Specialistai atviri: sprendimas dėl privalomojo skiepijimosi Lietuvoje – neišvengiamas

Koronaviruso pandemijai nesitraukiant, vis garsėja diskusijos apie privalomus skiepus. Tokį sprendimą jau priėmė Austrija, o Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen sako, kad tik laiko klausimas, kada toks sprendimas bus priimtas visoje Europos Sąjungoje (ES).

Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcinacija.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Vakcina nuo COVID-19<br>T.Bauro nuotr.
Vakcina nuo COVID-19<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Antanas Matulas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo narys Antanas Matulas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europarlamentaras Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 10:46 AM, atnaujinta Dec 3, 2021, 2:35 PM

Apie tai, ar Lietuvoje toks sprendimas yra reikalingas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ diskutavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas bei europarlamentaras, buvęs sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

A.Matulas sakė sutinkantis su nuomone, kad tik laiko klausimas, kada Lietuvoje prireiks sprendimo dėl privalomo skiepijimosi, tačiau perspėjo, kad lengva nebus.

„Klausimas labai diskusinis, abejoju, ar jis labai lengvai ras kelią Lietuvos parlamente. Aš kiek jaučiu frakcijų poziciją, tikrai situacija gali būti sudėtinga. Nebent tai būtų svarstoma su žalos atlyginimu, tik tokiu atveju tam tikra dalis parlamentarų sutiktų su tuo balsuoti.

Yra atvejų kai skiepas sukelia ne tik tam tikrus šalutinius poveikius, bet ir komplikacijas, tai be abejonės, jei valstybė įvestų privalomą skiepijimą, tai ji turėtų ir atlyginti žalą, jeigu įvyktų kokios nors komplikacijos“, – sakė Seimo narys.

Europarlamentaras Juozas Olekas teigė nematantis jokių alternatyvų, kurios galėtų pakeisti visuomenės skiepijimąsi.

„Alternatyvos privalomam skiepijimuisi yra tik didesnės mirtys ir sunkesni susirgimai. Labai aiškiai yra įrodyta, kad skiepijimas duoda efektą, o geriausias efektas, kai paskiepijama virš 90–92 proc. visuomenės. Taip mes išvengėme raupų, panaikinome poliomielitą.

Šiuo metu, man atrodo, kad dėl įvairių priežasčių (...) tie rezultatai nepasiekiami. ES pagalba Lietuva turbūt pirmą kartą taip greitai yra apsirūpinusi vakcinomis, kad galėtų paskiepyti visus žmones, bet trūksta motyvacijos ir visuomenės sutarimo“, – svarstė J.Olekas.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras taip pat paminėjo, kad jau yra siūlyta pradėti privalomai skiepyti nuo tam tikrų profesijų ar visuomenės grupių, prieš pereinant prie tokio sprendimo visai visuomenei.

Paklaustas, ar Lietuvoje dar galima išvengti privalomo skiepijimo, A.Matulas sakė, kad dėmesį reikia sutelkti į visuomenės informavimą.

„Aš esu sutikęs ne vieną aršų skiepų priešininką ir priversti jį pasiskiepyti netgi priimant įstatymą privalomam skiepijimui turbūt sunkiai suvokiama.

Reikia suintensyvinti kalbėjimą, gal net individualiai, per visuomenės sveikatos biurų specialistus su tais žmonėmis, kurie dar nėra pasiskiepiję. (...) Galbūt galėtume pradėti galvoti, kad jei žmogus nėra pasiskiepijęs, (...) jis turėtų mokėti rimtas priemokas jei papultų į ligoninę ir jam reiktų gydytis. Tai būtų švelnesnė priemonė nei privalomas skiepijimas“, – sakė A.Matulas.

Juozas Olekas savo ruožtu taip pat pritarė A.Matulo išsakytai minčiai. Jo nuomone, privalomas skiepijimas tikrai galėtų dar labiau supriešinti visuomenę, todėl reikia pradėti nuo informacinės kampanijos stiprinimo, tačiau politikas nesutiko su nuomone, kad alternatyva galėtų būti mokėjimas už gydymo paslaugas pakliuvus į ligoninę.

„Tie, kurie nepasiskiepys, tai tikrai nesutinku, kad turėtų mokėti už gydymą. Ligų yra visokių ir priežasčių susirgimo yra daug. (...) Tai yra ne tas kelias. Turėtų būti administracinės baudos ir jos turėtų būti kaip bauda, bet nesurišta su žmogaus gydymu“, – sakė J.Olekas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas taip pat pastebėjo, kad su pandemija nereikėtų kovoti vieniems.

„Dar vienas kelias, kaip pasaulis turėtų efektyviau tvarkytis su pandemija, apie ką kalba ir PSO, tai dalintis vakcinomis. (...) Virusui aiškiai ribų ir sienų nėra, tai jei mes kovosime tik atskirais regionais atskirose šalyse, tai su tuo nesusitvarkysim“, – teigė A.Matulas.

Seimo narys taip pat paminėjo, kad apie privalomo skiepijimo įvedimą kalbama jau kuris laikas, tačiau diskusijų eiga priklausys nuo naujų viruso mutacijų.

„Jau kuris laikas yra kalbama. Jeigu pavyktų mokslininkams aiškiai pasakyti, (...) kad užtektų 90–92 proc. visuomenės pilnai imunizacijai, tai dalį visuomenės dar būtų galima įtikinti. Diskusija vyksta, o lemiamas momentas bus nauja mutacija. Dabar sakoma, kad ji sklis dvigubai greičiau ir bus lengvesnė forma, bet jei bus atvirkščiai, tai spėju, kad reikės pradėti galvoti.

Tai nėra populiaru, bet būtent mes dabar būdami valdžioje turėsime prisiimti didelę dalį atsakomybės už žmonių likimus ir mirtis. Tai nebus politiškai lengva, bet apie tai galvoti reikia ir tą mes jau darome“, – sakė A.Matulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.