G. Nausėda palaiko parlamentinį tyrimą dėl trąšų tranzito: nereikia bijoti, jei nėra ko slėpti

Jei valdantieji neturi ko slėpti, neturėtų prieštarauti ir Seimo laikinajai komisijai, kuriai būtų pavesta ištirti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybes, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas pažymi, kad tokios komisijos darbas padėtų atsakyti ir į klausimą, ar baltarusiškų trąšų skandalo epicentre atsidūrę ministrai nusipelno vietos Vyriausybėje.

Gitanas Nausėda. <br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda. <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-15 19:26

„Tikiuosi, kad laikinoji Seimo komisija bus sukurta ir atsakys į tuos kylančius klausimus. Įvertinę aplinkybes, mes galėsime atsakyti į klausimą, ar šie ministrai, mūsų akimis žiūrint, tikrai nusipelno dirbti šioje Vyriausybėje“, – trečiadienį teigė Briuselyje viešintis šalies vadovas.

„Tie, kurie neturi ko slėpti, turėtų būti už tokios komisijos sudarymą. Žinoma, truputį kitaip į komisiją žiūrintys asmenys turi ką slėpti. Tikiuosi, kad tokių nebus“, – akcentavo prezidentas.

50 Seimo opozicijai atstovaujančių parlamentarų siūlo sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, kuriai būtų pavesta ištirti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybes.

Nutarimo projektą įregistravę Seimo nariai siūlo, kad joje dirbtų 13 Seimo narių, pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad jos nestebina opozicijos siūlymas steigti laikinąją tyrimo komisiją. Vis tik, ministrės pirmininkės nuomone, būtinybės steigti tokią komisiją nėra, nes, pasak jos, Seime yra pakankamai komitetų, kurie gali gauti atsakymus į opozicijai rūpimus klausimus.

Komisijai siūloma tyrimą atlikti ir išvadą pateikti Seimui iki kitų metų kovo 31 d.

Parlamentinį tyrimą Seime siūlo inicijuoti opozicinių Lietuvos regionų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų partijos, Darbo partijos frakcijų ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovai.

ELTA primena, kad, praėjus nepilnai savaitei po Vyriausybę sudrebinusio skandalo dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito, premjerė I. Šimonytė antradienio vakarą apsisprendė – Ministrų Kabineto sudėtis nesikeis. Pasak jos, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir susisiekimo ministras Marius Skuodis liks užimamuose postuose, o Vyriausybė toliau tęs darbus, nes, akcentavo premjerė, šiuo metu Seime nėra matoma jokia reali alternatyvi dauguma, kuri galėtų imtis lyderystės ir iniciatyvos.

Vyriausybėje krizė kilo, kai, pastarąją savaitę įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.