Seimas – prieš šešių žiedinių savivaldybių kelių priežiūros papildomą finansavimą

Seimas nenusiteikęs leisti papildomai finansuoti šešių priemiestinių, vadinamųjų žiedinių savivaldybių vietinius kelius. Kitaip jos papildomai išsidalintų beveik 2 mln. eurų.

Kelias.<br>V.Balkūno nuotr.
Kelias.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 7:53 PM

Seimas ketvirtadienį svarstydamas Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pakeitimus pritarė konservatoriaus Broniaus Matelio siūlymui Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių bei Vilniaus rajonų savivaldybėms iš programos papildomų lėšų nenumatyti.

Už tai balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo devyni, o susilaikė 19.

Pasak B. Matelio, finansavimui galinti atitekti suma nedaro esminio poveikio, tačiau visos kitos savivaldybės praranda dalį finansavimo, kadangi būtent jų sąskaita yra numatomas papildomas finansavimas žiedinėms savivaldybėms.

„Tai reiškia, kad iš kitų savivaldybių bus atimtas vienas procentas, 1,6 mln. eurų ir atiduos šešioms savivaldybėms. Kitaip tariant, „liūto“ dalis teks Vilniaus rajonui“, – kalbėjo B. Matelis.

Žiedinių savivaldybių kelių priežiūros papildomą finansavimą pasiūlė įteisinti Seimo Ekonomikos komitetas, o Vyriausybė, priešingai, tam nepritarė.

Ekonomikos komiteto pirmininkas konservatorius Kazys Starkevičius teikė pataisą, kad papildomas finansavimas šioms savivaldybėms būtų skiriamas tik tais atvejais, jeigu jos bus nusistačiusios infrastruktūros išlaikymo mokestį.

„Dabar kai kurios savivaldybės jau yra įsivedusios, pavyzdžiui, Kaune jis yra ženklus“, – teigė jis.

„Daugelis savivaldybių skirstydamos savo kelių lėšas bent jau turės turėti prioritetines ir neprioritines zonas“, – tvirtino Laisvės frakcijai priklausantis Kasparas Adomaitis.

Tačiau vėliau jis piktinosi, kad savivaldybės skirstomos.

„Nematau jokių argumentų, kuo žiedinės savivaldybės yra kitokios, negu bet kuri kita. Gali skirtis gyventojų skaičiumi, kelių ilgiu, bet ne pagal tai, ar savivaldybė yra žiedinė, kvadratinė ar trikampio formos“, – kalbėjo parlamentaras.

Seimas K. Starkevičiaus pataisai pritarė (už buvo 79 parlamentarai, šeši – prieš ir 16 susilaikė), tačiau vėliau pritarė ir B. Matelio siūlymui, kad šešių savivaldybių kelių priežiūrai papildomas finansavimas vis tik nebūtų teikiamas.

Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo projektui Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė. Kitą savaitę Seime vyks galutinis balsavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.