Gaisras kitame fronte: I. Šimonytė ir G. Landsbergis atsisakė komentuoti Ž. Pavilionio situaciją

Premjerė Ingrida Šimonytė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį atsisakė komentuoti galimybes parlamentarui Žygimantui Pavilioniui toliau vadovauti Seimo Užsienio reikalų komitetui (URK).

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-09 14:18

„Susilaikysiu nuo komentarų šiuo klausimu“, – žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

„Nesiimu vertinti niekaip. Šiandien turime išspręsti tikrai kur kas svarbesnį klausimą“, – teigė G. Landsbergis, turėdamas omenyje tebesitęsiantį „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą, nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei.

Konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ketvirtadienį pranešė, kad Ž. Pavilionio elgesys bus svarstomas frakcijoje.

Kritikos iš politinių bendražygių jis sulaukė dėl tebesitęsiančio konflikto su prezidento Gitano Nausėdos vyriausiąja patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgiryte.

Buvę diplomatai Ž. Pavilionis ir A. Skaisgirytė kritikos vienas kito atžvilgiu pažėrė po Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) viešų aiškinimųsi, ar apie tuometinės Vokietijos kanclerės Angelos Merkel skambutį Baltarusijos autoritariniam vadovui Aliaksandrui Lukašenkai žinojusi Prezidentūra apie tai informavo URM.

A. Skaisgirytė interviu Žinių radijui pasakė, kad apie skambutį tie, kuriems reikėjo žinoti, buvo informuoti, o Ž. Pavilionis reaguodamas paskelbė, kad kviesis prezidento patarėją paaiškinti situacijos į Seimo komiteto posėdį bei nusiuntė jai raštą su klausimais.

Pats Ž. Pavilionis ketvirtadienį pareiškė „lyg koordinuotai“ tapęs pagrindine Lietuvos problema.

„Į A. Skaisgirytę kreipiausi asmeniškai, neviešindamas klausimų, siekdamas išsiaiškinti, o ne pulti. Pastebėkime, kad ir šiandien diskutuojame nematę klausimų, remiamės Prezidentūros interpretacija. Artimiausiu metu, pasistengsiu ramiai paaiškinti klausimų esmę ir kodėl jie buvo užduoti“, – feisbuke rašė politikas.

„Šiandien buvau kritikuotas, kad mano veiksmai, mano kalbėjimas sukėlė dabartinę krizę dėl sankcijų įgyvendinimo. Neslėpsiu, tikrai buvo skaudu iš kai kurių bendražygių girdėti tokius asmeninius priekaištus. Lieku įsitikinęs, kad ne Ž.Pavilionis yra šiandienos krizės kaltininkas ir ne Premjerė, o tie asmenys, kurie per keturis mėnesius negebėjo surasti sprendimų dėl sankcijų, ir šiandien jų desperatiškai ieško“, – tvirtino jis.

„Žinoma, nesutiksiu būti paverstas kaltu už kitų kaltes. Todėl iš tiesų siūlyčiau susitelkti ties problemų sprendimu, o ne veiksmais, naudingais mūsų priešams“, – kalbėjo parlamentaras.

Ž. Pavilioniui atsakydama Prezidentūros kanceliarija savo rašte nurodė, kad jis negali reikalauti atsakymų iš politinio pasitikėjimo pagrindu dirbančios prezidento vyriausiosios patarėjos. Seimo URK vadovui adresuotame rašte, kurio kopija pridėta ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, taip pat keliamas klausimas, ar toks komiteto vadovo elgesys atitinka konstitucinę Seimo nario priesaiką.

Ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui prezidento vyriausioji patarėja A. Skaisgirytė pareiškė, kad Seimo URK vadovas Ž. Pavilionis „neturėtų vykdyti savo atskiros užsienio politikos, nes neturi tam jokių konstitucinių įgaliojimų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.