Dėl bausmių vykdymo sistemos reformos – baimė: jau ir E. Dobrovolska kalba apie spaudimą

Teisingumo ministerijos (TM) rengiamą bausmių vykdymo sistemos pertvarką profesinės sąjungos mala į miltus. Nuogąstaujama, kad po reformos, numatytos baigti 2023 m., gali būti neįmanoma organizuoti nuteistųjų priežiūros, resocializacijos, nes išsibėgios didelė dalis įkalinimo įstaigų darbuotojų.

Antai E.Dobrovolska užsiminė dėl šios reformos esą sulaukusi netiesioginio spaudimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antai E.Dobrovolska užsiminė dėl šios reformos esą sulaukusi netiesioginio spaudimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antai E.Dobrovolska užsiminė dėl šios reformos esą sulaukusi netiesioginio spaudimo.<br>T.Bauro nuotr.
Antai E.Dobrovolska užsiminė dėl šios reformos esą sulaukusi netiesioginio spaudimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 6:35 AM

Žinoma, TM laikosi priešingos nuomonės: probacija bus vykdoma efektyviau, mažiau žmonių nusikals pakartotinai, korupcijos sumažės, o atlyginimai darbuotojams gerokai pakils ir daugiausia tai bus daroma iš sutaupytų lėšų.

Kitaip sakant, vieni tą pačią stiklinę mato visiškai tuščią, o kiti tiek pilną, kad tuoj skystis per kraštus tekės. Natūraliai kyla klausimas, kuriems regėjimas labiau pašlijęs?

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska teigia, kad pirmojo pertvarkos etapo teisės aktų paketas, kuriuo numatoma Probacijos tarnybą atskirti nuo Kalėjimų departamento ir ją sustiprinti, buvo pateiktas derinti ir profesinėms sąjungoms, bet jos esą neatsiuntė nė vienos pastabos, tik iškart puolė viską viešai kritikuoti.

Bet profesinės sąjungos skundžiasi, kad į jų siūlymus nebuvo įsiklausyta. Kas sako teisybę?

Profesinės sąjungos labiausiai priekaištauja reformatoriams, kad jie per mažai dėmesio skiria darbuotojų atlyginimams didinti ir darbo sąlygoms gerinti.

Iš tiesų jei profsąjungų skelbiami duomenys teisingi, bausmių vykdymo sistemos darbuotojų atlyginimai nekonkurencingi – pradedantys dirbti pareigūnai esą vidutiniškai, atskaičius mokesčius, uždirba tiktai 750 eurų, turintys 20 metų stažo – apie 1000 eurų.

Todėl jauniems pareigūnams bausmių vykdymo įstaiga esanti tik tarpinė stotelė – kiek padirbėję jie stengiasi pereiti į kitas statutines teisėsaugos struktūras, kur uždarbis didesnis, o psichologinis krūvis mažesnis.

Ypač grėsmingai skamba perspėjimai, kad reforma sudarys sąlygas pareigūnams masiškai trauktis iš darbo įkalinimo įstaigose pasinaudojus Vidaus tarnybos statutu, įpareigojančiu išmokėti iki 6 mėnesių vidutinio atlyginimo išmoką jiems nesutikus su naujomis siūlomomis pareigomis. Neva tam ir nueis pinigai, kuriuos TM tikisi sutaupyti.

Stebina, kad tokį argumentą profesinių sąjungų vadovai pasitelkia reikalaudami stabdyti reformą, nors solidi išmoka pareigūnams turėtų būti jų vertinama kaip svarbus socialinis laimėjimas, o ne blogybė, kelianti grėsmę visai bausmių vykdymo sistemai.

Teisingumo viceministras E.Jablonskis neįžvelgia didelio pavojaus, kad dėl reformos iš įkalinimo įstaigų, pasinaudoję išeitinėmis kompensacijomis, išsibėgios pareigūnai. Tokių atvejų pasitaikys, bet ne taip gausiai, kad būtų paralyžiuota bausmių vykdymo sistemos veikla.

Yra ir kita medalio pusė: apie pusę Kalėjimų departamento įstaigos darbuotojų jau sulaukę pensinio amžiaus ir, TM požiūriu, tarnybos atjauninimas išeitų tik į gera. Tikimasi, kad tai būtų naudinga ir korupcijos prevencijos tikslais, nes nauji darbuotojai turėtų mažiau neskaidrių ryšių.

Per pastaruosius penkerius metus jau buvo sumažintas tiesiogiai su nuteistaisiais dirbančių pareigūnų skaičius maždaug 500 iki kiek daugiau nei 1300, bet 320 padaugėjo vidurinės grandies darbuotojų.

Numatoma atsisakyti perteklinių funkcijų, o dėl to ketinama naikinti ir kai kurias pareigybes.

Taip per metus planuojama sutaupyti 1,5–3 mln. eurų.

Labiausiai reforma atsilieps vadovų grandžiai. Centralizavus valdymą sumažės nuteistųjų priežiūros įstaigų skaičius, o kai kurių direktoriai dabar turi net po penkis pavaduotojus. Ko gero, tokie planai kursto bausmių vykdymo sistemos vadovybės priešiškumą, o profesinės sąjungos atspinti šias nuotaikas.

Kalėjimų departamentą ketinama perkrikštyti į Kalėjimų tarnybą ir nuo 2023 m. tai bus 10 dabartinių įstaigų jungiantis vienas juridinis asmuo, kuriame už tą patį darbą tokiomis pat sąlygomis bus mokamas vienodas atlyginimas.

Iki šiol gerokai skyrėsi ir darbuotojų užmokesčio tvarka, ir darbo sąlygos.

Vienam pareigūnui priskirtų prižiūrėti įkalintųjų skaičius gali skirtis ir 3 kartus, o vieno kalinio išlaikymas – net 6 kartus.

Profesinės sąjungos priešiškai žvelgia ir į Probacijos tarnybos atskyrimą nuo Kalėjimų departamento ir perdavimą TM. Bet teisingumo ministrė įtikinėja, kad tai nesudarkys bausmių vykdymo sistemos – priešingai, ją išskaidrins, bus stiprinama nuteistųjų motyvacija elgtis drausmingai ir daugiau nenusikalsti.

Kol kas tai grynai teoriniai svarstymai, o kokios bus realios reformos pasekmės, paaiškės tik ją įgyvendinus. Tačiau visiškai priešingas TM ir pareigūnų profesinių sąjungų požiūris į planuojamą pertvarką didina jos vidinio sabotavimo riziką.

Antai E.Dobrovolska užsiminė dėl šios reformos esą sulaukusi netiesioginio spaudimo.

Ji teigė išgirdusi apie save gandų, kad plaukiojusi su įkalinimo įstaigoms paslaugas teikiančiais verslininkais, nors, pasak jos, paniškai bijanti vandens, o jos kabineto durų su šia sistema susieti asmenys nevarsto, kaip buvo įpratę ankstesniais laikais.

Vis dėlto apie spaudimą, jei jis realus, reikėtų pasakoti ne vien žiniasklaidai, bet ir kreiptis į teisėsaugą. Antraip reforma virs suinteresuotų asmenų mūšio lauku, kuriame gali būti palaidoti visi reformatorių ketinimai patobulinti bausmių vykdymo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.