis, kad jeigu balsavimas dėl nepasitikėjimo ministru taptų slaptas, „ministras kristų“ – jo nepalaikytų ir dalis valdančiosios koalicijos narių.

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 2, 2021, 5:56 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ S.Skvernelis taip pat sureagavo į politikos užkulisiuose girdimus gandus, jog ekspremjero buriama frakcija valdančiojoje koalicijoje galėtų pakeisti kolegomis nusivylusią Laisvės partiją.

Lūkesčiai buvo dideli

Seimo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas, buvęs premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad jo frakcija palaikys interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

„Visgi praėjo metai laiko. Visuomenės, pačios Vyriausybės ir, matyt, premjerės lūkesčiai ministro atžvilgiu buvo dideli. Praėjo metai laiko, matome, kad yra pakankamai daug nesklandumų su pandemijos valdymu, matome tokius nesuvokiamus dalykus, kai per metus laiko ministerija nesugeba nei vieno įstatymo projekto pateikti Seimui – esminio projekto, ne tai, kas susiję su techniniais dalykais.

Matome pasimetimą su vakcinacija, nuolatinį blaškymąsi. Klausimai yra suformuluoti, manau, kad jie yra pakankamai esminiai, ir ministras turės į juos atsakinėti“, – laidoje „Alfa taškas“ kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, pakviestas į frakcijų posėdžius A.Dulkys į klausimus atsako metaforomis ir palyginimais, o Seimo nariai iš ministro tikisi profesionalių ir detalių atsakymų.

„Puikiai suprantame, kad kiekviena interpeliacija, ir aš tą praėjau, yra tiesiog politinė kova tarp valdančiųjų ir opozicijos. Matome, kad valdančioji dauguma ministrą vertina tikrai nevienareikšmiškai, tačiau tokiais atvejais jie susitelkia.

Kadangi tai yra viešas balsavimas – ar atsakymai į klausimus tenkina, ar ne, tai jie susitelkia ir tas balsavimas „prieš“ atsilieptų, turėtų ilgalaikes politines pasekmes tiems atskiriems asmenims, kurie turi kitokią nuomonę. Jeigu prieitų iki slapto balsavimo, aš net neabejoju, kad ministras kristų“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Politikos užkulisiuose pasklidus gandams, kad slapto balsavimo metu „prieš“ ministrą A.Dulkį galėtų balsuoti ir Laisvės frakcijos nariai, keršydami dėl koalicijos partnerių sprendimų nepalaikyti laisviečių teiktų projektų, S.Skvernelis svarsto, kad ministro nepalaikyti gali ir kiti valdančiųjų nariai.

„Kalbų yra visokių, bet manau, kad vis tiek valdančiąją koaliciją vienija valdžia ir tos pozicijos, kurias turi. (...) Bet kalbant apie balsavimą dėl ministro, tai būtų ne vien Laisvės partijos pozicijos pareiškimas. Situacija yra tokia, kad ir tarp didžiosios frakcijos narių yra visokių nuomonių.

Matosi, kad yra problemų, problemos yra rimtos, jos nesprendžiamos arba netinkamai sprendžiamos. Tie žmonės, kurie seniai dalyvauja politikoje, kurie gerai išmano sveikatos priežiūros sistemą, jie mato, kad reikia pokyčių. Bet ar tai prieis iki slapto balsavimo aš labai abejoju“, – pripažino frakcijos seniūnas.

Siekiant prieiti prie slapto balsavimo dėl nepasitikėjimo ministru, pirmiausiai turi būti pralaimėti atviri balsavimai.

Prie valdančiųjų nesijungs

Tuo metu spekuliacijas, kad naujoji frakcija „Vardan Lietuvos“ galėtų užimti Laisvės partijos vietą valdančiojoje koalicijoje, S.Skvernelis griežtai neigia.

„Tai yra neįmanoma, tokių pokalbių nebuvo. Tai net nėra svarstoma. Tai buvo tam tikrų politinių oponentų paleista antis, kad tam ir kūrėsi frakcija, jog pakeistų vieną ar kitą frakciją valdančiojoje koalicijoje. Ne, to tikrai nebuvo – tai tik skleidžiami gandai“, – patikino S.Skvernelis.

Visgi, politikas neatmeta galimo bendradarbiavimo ar paramos valdantiesiems galimybių.

„Jeigu bus klausimų, kurie susiję su mūsų valstybės strateginiais, esminiais pokyčiais, saugumo užtikrinimo klausimais, mes tikrai pasiryžę kalbėtis ir kalbamės“, – pabrėžė S.Skvernelis.

„Laikome, kad tai mūsų oponentai, bet tai nėra priešai“, – pridūrė jis.

Sudrebino politinę padangę

Spalio viduryje įkurta S.Skvernelio ir buvusių valstiečių Seimo demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ jau kitąmet turėtų tapti politine partija.

„Tikimės, kad kitų metų pirmame ketvirtyje galėsime galutinai įforminti pačią partiją, sušaukti suvažiavimą, o dabar gražiai vyksta kūrybinis procesas – programa partijos, vidiniai dokumentai, įstatai. Turime daug intensyvaus darbo“, – įvardijo Seimo narys.

Jo teigimu, nemaža dalis į viešą kvietimą jungtis prie naujai kuriamos partijos atsiliepė niekada politinėse partijose anksčiau nebuvusių žmonių, tačiau atsiliepė ir buvusių kitų partijų narių.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad nemažai politikos senbuvių iš mažesnių Lietuvos regionų jau priėmė S.Skvernelio kvietimą prisijungti arba dar jį svarsto.

Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) palieka ir prie S.Skvernelio politinės jėgos jungtis ketina Neringos miesto meras Darius Jasaitis, taip pat jokiai partijai nepriklausantis Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis. Su savimi jie ketina pasiimti ir dalį skyrių atstovų.

Į S.Skvernelio buriamą komandą perbėgti svarsto ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė bei visas Lazdijų rajono valstiečių partijos skyrius, taip pat – Kretingos rajono meras Antanas Kalnius su visu „Kretingos krašto“ rinkimų komitetu.

Portalo lrytas.lt žiniomis, pasiūlymų šlietis iš S.Skvernelio gavo ir daugiau miestų bei rajonų merų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.