Vyriausioji rinkimų komisija ketina pirkti internetinio balsavimo galimybių studiją

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė pradėti internetinio balsavimo informacinės sistemos galimybių studijos pirkimo procedūras.

Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balsavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-19 12:25

„Tai būtų ypatingos svarbos valstybės informacinių technologijų infrastruktūros projektas, todėl norėdami atsakingai įvertinti jo reikalingumą, naudą visuomenei ir galimas grėsmes inicijuojame išsamios galimybių studijos pirkimą“, – sako VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Komisijos pirmininkė pažymi, kad apie internetinį balsavimą „vis daugiau kalba rinkėjai, žiniasklaida ir politikai, šią iniciatyvą ypač palaiko ir Lietuvių diaspora užsienyje“.

Kaip pranešė VRK, šios studijos tikslas būtų pasitelkus kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų ekspertus įsivertinti saugumo bei patikimumo aspektus, numatyti galimas grėsmes bei atsakyti į pagrindinį klausimą – ar valstybė pasirengusi tokio masto projekto įgyvendinimui.

Planuojama, kad internetinio balsavimo galimybių studija padės įvertinti internetinio balsavimo informacinės sistemos reikalingumą bei funkcionalumą, naujos valstybės informacinės sistemos kūrimui reikalingas investicijas, rinkėjų identifikavimo bei balso slaptumo ir patikimumo užtikrinimo aspektus.

Taip pat ja bus siekiama nustatyti Lietuvos rinkėjų nuomonę, gerąsias pasaulio praktikas bei išsiaiškinti kitą su internetinio balsavimo informacinės sistemos kūrimu susijusią svarbią informaciją.

Pasak VRK pirmininkės J. Petkevičienės, „atlikta analizė prieš pradedant planuoti internetinio balsavimo informacinės sistemos kūrimą bus orientuota ne vien tik į technologinius internetinio balsavimo aspektus, bet ir į kibernetinio saugumo, patikimumo užtikrinimą, pasitikėjimą ir kitus svarbius aspektus“.

Idėja įteisinti balsavimą internetu viešojoje erdvėje svarstoma jau daugiau nei dešimtmetį. Seime anksčiau keliskart buvo teikti projektai dėl balsavimo internetu, bet jie nebuvo priimami.

Internetinio balsavimo šalininkai sako, kad jis leistų padidinti rinkėjų aktyvumą, kritikai nuogąstauja, kad balsavimo internetu sistema gali tapti lengvu kibernetinių atakų taikiniu, jomis gali būti siekiama pakeisti rinkimų rezultatus, keliami klausimai dėl anonimiškumo užtikrinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.