Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-12-11 17:30

Marijampolė

Bergeno regiono (Norvegija) ir Marijampolės LIONS klubo nariai aštuntą kartą surengė Kalėdų gerumo misiją.

Karavanas su dovanomis aplankė 57 šeimas devyniose seniūnijose bei devynis vienišus socialiai remtinus miesto gyventojus, kurie parašė laiškus Kalėdų Seneliui.

Sūduvos sostinėje paminėtos lietuvių literatūros klasikės Žemaitės 100-osios mirties metinės. Rašytoja, grįžusi iš Amerikos, kur rinko aukas Pirmojo pasaulinio karo nukentėjėliams, kurį laiką Marijampolėje gyveno advokato A.Bulotos ir jo žmonos Aleksandros namuose.

1921-ųjų gruodį Žemaitė susirgo plaučių uždegimu ir mirė. Rašytoja palaidota Marijampolės senosiose kapinėse.

Pakriauniai

Rokiškio rajone liepsnojo ūkinis pastatas. Gaisras suniokojo ūkinio pastato stogą, apdegė perdanga, sudegė ir vandeniu sulieta apie 20 kubinių metrų malkų.

Padegėliai gali guostis tuo, kad gyvi liko ūkiniame pastate laikomi paukščiai – žąsys, vištos ir putpelės. Šeimininkai turėjo 50 sparnuočių. Išgelbėtos ir dvi nutrijos.

Jurbarkas

Viešosios bibliotekos darbuotojai, parengę senųjų Kalėdų eglės žaisliukų parodą, šalia padėjo spalvingą aukų dėžutę.

Bibliotekininkai ir Jurbarko LIONS klubas kviečia padėti sunkiai sergančiam septynerių metų berniukui. Jam reikalingos brangiai kainuojančios reabilitacijos procedūros.

Ličiūnai

Pasvalio rajone girto 35 metų vyro vairuojamas lengvasis automobilis „Renault“ atsitrenkė į priekyje važiuojantį automobilį „Volkswagen“ ir jį apdaužė.

Kaltininkas iš avarijos vietos spruko.

Maždaug po pusantros valandos Skietelių kaimo laukuose policininkai pastebėjo ieškomą automobilį „Renault“. Šalia buvo ir vairuotojas.

Akivaizdžiai buvo matyti, kad vairuotojas girtas, bet jis nesutiko pūsti į alkoholio matuoklį. Atsisakymas pasitikrinti blaivumą prilyginamas vairavimui esant sunkiam girtumo laipsniui.

Šakiai

2021-ieji rajone buvo paskelbti pirmosios Lietuvoje moters lakūnės ir parašiutininkės Antaninos Liorentaitės (1906–2003) ir jos brolio lakūno pulkininko leitenanto Jono Liorento (1901– 1991) metais.

Technologijų mokytojas R.Laurinaitis bei dar penki jo kolegos iš įvairių rajono mokyklų per pamokas mokiniams pasakojo apie iš Žvirgždaičių kaimo kilusius Liorentus ir pasiūlė pagaminti lėktuvėlių.

Moksleivių darbai eksponuojami Šakių viešojoje bibliotekoje.

Agluonėnai

Gyvenvietėje netoli Klaipėdos įžiebtas šventinis sodas – įvairiaspalvėmis lemputėmis papuošta 31 obelis. Taip vaismedžiai puošiami jau aštuntus metus, tačiau tiek daug šviečiančių medžių dar nebuvo.

Važiuojantys pro šalį pristabdo automobilius, kad galėtų pasigrožėti neįprastu vaizdu, – nebereikia ir greitį ribojančių ženklų, autobusai net trumpam sustoja, nemažai žmonių atvažiuoja specialiai pasimėgauti neįprastu reginiu. Projektui įgyvendinti gauta apie 4 tūkst. eurų parama iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Lazdijai

Ketvirtadienį vakare į ligoninę iš savo buto buvo atgabenta stipriai sumušta 51 metų moteris.

Po valandos ji mirė Alytaus ligoninėje.

Pareigūnai sulaikė 41 metų neblaivų (2,31 prom.) moters sugyventinį. Alkoholio nevengianti pora yra žinoma policijos pareigūnams. Vyras anksčiau buvo teisiamas už smurtą artimoje aplinkoje.

Klaipėda

Klaipėdos istorinės ir kultūrinės atminties premijos „Prūsa“ laureate tapo kultūrologė Jovita Saulėnienė. Šis apdovanojimas jai skirtas už prūsiškosios kultūros paveldo tyrinėjimą ir garsinimą naujausioje knygoje „Karališkoji Klaipėda“, kurioje primenami miesto praeities ženklai, jį garsinusios istorinės asmenybės.

„Prūsos“ premija įsteigta 2015 metais. Pernai ji buvo įteikta bibliotekininkei Jurgai Bardauskienei už knygą „Klaipėdos miesto biblioteka 1920–1945 metais“.

Burokaraistis

Ankstyvą ketvirtadienio rytą Varėnos rajono kaime užsiliepsnojo gyvenamasis namas.

Gaisras, matyt, buvo per vėlai pastebėtas, todėl ugnis visiškai sunaikino pastatą ir jame buvusį turtą. 67 metų šeimininkas nespėjo išsigelbėti, jis žuvo liepsnose.

Panevėžys

Smėlynės ir A.Jakšto gatvių sankryžoje sužeista 54 metų moteris. Sukdamas lengvosios mašinos 77 metų vairuotojas nepastebėjo perėja einančios pėsčiosios ir ją kliudė.

Sužeistąją medikai detaliau apžiūrėti nusivežė į ligoninę – buvo sumuštas petys ir krūtinė.

Gilių gatvėje kilusį gaisrą ugniagesiai greitai užgesino, tačiau ugnis apgadino ūkinio pastato sienas, stogo konstrukcijas. Ugniagesių žiniomis, šeimininkai karštus pelenus buvo supilę į plastikinį kibirą ir jį pastatė prie ūkinio pastato sienos.

Akivaizdu, kad pelenai dar buvo neatvėsę, nes kibiras nuo karščio išsilydė ir ėmė degti.

Panašus gaisras buvo kilęs ir Katkų gatvėje.

Ten gyventojai irgi karštus pelenus paliko plastikiniame kibire.

Iš dūmuose skęstančio buto šeimininkė spėjo išeiti laiku, todėl smalkių neprisikvėpavo.

Per gaisrą šiek tiek apdegė buto siena.

Raščiai

Ketvirtadienio popietę Raseinių rajone užsiliepsnojo gyvenamasis vagonėlis.

Ugniagesiams vykstant į gaisro vietą buvo pranešta, kad gaisravietėje kažkas sprogo – galbūt dujų balionas.

Atvykę į įvykio vietą ugniagesiai aptiko sprogusį vagonėlį, jo sienos buvo išvartytos.

Šalia vagonėlio yra dviejų kubinių metrų dujų rezervuaras. Aptiktas dujų nuotėkis, juo pasirūpino specialistai. Gaisravietėje rastas apdegęs moters kūnas.

Kretinga

Trečiadienį ryte Šiaulių plento ir J.Basanavičiaus gatvių sankryžoje sugedo 23 metų vyro automobilis „Opel Vectra“. Vyras išlipo iš mašinos ir stovėjo prie jos galo, kai į ją rėžėsi ta pačia kryptimi važiuojantis „Opel Zafira“. Nukentėjusiam „Opel Vectra“ vairuotojui prireikė medikų pagalbos.

„Opel Zafira“ vairavo 69 metų vyras. Jis buvo blaivus. Avarijos priežastimi tapo pasirinktas nesaugus greitis. Nors pensininkas priekyje esančią kliūtį pastebėjo, laiku sustoti nesugebėjo.

Alytus

Šalia S.Dariaus ir S.Girėno bei Vilniaus gatvių sankryžos esančiame skvere įsikūrė vienintelis toks Lietuvoje amatininkų kiemelis. Skulptūras kūrė ir projektą įgyvendino Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialas ir kavinė „Kavos skveras“. Vienas projekto autorių – filialo direktorius dailininkas A.Švirmickas – šį darbą pavadino lietuvišku Betliejaus kiemeliu. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad figūros yra medinės, tačiau iš tikrųjų buvo pasirinkta paprastesnė medžiaga – putų polistirenas. Kalvio, mėsininko, žuvų, duonos pardavėjų, vandens nešėjos figūras bei prakartėlę A.Švirmickas kūrė kartu su mokyklos darbuotoju K.Sutkumi ir specialiųjų poreikių amatininku V.Rizgeliu. Polistirenas nėra trumpaamžė medžiaga, jai kenkia tiktai saulės spinduliai, todėl figūros buvo padengtos hidroizoliaciniu sluoksniu ir nudažytos. Lietuvišku Betliejaus kiemeliu Alytuje bus galima grožėtis iki Trijų karalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.