V. Čmilytė-Nielsen pateikė E. Leonaitės kandidatūrą vadovauti Seimo kontrolierių įstaigai

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pateikė Seimui nutarimo projektą, kuriuo siūlo paskirti antradienį prisiekusią Seimo kontrolierę teisininkę Eriką Leonaitę Seimo kontrolierių įstaigos vadove.

Seimo kontrolierių įstaiga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo kontrolierių įstaiga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2021, 1:31 PM

Pasak parlamento vadovės, Seimo kontrolierių įstaigai reikalingas naujos kartos, drąsus ir itin plataus akiračio vadovas, kuris institucijos veiklą padarytų efektyvesnę. „Esu įsitikinusi, E. Leonaitė yra tinkamiausia kandidatė į Seimo kontrolierių įstaigos vadovus. Ji – gerbiama teisininkė, žinoma aukščiausio lygio žmogaus teisių ekspertė, puikiai vertinama Vilniaus universiteto dėstytoja, turinti ilgametės įvairių veiklų bei projektų koordinavimo ir valdymo patirties. E. Leonaitės kompetencija, nacionalinis ir tarptautinis įdirbis žmogaus teisių srityje yra neabejotini“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Kalbėdama Seime, pretendentė į Seimo kontrolierių įstaigos vadovo pareigas E. Leonaitė išskyrė pagrindinius darbus, kurių imtųsi, jei būtų paskirta.

„Vienas pirmųjų mano, kaip įstaigos vadovės, darbų būtų atlikti darbo organizavimo procesų peržiūrą, įvertinti tarnautojų darbo krūvio apimtis bei darbų pasiskirstymo tolygumą ir priimti atitinkamus administracinius sprendimus, siekiant maksimaliai optimizuoti įstaigoje vykstančius procesus. Taip pat ieškočiau būdų, kaip net ir turimais finansiniais resursais spręsti žmogiškųjų resursų stokos klausimą. Be abejo, skundo išnagrinėjimas nėra savitikslis, todėl kitas svarbus aspektas – teikiamų rekomendacijų įgyvendinimo priežiūros stiprinimas. Šioje srityje, be kita ko, svarbu nustatyti kriterijus, pagal kuriuos būtų vertinama, ar konkrečios rekomendacijos, pavyzdžiui, dėl norminių administracinių aktų tobulinimų, buvo įgyvendintos tinkamai. Atitinkamai reikėtų vykdyti ir pakartotinę rekomendacijų įgyvendinimo peržiūrą,“– sakė E. Leonaitė. Ji išskyrė ir dialogo su Seimu ir Vyriausybe, taip pat pliuralizmo principo įgyvendinimo stiprinimą.

„Pliuralizmas laikomas vienu pamatinių nacionalinių žmogaus teisių institucijos veiklos principų. Todėl sukurčiau mechanizmą, leidžiantį veiksmingiau bendradarbiauti su skirtingomis pilietinės visuomenės organizacijomis, akademine bendruomene ir konkrečių sričių ekspertais“, – sakė E. Leonaitė.

Prie kitų būtinų darbų kandidatė priskyrė įstaigos išorinės komunikacijos procesų sureguliavimą, prieinamos ir suprantamos informacijos apie Seimo kontrolierių įstaigą sklaidą, įstaigos žinomumo didinimą, Seimo kontrolieriaus veiklos metinių ataskaitų tobulinimą.

Lapkričio 25 dieną E. Leonaitė buvo paskirta Seimo kontroliere valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti. Antradienį ji davė priesaiką ir įgijo visus Seimo kontrolieriaus įgaliojimus.

Seimo pirmininko teikimu parlamentas skiria Seimo kontrolierių įstaigos vadovu vieną iš paskirtų Seimo kontrolierių.

Apsispręsti dėl E. Leonaitės kandidatūros vadovauti Seimo kontrolieriaus įstaigai Seimas ketina kitą savaitę.

Jeigu Seimas pritartų, E. Leonaitė pakeistų kadenciją baigiantį Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovą Augustiną Normantą.

E. Leonaitė Vilniaus universitete yra įgijusi teisės magistro kvalifikacinį ir socialinių mokslų srities teisės mokslų krypties daktaro laipsnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.