Krize virtęs Vyriausybės skandalas apkartino valdančiųjų šventę: kaltina ir vertybiniu bankrotu

Vyriausybė pirmąsias savo veiklos metines sutiko ištikta nelauktos politinės krizės, kurią sukėlė žinia, kad JAV Iždo departamento nuo gruodžio 8 dienos sankcionuojama Baltarusijos bendrovė „Belaruskalij“ avansu sumokėjo „Lietuvos geležinkeliams“ už kalio trąšų gabenimą dar net kelis mėnesius ir Lietuvos įmonė apmokėjimą priėmė.

Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 8:05 AM

Opozicija iškart prabilo apie valdančiųjų vertybinį bankrotą ir apkaltino juos dvilypiu politikavimu: Lietuva kone garsiausiai Europoje reikalauja sankcijų A.Lukašenkos režimo finansiniam ramsčiui – pasauliniam kalio trąšų gamintojui, bet užmerkia akis, kai mūsų šalies įmonės ieško landų joms apeiti.

Žibalo į ugnį dar pliukštelėjo „Lietuvos geležinkelių“ vadovas M.Bartuška, pasiaiškinęs, kad apie avansinį mokėjimą buvo informuotos ir Susisiekimo, ir Užsienio reikalų ministerijos. Žinoma, opozicija nepraleido progos pareikalauti abiejų ministerijų vadovų galvų.

Užsienio reikalų ministras G.Landsbergis, nors neigia žinojęs apie baltarusių avansą, pareiškė esąs pasirengęs trauktis ir apie tai esą informavęs premjerę I.Šimonytę, o dabar laukiąs jos sprendimo.

Konservatorių patriarchas ministro senelis V.Landsbergis pakomentavo, kad gal anūkas pasikarščiavo ir jam atsistatydinti nereikėtų, – dėl to esą tik triumfuotų Baltarusijos diktatorius A.Lukašenka.

Konservatoriai iškart užstojo savo lyderį, tvirtino, kad jokios jo kaltės dėl baltarusiškų trąšų tranzito nėra, ir, atrodė, mažai tikėtina, kad premjerė pritartų užsienio reikalų ministro atsistatydinimui.

Bet padėtis komplikavosi prezidentui G.Nausėdai pareiškus, kad demokratinėse šalyse taip nežaidžiama: jei ministras pasirengęs trauktis, jis privalo oficialiai įteikti atsistatydinimo pareiškimą. Įstumtas į kampą G.Landsbergis taip ir pasielgė.

Tuomet ir susisiekimo ministrui M.Skuodžiui, kuris prisipažino žinojęs apie „Lietuvos geležinkelių“ gautą avansą, bet teisinosi, kad tai netipiškas atvejis, neliko kitos išeities, kaip sekti G.Landsbergio pavyzdžiu ir taip pat rašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Kita vertus, ir opozicija, piktindamasi vertybiniu šalies užsienio politikos bankrotu, veidmainiauja, nes ji pati ką tik pliekė valdančiuosius dėl jų karingos retorikos A.Lukašenkos režimo atžvilgiu, nenumačius, kaip kuo mažiau neutralizuoti jo keršto atsaką ir žalą šalies ūkiui.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas S.Skvernelis, dabar puldamas Vyriausybę, kartu kalbėjo, kad baltarusiškos trąšos vis vien keliaus į Vakarus – tik Lietuva neteks tranzito pajamų.

Žinoma, opozicija negalėjo praleisti tarsi iš dangaus jai nukritusios progos klibinti iš posto svarbiausios valdančiosios partijos lyderį G.Landsbergį, todėl baltarusiškų trąšų tranzito detektyvas užtemdė interpeliaciją prezidento mėgstamiausiu kritikos taikiniu seniai esančiam sveikatos apsaugos ministrui A.Dulkiui.

A.Dulkys, anksčiau nedalyvavęs politiniame gyvenime, tvirtos atramos neturi net jį delegavusių konservatorių gretose – iki pastarojo meto jis sulaukdavo kritikos ir iš Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko A.Matulo, kuris ėmė viešai užstoti ministrą tik opozicijai surinkus parašus interpeliacijai, lūpų.

Vis dėlto interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui – greičiau opozicijos noras priminti apie save virpinant orą.

A.Dulkio pirmtakas A.Veryga irgi buvo sulaukęs interpeliacijos, bet už ją balsavo net ne visi tuometės opozicijos parlamentarai. Per 10 pastarųjų metų surengta 15 ministrų interpeliacijų ir nė viena nebuvo sėkminga.

Tačiau viešojoje erdvėje skambanti kritika ne vien patampo nervus ministrams.

Nuolat ir opozicijos, ir prezidento talžomas A.Dulkys – vienas nepopuliariausių šio ministrų kabineto narių.

Naujausiais „Vilmorus“ apklausos duomenimis, juo nepasitiki daugiau kaip pusė – 51,6 proc., o pasitiki tik 23,8 proc. žmonių.

Daugelio politikos ekspertų nuomone, bene karščiausioje Vyriausybės kėdėje sėdintis A.Dulkys dar nėra prasčiausiai vertinamas ministras.

Pagal nepalankių vertinimų gausą A.Dulkį lenkia kiti du Vyriausybės nariai, kurie kartu ir valdančiųjų partijų lyderiai – užsienio reikalų ministras G.Landsbergis bei ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

Pastaroji jau kuris laikas tapusi nepopuliariausia Lietuvos politike – ją nepalankiai vertina net 63,5 proc. žmonių.

Ne ką geresnį už A.Armonaitę rinkėjų pažymį gauna ir G.Landsbergis – jį nepalankiai vertina beveik 60 proc. žmonių, nors paprastai užsienio reikalų ministrai mažiau užkliūva tiek opozicijai, tiek visuomenei. Matyt, šiuo atveju turi įtakos ir dalies žmonių nepalankumas ministro seneliui V.Landsbergiui.

Tiesa, konservatorių lyderis palankių vertinimų vis dėlto sulaukė 7 proc. daugiau nei Laisvės partijos vadovė A.Armonaitė, bet dabartinė krizė gali visiškai žlugdyti G.Landsbergio reitingus.

Žodžiu, Vyriausybės metinių šventė – nekokia. Valdančiųjų partijų programose žadėtos permainos vis atidėliojamos geresniems laikams, teisinantis būtinybe pirmiausia dorotis su antrus metus trunkančia pandemija ir migrantų krizės iššūkiais.

Tačiau ir šios pastangos vis įplieskia žmonių nepasitenkinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.